Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tipsport Liga

Ščerbak nastúpi za Banskú Bystricu už v piatok v Trenčíne

Na snímke hráči HC‘05 Banská Bystrica. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Novú posilu Bystričanov v roku 2014 draftoval Montreal už v prvom kole z celkového 26. miesta.

Banská Bystrica 30. septembra (TASR) - Ruský hokejový útočník Nikita Ščerbak, ktorý hrával aj v NHL, sa oficiálne stal posilou HC ´05 Banská Bystrica. S trojnásobným slovenským majstrom podpísal 25-ročný krídelník kontrakt do konca aktuálnej sezóny.

Zámorskú profiligu si vyskúšal v celkovo 37 zápasoch, v ktorých strelil šesť gólov a pridal dve asistencie. Od roku 2016 do roku 2019 obliekal dresy Montrealu Canadiens a Los Angeles Kings. V tomto období strávil väčšinu času v AHL. Do Banskej Bystrice pricestoval v pondelok, s mužstvom absolvoval dva tréningy. Už v piatok nastúpi za "baranov" v dueli na ľade Trenčína.

"Zatiaľ ide všetko hladko. Som veľmi spokojný. Klub sa postaral o dobrý príchod, dostal som pekný byt. Slovensko ma príjemne prekvapilo peknou krajinou a horami. Páči sa mi aj mestská časť Banskej Bystrice, okolie je tu čisté. Hlavným dôvodom, prečo som prišiel do HC ´05, bola osobná komunikácia s manažérom Júliusom Kovalom. Mali sme veľmi dobrý rozhovor, prešli sme si určité detaily, športové i nešportové. Umožnilo mi to spraviť rýchle rozhodnutie. Veľa som o slovenskej lige nevedel, ale po spomínanom telefonickom rozhovore som zistil, že ide o úspešný klub, ktorý má za sebou skvelé sezóny s majstrovskými titulmi. Chcem byť v tíme s víťaznou mentalitou a byť s ním úspešný,“ uviedol Ščerbak na štvrtkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.

Rodák z Moskvy hral v predchádzajúcom ročníku 2020/2021 za Texas Stars. Celkovo vo "farmárskej“ súťaži AHL absolvoval dvesto stretnutí (38+85). Ščerbak má skúsenosti i z nadnárodnej KHL. Počas sezóny 2019/2020 nastupoval za Avangard Omsk a Traktor Čelabinsk. "Moje ambície sú najvyššie. Chcel by som vyhrať s Banskou Bystricou titul, preto som tu. Závisí to však od tvrdej práce, ktorá je pred nami. Chcem byť najlepší v tíme a víťaziť, hrať naplno, aby som čo najviac pomohol mužstvu a zaslúžil si u všetkých rešpekt,“ dodal pre TASR.

Novú posilu Bystričanov v roku 2014 draftoval Montreal už v prvom kole z celkového 26. miesta. Ščerbak opustil Rusko už ako 17-ročný, pred vstupom do seniorského hokeja dva roky hrával poprednú juniorskú WHL. Národný tím reprezentoval v kategórii do 20 rokov. "Od Nikitu očakávame v klube body a góly. Teda, že nám bude pomáhať dosahovať čo najviac víťazstiev. Ide o známe meno v hokejovom prostredí. Vieme o jeho kvalitách. Je to veľmi dobrý chlapec, máme z neho dobrý pocit. Sme radi, že sa nám podarilo v pomerne rýchlom čase vybaviť pre neho víza. Ešte si však musí zvyknúť na nové prostredie. Nebudeme v úvode na neho tlačiť. Potrvá týždeň, dva, pokým si zvykne. Veríme však, že bude nášmu mužstvu nápomocný,“ povedal športový manažér HC ´05 Banská Bystrica Július Koval.

Ščerbak sa predstaví v novom drese už v najbližšom extraligovom stretnutí v piatok v Trenčíne. Tréner Tuukka Poikonen ho začlenil do útočnej formácie s Brianom Ihnačákom a Milošom Bubelom. Vedenie klubu verí, že 25-ročný ruský útočník pozdvihne najvyššiu slovenskú súťaž, bude pre ňu prínosom i oživením.