Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Skalica žiada od mesta nereálnu dotáciu, Pálffy: Je to obrovská hanba

Na snímke čestný prezident MHKM Skalica Žigmund Pálffy počas tlačovej besedy ohľadom situácie v skalickom hokeji. Foto: TASR - Michal Svítok

Záhoráci sa už dlhšiu dobu boria s finančnými ťažkosťami, ktoré na konci januára vyvrcholili do mimoriadneho krízového stavu.

Skalica 29. januára (TASR) - Situácia ohľadom skalického hokeja je extrémne kritická. Podľa primátora mesta Ľudovíta Baráta potrebuje klub na záchranu organizácie sumu 350.000 eur, no však on túto požiadavku zo strany HK 36 pokladá za nelegitímnu a absolútne nereálnu. Aj šéf mládežníckeho hokeja Žigmund Pálffy vníma súčasný stav ako obrovskú hanbu, no verí, že jeho bývalý klub napokon ujde hrobárovi z lopaty. Generálny manažér klubu Tibor Martinčič neskôr spresnil, že sa nedožadoval bezodkladného vyplatenia danej sumy.

Záhoráci sa už dlhšiu dobu boria s finančnými ťažkosťami, ktoré na konci januára vyvrcholili do mimoriadneho krízového stavu. Hráči navyše predložili vedeniu klubu ultimátum, ktoré môže znamenať definitívny koniec HK 36 v najvyššej súťaži. Vedenie mesta si síce takýto scenár neželá, no žiadosť skalického klubu o bezodkladnú dotáciu považuje primátor Barát za nereálnu. "Nebudem sa vyjadrovať k tomu, kam dospel skalický hokej. Na to sú tu funkcionári klubu. Ak však niekto príde 27. januára žiadať o sumu 350.000 eur, tak mu nejde o jeho záchranu. Je to absolútne nelegitímne, nereálne. Skôr si myslím, že chceli zhodiť vinu na niekoho iného," uviedol primátor na piatkovej tlačovej konferencii.



Generálny manažér poprel okamžitú prosbu o vydanie spomínanej sumy s odôvodnením: "Je veľmi dôležité povedať, že nikto z klubu neprišiel a nepovedal, že chce od mesta 350.000. Táto suma vyplynula z debaty s poslancami, kde sme odpovedali na otázku, v akej situácii sa klub v súčasnosti nachádza. Vyhodnotili sme to tak, že máme určitú dlžnú sumu a v prípade, že dohráme sezónu, ďalšie záväzky vygenerujeme. A keď tieto dve položky sčítame, výsledkom by mala byť suma 350.000 na konci sezóny. My sme sa mesta len spýtali, či je ochotné sa na tom podieľať a v akej miere. Každý, kto si pustí záznam zo zastupiteľstva, si to môže overiť."

Skaličania sú na pokraji krachu, čo dokumentuje aj súčasný dlžobný stav. Podľa Baráta má klub záväzky v približnej výške tri milióny eur. "Nie je mysliteľné, aby mesto vstúpili do takejto spoločnosti. Páni proste hádžu pravidelne čísla z brucha, no nech si uvedomia, že bezúčelovú dotáciu im poskytnúť nemôžem. Mesto nie je súkromná firma. Je zarážajúce, že od júla neprebehlo jediné rokovanie o tom, aká je súčasná situácia v klube," dodal primátor. Martinčič následne vyvrátil informácie o výške dlžnej sumy. "Je to holý nezmysel. HK 36 s.r.o. ako účastník extraligy takéto záväzky nemá. Neviem, ako na to primátor prišiel. Veľmi ma mrzí, že takéto čísla používa, len tým znervózňuje okolie v skalickom hokeji."

Mesto Skalica v júli minulého roka pritom poskytlo klubu dotáciu vo výške 47.000 eur. "A predtým, ešte v roku 2009, dalo klubu sumu 100.000 eur ako ocenenie výsledkov vzhľadom na reprezentáciu mesta, keď mužstvo získalo strieborné medaily. Náklady na prevádzku štadióna sú teraz približne 350.000 eur ročne bez DPH. Samozrejme, je potrebné korektne uviesť, že je tam mládež, ale toto kompletne zastrešuje mesto," dodal Barát.



Na vykrytie hráčskych výplat za dva mesiace by klub v tejto chvíli potreboval sumu 68.000 eur. "Celú sezónu budeme musieť uhradiť do 1. augusta, aby sme získali licenciu. Suma sa netýka len hráčov a trénerov, ale aj ďalších subjektov, ktorými klub disponuje. Dnes máme 29-dňové meškanie výplat. Hráči za nami prišli a dohodli sme sa s nimi, že do 7. februára im záväzky do určitej miery vyrovnáme. Bavíme sa o sume 68.000 eur vrátane ďalšieho mesiaca výplat," konštatoval Martinčič.

Ak na Záhorí nepríde k dohode a hráči do 7. februára nedostanú svoje peniaze, je možné, že v Skalici hokej po dlhých rokoch padne na úplne dno. A s najväčšou pravdepodobnosťou skončí. "Nepredbiehajme. Je to jedna z možností, taká kritická, aká ešte v Skalici nebola. V tejto sezóne je v zmluve dodatok, že ak hráčovi mešká mesiac výplata, má právo ukončiť s klubom kontrakt a môže sa to stať. Nedokážem povedať, že mi to pätnásť hráčov neurobí. Pevne verím, že do 7. februára hráči v Skalici budú a každý dodrží svoje slovo," ozrejmil Martinčič.

Situáciu vníma veľmi negatívne aj Žigmnud Pálffy. Skalica je jeho rodným mestom a materským klubom, aj preto ho požiadavka vedenia klubu výrazne zaskočila. "Je to dosť smutné, povedal som, že nadväznosť medzi mládežou a 'áčkom' musí byť, či to bude prvá alebo druhá liga. Verím, že najvyššia súťaž sa tu zachová. Ak niekto príde s požiadavkou o 350.000 eur v januári, je to neuveriteľné, veď je to rozpočet takmer na celú sezónu. Keby prišli, že potrebujú napríklad 50.000 eur, verím, že poslanci mesta by boli jednoznačne za. Toto mi hlava neberie," zamyslel sa Pálffy.

Klub podľa neho nepotrebuje sumu 350.000 eur len na záchranu prebiehajúcej situácie. "Jednoznačne majú nejaké záväzky. Keď sme minulý rok preberali mládež, len sme sa pozerali, že takto sa to nedá. Keď máte vlastnú eseročku a takto budete hospodáriť, tak do plusu neprídete," konštatoval Pálffy.

Vážnosť situácie si uvedomuje a hoci ju považuje za mimoriadne hanebnú, verí v pozitívny koniec. "Je to obrovská hanba. Cítim za to zodpovednosť aj ja, dlho som tu hrával. Každý hokejista, ktorý tu pôsobil, musí byť za to zodpovedný. Aj tí súčasní. Oni dodávajú klubu potrebný lesk, ja za nich nehrám. Viete, každé mesto má takéto problémy, potácajú sa Žilina i Poprad, ale toto je veľmi kritické. Dúfam však, že sa nejako dohodnú a 'áčko' zachovajú. Čo som však počul z primátorových úst, nemôže tam zostať súčasné vedenie klubu," dodal na záver.