Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Tipsport Liga

Hokejistov Spišskej Novej Vsi povedie tréner Wojnar

Na snímke hlavný tréner Vlastimil Wojnar počas tlačovej konferencie hokejového klubu HK Spišská Nová Ves 13. mája 2022 v Spišskej Novej Vsi. Foto: TASR - František Iván

Pre 44-ročného Wojnara pôjde o prvé pôsobisko v najvyššej slovenskej súťaži.

Spišská Nová Ves 13. mája (TASR) - Novým trénerom hokejistov HK Spišská Nová Ves sa stal Čech Vlastimil Wojnar. Vo funkcii nahradil Miroslava Mosnára. Do kádra Spišiakov pribudol útočník Michael Vandas.

Pre 44-ročného Wojnara pôjde o prvé pôsobisko v najvyššej slovenskej súťaži. Trénerskú kariéru začal dvomi sezónami v Záhrebe, od roku 2012 pôsobil v štruktúrach českého extraligového klubu HC Oceláři Třinec. Od októbra 2018 bol hlavný tréner farmy třineckého klubu HC Frýdek-Místek, ktorý pôsobí v druhej najvyššej súťaži. V ročníku 2019/2020 viedol chorvátsku reprezentáciu.

"Naša priorita bolo angažovať slovenského alebo českého trénera. Mali sme vytypované viaceré mená a z nich nám pán Wojnar vyšiel ako najlepšia voľba. Dlhé roky pracoval v Třinci, ktorý je jeden z najlepších klubov v Česku a v uplynulých troch rokoch dosiahol majstrovský hetrik. Verím, že jeho angažmán u nás bude úspešný a splní stanovené ciele," uviedol kapitán tímu Branislav Rapáč, ktorý spolupracuje s bratom Richardom na budovaní kádra.

"Tento angažmán si veľmi vážim. Slovenská extraliga je veľmi kvalitná súťaž. Videl som asi 20-25 zápasov Spišskej Novej Vsi, ktorá hrala moderný hokej. Mám pred sebou novú výzvu, pretože tím sa len tesne neumiestnil na priečke zaručujúcej priamy postup do play off," uviedol Wojnar.

Počas nedávnych sezón pôsobil v druhej najvyššej českej súťaže a získal prehľad o hráčov v nej, predovšetkým vo Frýdku-Místku. Nepredpokladá však, že by z nej priviedol nové akvizície do Spišskej Novej Vsi. "Extraliga je kvalitnejšia súťaž. Frýdek je 1. liga a boli tam hráči, ktorí poškuľovali po extralige a málokto z nich ju dosiahol. Pri všetkej úcte k tamojším hráčom si myslím, že v pozícii importov by pre nás neboli posilami," priznal Wojnar, ktorý bude spolupracovať s asistentom Martinom Salugom.

Pre 31-ročného útočníka Michaela Vandasa bude Spišská Nová Ves štvrtý klub v slovenskej extralige. V nej obliekal prevažne dres Popradu, zahral si však aj za Zvolen a Slovan Bratislava. Uplynulé tri ročníky odohral v drese "kamzíkov," v sezóne 2021/2022 nastúpil do 36 zápasov. Do štatistík si pripísal 24 bodov za 7 gólov a 17 asistencií. V novom pôsobisku by sa mal stať jedným z lídrov tímu. "Je to hráč, ktorý nám pasuje do koncepcie. Je rýchly, silový a veríme, že nám pomôže. Bol jedna z našich najdôležitejších volieb pre nasledujúcu sezónu. Konzultovali sme to, nebolo to jednoduché, no napokon si z množstva ponúk vybral našu," povedal športový manažér Radomír Heizer.

Vandas bude v novom pôsobisku nosiť dres s číslom 45 a teší sa na nový angažmán. "Mám rád veľké výzvy, preto verím, že naplním klubové očakávania. Nebude to ľahké, ale verím, že to pôjde," poznamenal Vandas. Okrem neho by do kádra mali pribudnúť ešte dvaja strední útočníci a jeden obranca.

Spišiaci boli v sezóne 2021/2022 extraligový nováčik. Do sezóny nevstupovali s prehnanými očakávaniami, napokon však atakovali priamy postup do play off. Prvá šestka im tesne ušla v poslednom kole základnej časti a v predkole play off napokon nestačili na Poprad. Výsledkom je konečné 9. miesto. V nasledujúcom ročníku už Spišiaci nechcú chýbať vo štvrťfinále play off. "Naše ciele chceme stále posúvať vyššie. Náš cieľ v prvej sezóne bolo hrať pekný hokej a vyhnúť sa bojom o záchranu. To sa aj podarilo. Naši fanúšikovia nám dali nový impulz transparentom "Spolu prepíšeme históriu." To sme si vzali k srdcu a verím, že fanúšikom opäť spravíme radosť. Hokej chcem stále posúvať a to je aj cieľ A-mužstva a aj našej mládeže. Radi by sme znovu vychovali reprezentantov," uviedol Rapáč.

Novinkou sú dresy odkazujúce na históriu hokeja v Spišskej Novej Vsi, v ktorých zverenci Vlastimila Wojnara odohrajú prípravné zápasy. "Chceme vzdať úctu hráčom, ktorí tu boli pred nami a tvorili históriu hokeja v našom meste. Máme v pláne špeciálnu akciu, na ktorú chceme pozvať hokejové legendy Spišskej Novej Vsi a aj slovenského hokeja," prezradil Richard Rapáč, ktorý si dáva za cieľ do sezóny 2022/2023 minimálne štvrťfinále. "Všetko ostatné by bol neúspech," netajil.