Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Košice využili mečbal proti Piešťanom, vo finále extraligy vyzvú Nitru

Na snímke radosť hráčov Košíc z postupu do finále po víťazstve v šiestom zápase semifinále play off hokejovej Tipsport extraligy ŠHK 37 Piešťany - HC Košice vo štvrtok 3. apríla 2014. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rozhodol o tom šiesty semifinálový duel na ľade ŠHK 37 Piešťany, v ktorom zvíťazili tesne 2:1 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

Piešťany 3. apríla (TASR) - Vo finále play off hokejovej Tipsport extraligy 2013/2014 sa predstavia hokejisti HC Košice a HK Nitra.

Rozhodol o tom šiesty semifinálový duel, v ktorom zvíťazili "oceliari" na ľade ŠHK 37 Piešťany 2:1 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.


V boji o zisk majstrovského titulu sa tak predstavia už siedmykrát za sebou a proti Nitre otvoria sériu ako víťaz základnej časti v stredu 9. apríla pred vlastnými fanúšikmi v Steel aréne.

Košice s uzdraveným Marcinkom

Košičania nastúpili do zápasu v zostave už aj s uzdraveným Tomášom Marcinkom, ktorý sa zranil v prvom vystúpení Slovenska na ZOH v Soči proti USA a trénerovi Antonovi Tomkovi chýbal takmer dva mesiace. Práve jeho zverenci si vytvorili úvodnú gólovú šancu. Bicek sa v 2. minúte ocitol sám pred brankárom Tomekom, položil si ho na ľad, ale puk napokon nedokázal zasunúť do bránky. Piešťany sa snažili odpovedať rovnakou kartou, hostia však dobre pokrývali priestor pred vlastnou bránkou a ofenzívnym forčekingom sa snažili narúšať domácu rozohrávku. V 12. minúte chyboval pri vyvážaní puku domáci Hamrák, v strednom pásme sa ho zmocnil Marcinko, ktorého však Tomek v samostatnom úniku vychytal. Brankár "havranov" bol úspešný aj o minútu neskôr, keď košický útočník zakončoval nebezpečne spoza obrancu. Domáci sa dostali k výraznejšiemu slovu až v 16. minúte. Košičania pozabudli v zadných radoch na Peška, ten našiel ideálnou prihrávkou Brňáka, no jeho pokus zneškodnil pozorný Staňa.

Na snímke vľavo Tomáš Marcinko (Košice), vpravo hráč Piešťan Matúš Rais v šiestom zápase semifinále play off hokejovej Tipsport extraligy ŠHK 37 Piešťany - HC Košice vo štvrtok 3. apríla 2014.
Foto: Šieste semifinále Piešťany vs Košice
.
Šťastný prvý gól v presilovke

V opatrnom tempe začala aj druhá tretina. Košice od jej úvodu pokračovali v občasnom aktívnom napádaní, po ktorom sa podarilo získať puk Sojčíkovi a hostia sa mohli dostať do vedenia. Strelu od modrej vyrazil Tomek len nad seba do výšky, puk mu však spadol na chrbát a len vďaka pozornosti obrancov domáci neinkasovali. "Oceliari" naďalej pôsobili istejším dojmom a neraz sa na dlhšiu chvíľu usadili v útočnej tretine, no bez gólového efektu. S pribúdajúcim časom sa na piešťanských hokejkách prejavovala väčšia nervozita. V 36. minúte sa ocitol sám v priestore medzi kruhmi Bartánus, ani jeho strela si však cestu do bránky nenašla. V závere hrali Košice presilovku rovnako ako na konci prvej tretiny a tentoraz ju využili. Jenčík vykorčuľoval s pukom na modrú, švihom ho poslal smerom na bránku a pred Tomekom ho so šťastím tečoval Deyl - 0:1.

Na snímke Radek Deyl (vľavo), Marek Bartánus (uprostred) a vpravo Peter Bartoš (všetci Košice) sa tešia po prvom góle v šiestom zápase semifinále play off hokejovej Tipsport extraligy ŠHK 37 Piešťany - HC Košice vo štvrtok 3. apríla 2014.
Foto: Šieste semifinále Piešťany vs Košice
.
Melichárek prekazil čisté konto Staňu

Domáci si nedokázali vypracovať gólovú šancu ani v úvode tretej časti hry a v 47. minúte inkasovali druhýkrát. Bartánus založil rýchly protiútok po pravom krídle, naservíroval puk na os klziska rozbehnutému Jenčíkovi, ktorý z prvej prekonal Tomeka - 0:2. O minútu neskôr sa Piešťanom naskytla ideálna možnosť na zmazanie gólového manka počas 53-sekundovej presilovky 5 proti 3, no ani v nej nedokázali prekonať Staňu. Tomu prekazil radosť z druhého čistého konta za sebou 28 sekúnd pred záverečnou sirénou Tibor Melichárek, ktorý spracoval prihrávku Drgoňa a znížil na 1:2. Hostia si v dramatickom závere dokázali tesný náskok ustrážiť a po víťazstve 2:1 sa predstavia vo finále play off už siedmykrát v rade. Vyzvú v ňom HK Nitra, ktorej hráči sa pobijú o titul prvýkrát v histórii.

.
6. semifinále play off Tipsport extraligy:
ŠHK 37 Piešťany - HC Košice 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Góly:
60. Melichárek (Saliji, Holovič) - 40. Deyl (Jenčík, Bartoš), 47. Jenčík (Bartánus). Rozhodovali: J. Konc, Stano - Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 4:6, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1510 divákov
/konečný stav série: 2:4 - do finále postúpili Košice/

zostavy:
ŠHK 37 Piešťany: Tomek - Drgoň, Filip, Rais, Brňák, Škadra, Bučka, Biro, Cunik - Saliji, Peško, Lušňák - Melichárek, Mišura, Nemec - Haring, Hamrák, Románek - Stupka, Schmidt, Holovič
HC Košice: Staňa - Štrbák, Cebák, Šeda, Macejko, Deyl, Klouček, Takáč - Jenčík, Bartoš, Bartánus - Jokeľ, Chovan, Svatoš - Sojčík, Marcinko, Bicek - Gmitter, Hrnka, Hinďoš - Pašek

Hlasy po zápase:
Milan Klement, tréner Piešťan: "Verili sme, že sa vrátime do Košíc, no dopadlo to ako to dopadlo. Kolegovi chcem zablahoželať k postupu do finále. Kvalita v tejto sérii bola na strane Košíc, my sme mali problém s presilovkami, ktoré oni hrali veľmi dobre. Zdolali nás využitím našich chýb, niekoľkokrát išli do prečíslenia a dokázali skórovať, čo bol u nás problém. Sériu vyhrali 4:2 a postúpili zaslúžene. Pre nás to však nebola zlá sezóna."



Anton Tomko, tréner Košíc: "Prišli sme sem zvíťaziť. Škoda šancí v prvej tretine, ktoré sme nepremenili. Čakali sme na chybičky, verili sme, že keď sa trhlinky v ich obrane odkryjú, potrestáme ich. Dali sme prvý a druhý gól, išli sme do vedenia. Škoda len toho zaváhania tesne pred koncom. Sme veľmi radi, že sme vyhrali. No chcel by som vyzdvihnúť hru Piešťan, v tejto sérii rozhodli detaily."



Tibor Melichárek, útočník a strelec jediného gólu Piešťan: "Bol to zápas o prvom góle a ten dali Košice. Síce náhodne, ale zrejme práve to rozhodlo. Následne využili v tretej tretine prečíslenie, dali na 2:0 a naša hra bez brankára priniesla zníženie až v závere. Bolo už neskoro a Košice si tesné vedenie udržali. Posledné dve stretnutia v sérii dokázali držať našu ofenzívu na dištanc a zaslúžene postúpili."
Radek Deyl, obranca a strelec prvého gólu Košíc: "Dnes sme to chceli veľmi zvládnuť, už sme sa nechceli vracať do Košíc. Najpodstatnejšie asi boli tímová robota a tímový duch, všetci sme k tomu pristúpili zodpovedne. Sme radi, že sme to zvládli a že sme postúpili do finále. Mali sme slabší úvod, ale zodpovedne a trpezlivo sme bránili stredné pásmo a úvodný gól do šatne nás určite posilnil. V tej tretej sme si to už ustrážili."