Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Tipsport Liga

Nitra zdolala Zvolen 4:0 a postúpila do finále Tipsport Ligy

Pavel Klhufek zo Zvolena (vľavo) a brankár Nitry Michal Valent v siedmom zápase semifinále play off Tipsport Ligy medzi HK Nitra a HKM Zvolen 9. apríla 2016 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nitrania rozhodli o svojom víťazstve a zároveň o postupe do finále play off najvyššej súťaže hneď v úvode tretieho dejstva.

Nitra 9. apríla (TASR) - Hokejisti HK Nitra zvíťazili v rozhodujúcom siedmom dueli semifinále play off Tipsport Ligy 2015/2016 nad HKM Zvolen a v súboji o majstrovský titul vyzvú Banskú Bystricu. "Corgoni" ovládli sobotňajšie stretnutie, súpera zdolali 4:0 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy.

Nitrania sa predstavia vo finále druhýkrát v histórii. V sezóne 2012/2013 prehrali s Košicami 3:4 na zápasy.

Finálová séria odštartuje v utorok 12. apríla na ľade Nitry (domáci vyššie v ZČ) a meno nového a v poradí už 23. majstra spozná hokejová verejnosť najneskôr 24. apríla, kedy je na programe prípadné siedme finále. Nitra i Banská Bystrica pritom zabojujú o svoj premiérový titul. Doteraz sa z neho tešili osemkrát hráči Košíc a Slovana Bratislava, na treťom mieste najúspešnejších tímov je s tromi prvenstvami Trenčín, o jedno menej má Zvolen a posledným tímom, ktorý má na konte ligové prvenstvo, je Žilina.

Rozhodujúci duel mal na začiatku vysoké tempo. Domáci odštartovali náporom a ten aj pretavili na úvodný gól už v 2. minúte. Baca v čistej šanci Baroša neprestrelil, ale Kutálek z dorážky už áno - 1:0. Zvolen mohol odpovedať v 4. minúte, Brabenec sa ocitol pred bránkou, no sťahovačkou Valenta neprekonal. Vzápätí išiel na trestnú Mráz, ale Nitra presilovku nezužitkovala. V 8. minúte Semorád s Brabencom zblízka nepretlačili puk do siete. Nitrianske tribúny zaburácali o dve neskôr. Blackwater potiahol puk po ľavom mantineli odkiaľ naservíroval výbornú "žabku" pred bránku a Laliberté už len nastavil hokejku - 2:0.
Fanúšikovia Nitry v siedmom zápase semifinále play off Tipsport Ligy medzi HK Nitra a HKM Zvolen 9. apríla 2016 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


V 13. minúte hrali Zvolenčania presilovku, no z ničoho nič sa za ich chrbtom ocitol Štefanka, mal kopu času, ale trestuhodne prestrelil. Zvolenčania si potom vypracovali tlak aj viacero dobrých striel, no ani jedna sa neujala. V 17. minúte ušiel obrancom Kutálek, pri zakončení ho zahákoval L. Jurík a nasledovalo trestné strieľanie. Sám faulovaný ho však nepremenil. V záverečných troch minútach mali navrch hostia. Hatašovu bombu spomedzi kruhov i Obrdžálkovu šancu Valent zvládol. Na druhej strane nevyšlo prečíslenie dvoch na jedného Becu s Kutálkom.

Nitrania sa na začiatku druhého dejstva viac sústredili na defenzívu a Zvolenu nedovolili žiadny nápor. Takticky dobre vykrývali priestor v strednom pásme a tak upadlo aj tempo zápasu. Nebezpečné situácie prišli až po 27. minúte, keď Bene tečoval pred Barošom, ten musel krátko na to riešiť aj Milamovu tvrdú strelu. Útočné snahy Zvolenčanov upadli a tak tréner Turek premiešal formácie, Zuzina poslal z tretej obrany do štvrtého útoku ku Klímovi a Obdržálkovi a na niekoľko minút stiahol L. Juríka a Brendla. "Corgoni" však stále držali puk na svojich hokejkách a vytvárali si aj šance.



V polovici zápasu pálil z dobrej pozície H. Ručkay, ale jeho pokus išiel po teči na ochrannú sieť. Z ofenzívnych akcií hostí zaujala až tá z 32. minúty, keď Puliš opečiatkoval žŕdku nitrianskej bránky. Potom sa Zvolenčania na dlhší čas usadili v obrannom pásme hostí a prišla ďalšia šanca Klímu. V 35. minúte sa zranil J. Jurík, ktorého nešťastne trafila hokejka do tváre a na ľade sa objavila krv. Rozhodcovia však nikoho nevylúčili. V závere tretiny si oba tímy vypracovali niekoľko príležitostí, ale gól už nepadol. Najväčšiu mal Macík, ktorý sám pred bránkou tečoval Štefankovu prihrávku tesne vedľa žŕdky.

Nitrania rozhodli o svojom víťazstve a zároveň o postupe do finále play off najvyššej súťaže hneď v úvode tretieho dejstva. V 42. minúte Kutálek prihral Becovi pred bránku a ten trafil medzi Barošove betóny a zvýšil na 3:0. Zvolenčania doplatili na slabý dôraz vo vlastnom pásme. Domáci si v ďalších minútach už strážili pohodlný náskok a ani sa príliš nesnažili tvoriť. Keď prešli cez červenú čiaru, puky iba posúvali do útočnej tretiny. Hostia si nedokázali vytvoriť súvislejší tlak, naopak, v samom závere ešte inkasovali štvrtý gól z hokejky Štefanku. Zvolenčania sa tak sa museli uspokojiť so štvrtým miestom v sezóne.

Na snímke zľava brankár Zvolena Samuel Baroš, Janis Andersons zo Zvolena a Matej Bene z Nitry v siedmom zápase semifinále play off Tipsport Ligy medzi HK Nitra a HKM Zvolen 9. apríla 2016 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Hlasy po zápase:
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry:
"Rozhodol prvý gól, od toho sa to odvíjalo. Mali sme výborný nástup, ukázali sme väčšiu chuť a silu. V semifinálovej sérii bol každý zápas iný, bolo dôležité, že po prehre v piatom stretnutí sme nespanikárili a sústredeným výkonom sme to dotiahli do úspešného konca. Vo finále sa stretnú dva tímy s najlepšou formou. Dúfam, že sa naši zranení hráči dajú dovtedy zdravotne dokopy a budeme v plnej sile. Trúfame si na titul."

Marek Slovák, útočník Nitry: "Keď inkasovali dva góly, určite to s nimi niečo spravilo. My sme položili základ víťazstva v prvej tretine a potom sme to zatvorili. Pridali sme ďalšie dva góly a to úplne stačilo. V sérii sa stretli dve vyrovnané mužstvá a my sme vyhrali o ten jeden zápas viac. Myslím si, že sme si to zaslúžili."

Tibor Kutálek, útočník Nitry: "Tlak na seba cítil každý jeden hráč, ale myslím si, že to bolo v takom zdravom duchu. Verili sme v naše schopnosti a že to dokážeme. Som rád, že sme potvrdili našu kompaktnosť a kvalitu a dnes sme ich k ničomu nepustili."

Michal Valent, brankár Nitry: "Ten výsledok 4:0 je trochu klamlivý, aj Zvolen podal parádny výkon, ale som rád, že my sme boli šťastnejší. Nula poteší, je to vlastne obraz celej našej dnešnej hry, útočníkov, obrancov, celá defenzívna hra. Nechcem to nejako prechváliť, ale bolo to parádne. Dodržiavali sme to, čo nám tréner nastolil a tým sme slávili úspech."

Josef Turek, tréner Zvolena: "Začali sme zle, do rozbehnutého vlaku sa potom ťažko naskakovalo. Mali sme tú sériu uhrať doma, v šiestom zápase, tam sme v kľúčovom dueli sklamali. Nie som spokojný, chceli sme ísť do finále. Rozhodli väčšie skúsenosti Nitry."

Samuel Baroš, brankár Zvolena: "Ťažko sa to hodnotí. Myslím si, že sme mali na to, aby sme prešli cez túto sériu. Škoda, že nám to nevyšlo. Dúfal som do poslednej chvíle, že s tým niečo spravíme. Nemali sme dostať rýchle góly, keď sa dostali do vedenia, už si to postrážili."

Radovan Puliš, útočník Zvolena: "Nedali sme tu žiadny gól a tým sme si to prehrali. Mali sme dosť šancí, ale nepremenili sme ich. Aj tak sa chcem poďakovať všetkým chalanom. Hrali sme v oklieštenej zostave, chýbalo nám veľa obrancov... Naozaj sa im chcem poďakovať za to srdce, ktoré predviedli v play off. Mohli sme dnes vyhrať, bohužiaľ sme to nezvládli, no nechali sme tam všetko."




HK Nitra - HKM Zvolen 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
Góly:
2. Kutálek (Beca, H. Ručkay), 10. Laliberté (Blackwater, Slovák), 42. Beca (Kutálek, H. Ručkay), 60. Štefanka (Laliberté, Stloukal). Rozhodovali: Baluška, Jonák - Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 1:2, presilovky a oslabenia: 0:0, 3600 divákov

Zostavy:
Nitra:
Valent – Ordzovenský, Milam, Mezei, Podhradský, Baker, Kuzma, Milo, Piačka – Blackwater, Slovák, Laliberté – Kutálek, Beca, H. Ručkay – Stloukal, Štefanka, Macík – Pupák, Bene, Bajtek
Zvolen: Baroš – Juraško, Demiters, Andersons, Hataš, F. Fekiač, Zuzin - Semorád, Brabenec, Puliš – Obdržálek, L. Jurík, J. Jurík – Brendl, Mráz, Klhůfek – Ďaloga, Klíma, Škvaridlo - V. Fekiač, Žilka