Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Play off extraliga: Bystrica vyrovnala sériu s Nitrou

Na snímke vľavo hráč Nitry Jozef Stümpel a hráč Banskej Bystrice Michal Handzuš na vhadzovaní v 1. zápase semifinále playoff hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - HC 05 Banská Bystrica v Nitre v stredu 18. marca 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vo štvrtom semifinálovom zápase play off hokejovej extraligy medzi HC'05 Banská Bystrica a HK Nitra boli úspešnejší domáci 'barani', zvíťazili 4:2 a vyrovnali zápasovú sériu na 2:2.

Banská Bystrica 23. marca (TASR) - Vo štvrtom semifinálovom zápase play off hokejovej extraligy medzi HC'05 Banská Bystrica a HK Nitra boli úspešnejší domáci 'barani', zvíťazili 4:2 a vyrovnali zápasovú sériu na 2:2. Opäť, tak ako trikrát predtým, úvodný gól strelili Nitrania a ďalší pridali, keď už bolo neskoro. Banskobystričania skóre v druhej tretine preklopili na svoju stranu a v tretej dvadsaťminútovke pridali ešte dva vďaka Matouškovi a Kafkovi, Nitrania kontrovali už len gólom Königa v 56. minúte.

HC'05 B. Bystrica - HK Nitra 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Góly: 6. Kafka (Handlovský, Preisinger), 33. Surový (Handzuš), 43. Matoušek (Gründling), 46. Kafka (Matoušek, Kousalík) - 3. H. Ručkay (Slovák, R. Školiak), 56. König (Stümpel). Rozhodcovia Baluška, Lokšík - M. Korba, Rovenský, vylúčení 3:3, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, zmeny: 46. Lakosil za Valenta, 2826 divákov. Stav série 2:2.

HC'05 B. Bystrica: Košarišťan - Čížek, M. Rosandič, Gründling, Biro, Kousalík, Bambúch, Jaborník, Guimond - White, Kytnár, Kudrna - Hudec, Handzuš, Surový - Kafka, Preisinger, Handlovský - Lamper, Zigo, Matoušek

HK Nitra: Valent (46. Lakosil) - Milo, Mezei, König, Ordzovenský, M. Novák, Kuzma - Pupák, Štefanka, Bajtek - L. Novák, Stümpel, Tománek - Slovák, Školiak, H. Ručkay - J. Ručkay, Lelkeš, Piačka


Úvod zápasu sa podobal na ten z predchádzajúceho dňa, no pokračovalo sa inak. Najskôr otvoril skóre v 3. min H. Ručkay, keď sa úplne sám pred brankárom Košarišťanom mohol spýtať, kde to chce. Štvrtý zápas a štvrtýkrát otvorili skóre Nitrania, takýto vstup do zápasu si hostia želali.

Po necelých troch minútach však prišla zo strany domácich rázna odpoveď a na vyrovnávajúcom góle sa podpísala nielen zručnosť strelecky disponovaného Kafku, ale aj Valentova menšia nepozornosť, keď z ostrého uhla pustil puk do siete. Na oboch mužstvách sa prejavila chuť hrať ofenzívnejšie a z toho vyplývalo viacero dobrých príležitostí.

V 7. min Lelkešov nájazd Košarišťan zlikvidoval, po zlej roohrávke nedotlačili puk za jeho chrbát v 15. min Lelkeš i Piačka a aj Tománkov teč v 16. min tesne vedľa nenašiel správny smer. U domácich sa prejavila zdravá odvaha a aj preto sa častejšie ako v predchádzajúcich zápasoch dostávali do zakončenia.

Najmä 13. minúta bola z ich strany ukážková a aj keď gól nepadol, Kafka i Handlovský mohli skórovať. Nepresná muška spôsobila, že v 19. minúte aj Matoušek dvakrát za sebou bránku netrafil, 'barani' sa však presvedčili, že ich snaha o väčšiu nátlakovú hru by mohla padnúť na úrodnú pôdu. Druhú tretinu začali presilovkou hostia a Tománek z ideálnej pozície poslal strelu vedľa.

V 25. min Preisinger spálil dve veľké príležitosti dostať domácich do vedenia a v presilovke sa Nitrania mali čo obracať, aby sa ubránili. V 33. minúte sa podaril 'baranom' husársky kúsok, na jeho začiatku bol Handzuš, ktorý posunul puk Surovému a ten napálil nekompromisne puk do nekrytého miesta bránky. V ďalších minútach pribudlo nervozity a v 37. min v presilovke proti strele Tománka vykúzlil čarovný zákrok Košarišťan. Aj jeho náprotivok Valent sa činil a v 40. min po brejku a strele Surového mu doprialo aj šťastie, keď sa mu puk po chrbte takmer skotúľal do bránky, nebyť rukavice s pohotovými prstami Königa.

V 42. min po chybe Košarišťana takmer zasunul puk do bránky Tománek a čo sa nepodarilo jemu, Matouškovi na druhej strane už brilantným spôsobom. Bleskovo si v 43. min s pukom nakorčuľoval a doslova prestrelil Valenta. Dvojgólový náskok bol v porovnaní s predchádzajúcimi zápasmi pre domácich komfortný a keď pridal v 46. min presnou strelou Kafka ďalší a vyhnal Valenta z bránky, o víťazovi už nikto nepochyboval, aj keď po strele Königa po vyhratom buly Stümpela ešte Nitrania prehru skorigovali a pokúšali sa pridať ďalší v 68-sekundovej power play.

Hlasy po zápase

Richard Zedník, asistent trénera B. Bystrice: "V obrane sme urobili možno viac chýb ako deň predtým, no boli sme efektívnejší v útoku. Prehrávali sme, no vyrovnali, dôležitý bol druhý gól Surového, konečne sme v sérii viedli, Nitra otvorila hru a podarilo sa nám streliť ďalšie dva."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Domáci z nevinnej akcie vyrovnali, my sme nehrali dosť trpezlivo, dokázali nás prečísliť a možno sme príliš hru otvorili. Pokúsili sme sa ísť do rizika, no pri dvojgólovom vedení domácich nám už chýbala vôľa pobiť sa o víťazstvo. Ak si však udržíme pravidelnosť a budeme vyhrávať aj naďalej nepárne zápasy, tak vyhráme 4:3."

Petr Kafka, strelec zápasu s dvoma gólmi: "Klasicky sme prespali začiatok, no zabrali sme, a to nás teší. Góly vždy povzbudia, aj mňa, deň predtým sa mi zápas troch nevydaril, dnes bol iný deň. Chyby si obyčajne povieme, nikto sa pri tom neuráža, ja som mal teraz priestor na to, aby som odčinili predchádzajúci výkon. Podržalo nás vedenie, čo sa nám ešte v sérii s Nitrou nestalo a zápas sme mali pevne v rukách."

Henrich Ručkay, autor úvodného gólu Nitry: "Dobre sme začali, mali aj šance, mohli sme streliť ďalšie góly, potrebný pokoj sme nedosiahli. Keď súper odskočí, ťažko sa hrá, druhý gól sme v tretej tretine nestrelili, naopak, opäť sme inkasovali. Psychicky sme na tom dobre, prehra nás nezlomila."