Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tipsport Liga

Martin prekvapujúco vyhral u majstra, Nitra hladko zdolala Piešťany

Na snímke uprostred autor úvodného gólu vo vlastnom oslabení v 20. minúte prvej tretiny Peter Galamboš (Martin) oslavuje so spoluhráčmi v zápase 38. kola hokejovej Tipsport extraligy HC Košice - MHC Mountfield Martin v Košiciach v utorok 6. januára 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Druhá Banská Bystrica padla doma s Trenčínom 2:3 po predĺžení.

Bratislava 6. januára (TASR) - Slovenský hokejový majster HC Košice prekvapujúco prehral v utorok v 38. extraligovom kole doma s Martinom 1:3. Nitra prelomila sériu troch prehier a doma zdolala Piešťany s prehľadom 6:2. Druhá Banská Bystrica padla doma s Trenčínom 2:3 po predĺžení.

HC Košice - MHC Mountfield Martin 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)


V košickej Steel aréne začali aktívnejšie domáci hráči a Čechovu pozornosť otestoval v 3. minúte Chovan, ktorý sa z pravej strany natlačil do bekhendového zakončenia. O štyri minúty neskôr "oceliari" zatlačili svojho súpera vo vlastnom obrannom pásme, ale príležitosti, Hrnku, Suju a Chovana zostali nevyužité. V ďalšom priebehu sa obraz hry nezmenil, Košičania sa snažili o ofenzívny prejav hry a Martinčania poctivo bránili, pričom sa iba sporadicky dostávali do zakončenia. O zmenu skóre sa v 15. minúte pokúšal Jenčík, ale trafil iba ľavý betón martinského brankára. V závere prvej dvadsaťminútovky sa hostia ocitli počas vlastného oslabenia v prečíslení dvoch proti jednému, Važan ideálnou prihrávkou vyzval k zakončeniu Galamboša a ten sa nepomýlil - 0:1.

Na snímke vpravo Matej Češík hráč Košíc, vľavo dole Dominik Fujerík hráč Martina v zápase 38. kola hokejovej Tipsport extraligy HC Košice - MHC Mountfield Martin v Košiciach v utorok 6. januára 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Úvod druhej tretiny veľa vzruchu nepriniesol a o prvú šancu sa postaral až v 26. minúte Hrnka, ktorý sa z pravej strany natlačil do zakončenia, ale Čech zmaril jeho snahu. Martinský brankár však kapituloval o niekoľko sekúnd neskôr, keď Suja na začiatku 27. minúty spätnou prihrávkou našiel voľného Jenčíka, ktorý vyrovnal na 1:1. Hra sa zrýchlila a obidve družstvá sa striedali v zakončení. Najbližšie ku gólu bol v 35. minúte hosťujúci Važan, zoči-voči Hylákovi však neuspel. O dve minúty neskôr košický brankár znova vytiahol spoľahlivý zákrok po tvrdom zakončení Zuckera.

Na snímke uprostred v šanci Jakub Suja (Košice), vpravo kapitán Ivan Ďatelinka, v bránke Jakub Čech, vpravo dole útočník Peter Galamboš (všetci Martin) v zápase 38. kola hokejovej Tipsport extraligy HC Košice - MHC Mountfield Martin v Košiciach v utorok 6. januára 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Vstup do záverečného dejstva vyšiel hosťom, ktorí zužitkovali svoju prvú početnú výhodu, Markovič nabil na modrej čiare Lojekovi a ten upravil v 44. minúte na 1:2. Hostia sa po góle nestiahli do defenzívy, svojho súpera napádali pri rozohrávke už na útočnej modrej čiare a každé zaváhanie sa končilo ich streleckou príležitosťou. Košičania postupom času zvýšili pohyb, tlačili sa do zakončenia, ale Čecha nedokázali prekonať v 49. minúte Spilar, či na dvakrát Ivan Rachůnek. Košičania sa v závere duelu snažili urobiť niečo s nepriaznivým výsledkom, no nedokázali využiť ani presilovú hru piatich proti štyrom. Hostia z Turca si napokon odviezli z metropoly východu tri body po výsledku 3:1, keď v záverečnej minúte dal bodku za stretnutím Smrek.

HC Košice - MHC Mountfield Martin 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Góly:
27. Jenčík (Suja, Bartoš) - 20. Galamboš (Važan, Matejka), 44. Lojek (Markovič), 60. Smrek. Rozhodovali: T. Orolin - M. Korba, Rovenský, vylúčení: 1:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 2905 divákov

Hlasy po zápase:

Anton Tomko, tréner Košíc: "Súpera sme prestrieľali, ale zakončenia boli mäkké, slabé a nepresné. V závere úvodnej tretiny sme inkasovali zbytočný gól, ktorý na nás zanechal stopu. Podarilo sa nám vyrovnať, ale znova sme inkasovali jednoduchý gól. Podali sme nemastný, neslaný výkon a určite sme nepotešili divákov."



Jaroslav Török, tréner Martina: "Videli sme taktické a bojovné stretnutie. Nebolo to o kráse, ale o účelnosti aj zodpovednom výkone a rehabilitovali sme sa za domácu prehru s Piešťanmi. Chcem pochváliť brankára Čecha a všetkých hráčov za podaný výkon i za zisk troch bodov na ľade majstra."



HK Poprad - MsHK DOXXbet Žilina 3:1 (0:0, 0:1, 3:0)


Žilina povzbudená vysokým víťazstvom proti Skalici bola v Poprade od úvodných minút lepším tímom. Domácim viazla kombinácia a do zakončenia sa dostávali iba ojedinele, zato "vlci" zo Žiliny zasypali Kostúra v bráne Popradu množstvom striel. Najmä Procházkova šanca volala po góle. Kamzíci sa prebudili až v samom závere prvej tretiny, ale Hvila a po ňom Štrauch pred Cibuľom nepochodili.

Na snímke tréner Popradu Milan Jančuška v zápase 38. kola hokejovej Tipsport Extraligy medzi HK Poprad a MsHK DOXXbet Žilina v Poprade 6. decembra 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Po prvej prestávke domáca lavička zamiešala so zostavou, ale želaný efekt to neprinieslo a z popradských tribún sa začal ozývať čoraz častejšie hlasný piskot. Žilina domácich do šancí nepúšťala a hrozila z nebezpečných útokov. Dvojica Kropáč a Síkela poriadne "kamzíkom" podkúrila vo vlastnom oslabení. Hostia sa dočkali gólu v 34. minúte, keď Kropáč našiel rozbehnutého Síkelu a ten našiel medzeru v Kostúrových betónoch - 0:1. Na konci druhej časti hry sa domácim zranil Juris Stals, ktorý skončil s krvavým šrámom na tvári.

Na snímke vľavo Dávid Bajaník zo Žiliny a Tomáš Sýkora z Popradu v zápase 38. kola hokejovej Tipsport Extraligy medzi HK Poprad a MsHK DOXXbet Žilina v Poprade 6. decembra 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Domáci dlho nemohli nájsť recept na hru Žiliny. Vyrovnať sa podarilo Takáčovi v 47. minúte, keď do bránky dorazil svoju vlastnú strelu. Víťazný gól Popradu prišiel necelé tri minúty pred koncom zápasu. V presilovej hre sa presadil Paločko - 2:1. Namiesto osláv ale prišla šarvátka, po ktorej došlo i na pästnú výmenu medzi Štefanom Fabianom a Jakobom Milovanovičom. Počas záverečnej hry bez brankára pečatil výhru Popradu do prázdnej brány kapitán Arne Kroták.

Na snímke Filip Mlynčár z Popradu (vľavo) a Matej Síkela zo Žiliny v zápase 38. kola hokejovej Tipsport Extraligy medzi HK Poprad a MsHK DOXXbet Žilina v Poprade 6. decembra 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


HK Poprad - MsHK DOXXbet Žilina 3:1 (0:0, 0:1, 3:0)
Góly:
47. Takáč (Makovský), 58. Paločko (Kroták), 59. Kroták (Paločko) - 34. Sikela (Kropáč, Bobček). Rozhodovali: Jura - Bogdaň, Jobbágy, vylúčení: 3:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1126 divákov

Hlasy po zápase:

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Z našej strany to nebol optimálny výkon, dve tretiny sme sa na ľade iba hľadali. V tretej tretine sme ukázali svoju kvalitu, dali sme tri góly a zápas sme napokon vyhrali. Zajtra sa nikto nebude pýtať, po akom výkone to bolo."



Martin Groma, asistent trénera Žiliny: "Videli sme zaujímavý zápas. Boli sme dnes lepší, ale bolo nám zakázané vyhrať. Poprad takáto výhra tešiť nemôže."



HK Nitra - ŠHK 37 Piešťany 6:2 (2:1, 3:1, 1:0)


Domáci nezačali dobre, keď v 7. minúte Piešťany využili presilovku. Peško našiel medzi kruhmi Haringa a ten strelou bez prípravy prekonal domáceho brankára Valenta. O dve minúty však bolo vyrovnané, Richard Mráz našiel prihrávkou spoza brány Bajteka a Rybár lovil puk zo siete. V 14. minúte dokonali Nitrania obrat, hneď po buly vystrelil Henrich Ručkay, napokon puk do brány hostí poslal jeho braj Jakub - 2:1.

V úvode druhej tretiny šli domáci do dvojgólového náskoku, Štefanka ponúkol šancu Tománekovi a ten ju s prehľadom využil. V 28. minúte strelili havrani kontaktný gól, Pašek prihral puk Kutálekovi a ten strelou do pravého horného rohu nedal nitrianskemu brankárovi šancu. V polovici stretnutia predviedol Stümpel svoje skúsenosti i umenie a pekným gólom poslal Nitru opäť do dvojgólového vedenia. O 92 sekúnd si domáci diváci opäť zajasali, obranca Mezei sa predstavil aj v úlohe útočníka, nakorčuľoval si pred bránu a vymietol šibenicu za Rybárovým chrbtom - 5:2.

V 45. minúte sa presadil v zlatej prilbe hrajúci Nitran Lelkeš, Jakub Ručkay ho poslal dopredu, nitriansky center sa natlačil pred bránu a dlhým blafákom prekonal Rybára. Krátko na to mal možnosť zvýšiť vedenie Nitry z trestného strieľania Novotný, no v rozhodujúcom momente sa mu zlomila hokejka. V 55. minúte trafil v dobrej príležotisti Pašek žrď nitrianskej brány, následne zlomil hokejku o Valentovu bránu a inkasoval 10-minútový trest za nešportové správanie. Nitra vyhrala 6:2 a prelomila tak sériu troch prehier.

HK Nitra - ŠHK 37 Piešťany 6:2 (2:1, 3:1, 1:0)
Góly:
9. Bajtek (Pupák, Mráz), 14. J. Ručkay (H. Ručkay, Lelkeš) 22. Tománek (Štefanka), 30. Stümpel (L. Novák), 31. Mezei (H. Ručkay), 45. Lelkeš (J. Ručkay) - 7. Haring (Peško), 28. Kutálek (Románek, Pašek). Rozhodovali: Lauff - Holienka, M. Tvrdoň, vylúčení: 4:4, navyše: Pašek (Piešťany) 10 minút za nešportové správanie, presilovky 0:1, oslabenia: 0:0, 2392 divákov

Hlasy po zápase:

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Trochu sme rozhodili zostavu a chlapci sa chytili. Bolo vidieť obrovskú chuť a zaujímavé to bolo aj pre divákov. Časom si tie formácie zrejme sadnú opäť späť, ale na to nabudenie to bolo treba."

Leo Gudas, tréner Piešťan: "Do zápasu sme šli s tým, že ideme dobre brániť, no to sme nesplnili. Nedali sme góly, robili sme chyby v obrane, za čo nás súper potrestal. Musíme sa z toho poučiť a zapracovať najmä na obrane."



HC'05 Banská Bystrica - Dukla Trenčín 2:3 pp (1:0, 1:2, 0:0, -0:1)


Už prvá šanca Trenčanov, v ktorej sa ocitol Šišovský v 2. min napovedala, že hostia pomýšľajú na body. Postupne však domáci, posilnení o ďalšiu posilu zo zámoria obrancu Peckhama, z nátlakovej hry vyťažili oveľa viac ako ich súper a občas mali len jediného protivníka v ceste, rozloženého brankára Konráda. V 9. min Trenčania hrubo podcenili prienik Bendíka a táto zábudlivosť sa im vypomstila. Bendík prekorčuľoval od rohu po čiare až k bránke a zasunul puk do siete.

V druhej tretine hostia ešte viac ožili a v aktivite im pomohol najmä vyrovnávajúci gól Lintnera v 28. min. Veterán ľadu od značky vhadzovania vypálil k vzdialenejšej žŕdke a Košarišťan prvý raz kapituloval. V 33. min ukázal povestný nos na góly Kafka, v presilovke najskôr vystrelil Handlovský a vyrazený puk Kafka zo vzduchu trafil zblízke presne. Skóre sa opäť menilo v 38. min v presilovke, Andersonsova strela od modrej vyzerala nevinne, no po teči Nemca skončila v bránke a diváci sa mohli pripraviť na dramatické rozuzlenie.

V tretej tretine sa hra kúskovala, 'barani' spočiatku viac okupovali útočné pásmo a v 44. min White i Handzuš vyskúšali postreh Konráda. Handzušova chuť na gól bola očividná, onedlho opäť v dobrom postavení nepridal gól, na ktorý obe mužstvá čakali ako na spásu. V 48. min Hlinkov nájazd zneškodnil Košarišťan, poradil si aj s dobrou strelou Dudáša a vyslal motivačný signál hráčom na ofenzívu. V presilovke gólovo takme vynikol Handlovský, v početnej prevahe si následne zahrali aj Trenčania a Dúdáš v samostatnom nájazde hneď po tom, ako skočil na ľad z trestnej lavice, trafil Košarišťana len do masky. Dilemu o víťazovi vyriešila presilovka hostí štyroch na troch v predĺžení, šancu najskôr spálil Melichárek, no Dudáš tvrdou strelou pod žŕdku v 63. min rozhodol.

HC'05 Banská Bystrica - Dukla Trenčín 2:3 pp (1:0, 1:2, 0:0, -0:1
Góly:
9. Bendík (Zigo), 33. Kafka (Handlovský, Kytnár) - 28. Lintner (Dudáš), 38. Nemec (Andersons, Lintner), 63. Dudáš (Melichárek). Rozhodovali: Kubuš, D. Konc - Junek, P. Šefčík, vylúčení: 5:3, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 1832 divákov

Hlasy po zápase:

Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice: "Nenadviazali sme na výkon zo Zvolena. Takýto priebeh sme čakali, Trenčín má výbornú defenzívu, nám chýbala agresivita pred bránkou, málo bolo dorážok. Bol to remízový zápas, nikto nevyčnieval a mužsvá si delili body spravodlivo. Nám tiež nie všetko vyjde, jednoducho sme nezvíťazili a my sa opäť z tohto zápasu musíme poučiť."

Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčína: "Chceli sme hrať zodpovedne, spoľahlivo dozadu, pretože sme vedeli, že súper odohral dobrý zápas vo Zvolene. Spočiatku sa nám darilo, potom zase viac Bystrici. Bolo to ako na hojdačke, diváci však videli dobrý hokej, tvrdý, rýchly, s množstvom šancí. V zlomových momentoch nás ako obyčajne podržal brankár Konrád, remíza bola po normálnom čase spravodlivá, to ostaté už lotéria. Chalanov musím pochváliť za bojovnosť a dodržiavanie taktiky."

Michal Hudec, kapitán B. Bystrice: "Vedeli sme, že to bude taký zápas, presne sme poznali, do čoho ideme. Výkon z našej strany nebol ideálny, oproti zápasu vo Zvolene sme nehrali dobre. Trenčania dobre bránili, my sme mali s tým problémy, sú silní pred bránkou, priestor pokrývajú výborne, majú v bránke dobrého Konráda. My sme mali len jednu gólovú dorážku a nechodili sme tam, kde to veľmi bolí."

Michal Hudec sa dotkol aj bronzového úspechu slovenskej dvadsiatky na MS. "Spočiatku to vyzeralo zle po prvom výsledku s Kanadou. Pozeral som zápas s Fínskom, mali sme aj hokejové šťastie, podržali nás žŕdky. Chalani chytili eufóriu, začali hrať zodpovedne tímovo a sila sa rozložila na všetky štyri útoky. Každý mal svoju úlohu a dostavil sa aj konečný výsledok v podobe bronzu."

Michal Hudec sa pred 16 rokmi taktiež tešil z bronzu na MS dvadsiatok. "Aj si človek spomenie, niekto mi poslal fotku s odfarbenými vlasmi, zapôsobilo to na mňa dosť smiešne. Tímy boli podobné, aj keď my sme mali väčšie hviezdy v mužstve. Tiež sme to hráčsky mali v tíme rozložené aj my a zabojovali sme. V roku 1999 sa začala pozitívna éra slovenského hokeja a bolo by dobré, keby sa zopakovala. Veľa som nenaspal, pozeral som aj celé semifinále s Kanadou. Veľký základ úspechu bol v celom kolektíve, takto sa má hrať. Mali sme dosť pozitívneho šťastia, chalani zistili, že len poctivým hokejom možno dosiahnuť úspech."


HK 36 Hant Skalica - HKM Zvolen 4:6 (3:2, 1:1, 0:3)


Hostia sa ujali vedenia už v 2. minúte, keď domáca obrana dala príliš veľa priestoru Chovanovi, ktorý strelou po ľade poslal Zvolen do vedenia. Zvolenčania využili aj svoju prvú presilovku, od modrej sa trafil presne Hraško. Hostia mali prevahu, presnejšie kombinovali, boli dôraznejší na puku i v osobných súbojoch. Domáci využili svoju prvú presilovku na zníženie Vaškovičom. Vzápätí sa presadil Školiak a bolo 2:2. Vylúčenie L. Juríka v závere tretiny domáci využili na otočenie skóre, keď nahodený puk Drtinu tečoval J. Jurík.

V druhej časti hry sa obidve mužstvá striedali v útokoch, Zvolenčania mali možnosť v 25. minúte vyrovnať skóre po vylúčení Zukala, čo sa im aj podarilo, keď Lipovský nereagoval na dorážku Ďalogu. V 30. minúte po dôraze Baráka na 4:3 pre domácich zvýšil Bezúch. V 34. minúte bol vylúčený domáci J. Jurík, no hostia početnú výhodu na vyrovnanie nevyužili.

V 43. minúte vyrobil hrúbku domáci brankár Lipovský, po jeho zlom výjazde z bránky vyrovnal na 4:4 Kentoš. Domáci hrali od 48. minúty v početnej výhode, ale presilovku zahrali veľmi zle, bez strely na Šimka. Hostia vzápätí tiež hrali presilovku, gól však strelili až po jej skončení, na 5:4 zvýšil Obdržálek. V 55. minúte ľahkou strelou po ľade z uhla Lipovského prekonal L. Jurík. Domáci tak doplatili, po dobrom výkone v druhej tretine, na slabšiu koncentráciu v obrannej fáze a nesústredenosť svojho gólmana na

HK 36 Hant Skalica - HKM Zvolen 4:6 (3:2, 1:1, 0:3)
Góly:
15. Vaškovič (Komínek, Stloukal), 16. Školiak (J. Jurík), 19. J. Jurík (Drtina, Školiak), 30. Bezúch (Barák) - 2. Chovan (L. Jurík, Hraško), 5. Hraško (Chovan, L. Jurík), 25. Ďaloga (Brabenec), 43. Kentoš (Bortňák), 53. Obdržálek (Bortňák, Pichnarčík), 55. L. Jurík (Ďaloga, Hraško). Rozhodovali: Stano - M. Orolin, J. Tvrdoň, vylúčení: 5:5, navyše: Podkonický (Zvolen) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0

Hlasy po zápase:

Štefan Mega, tréner Skalice: "Do zápasu sme išli s tým, že budeme pozorne brániť, no po piatej minúte bolo 0:2. Potom sa hráči troška prebrali, podarilo sa nám skóre otočiť. V druhej tretine to bola vyrovnaná partia, dobre sme korčuľovali, mali sme šance, žiaľ, tá tretia tretina bola z nášho pohľadu veľmi zlá a zase nám ušli dôležité body."

Josef Turek, tréner Zvolena: "My sme začali zápas veľmi dobre, vďaka čomu sme sa dostali do dvojgólového vedenia. Mali sme potom i ďalšie šance, ktoré sme nevyužili. Následne sme urobili niekoľko chýb, vďaka ktorým sa Skalica dostala so zápasu a skóre otočila. Druhá tretina bola vyrovnaná. Obe mužstvá mali šance na skórovanie. Chcem pochváliť chlapcov za výkon v tretej tretine, zásluhou ktorého sme v Skalici zvíťazili."