Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tipsport Liga

Košice si po výhre upevnili pozíciu lídra, Bystrica zdolala Nitru

Na snímke uprostred hráč Košíc Matej Češík pred brankárom Skalice Patrikom Romančikom v 15. kole hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HK 36 Hant Skalica v Košiciach 19. októbra 2014. Foto: TASR/František Iván

V nedeľu boli na programe zápasy 15. kola hokejovej Tipsport extraligy.

Košice 19. októbra (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili v 15. kole Tipsport extraligy v domácom zápase nad HK 36 Skalica 2:0 a upevnili si prvé miesto v tabuľke. O góly domácich sa postarali Lapšanský a Jenčík.

Úvodnému buly predchádzala minúta ticha za nedávno zosnulého trénera Juraja Ferenca (74), ktorý dlhé roky pôsobil v Košiciach. Lepšie mohli začať Skaličania, no Štumpf v 2. minúte zblízka Melicherčíka neprekonal. Domáci sa postupne dostali do tempa a pred Romančíkom sa hralo čoraz častejšie. V 17. minúte ešte Jenčík v dobrej pozícii netrafil bránku, no o minútu neskôr sa spomedzi kruhov presadil Lapšanský - 1:0.

Druhá tretina priniesla bojovný hokej, v ktorom si mužstvá dávali pozor na defenzívu. Hráči oboch tímov sa do vyložených šancí prakticky nedostávali ani počas niekoľkých presilových hier. V 31. minúte unikla dvojica Bartánus - Hrnka, no druhý menovaný v dobrej pozícii Romančíka neprekonal. Najkrajšia akcia zápasu prišla v 39. minúte. Postaral sa o ňu domáci útočník Richard Jenčík, ktorý získal puk v obrannom pásme a po individuálnej akcii prekonal Romančíka - 2:0.

V tretej tretine sa hralo prevažne pred skalickou bránkou. Romančík kryl viacero nebezpečných pokusov Košičanov a pri ich dorážkach mu často pomohli spoluhráči. V 50. minúte bol blízko ku gólu Chovan, no spoza bránky nestihol zasunúť puk za Romančíkov chrbát. Záver zápasu okorenila ešte pästná výmena medzi Jánošíkom a Gründlingom.

HC Košice - HK 36 Skalica 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Góly: 18. Lapšanský (Bartánus, Hrnka), 39. Jenčík (Štrbák)
Rozhodovali: Štefik - Holienka, Tvrdoň, vylúčení: 2:5 na 2 min., navyše Jánošík (Koš.), Gründling (Skal.) obaja 10 min. za nešp. správanie a 5+DKZ, presilovky a oslabenia 0:0, 3146 divákov.

Zostavy:
HC Košice: Melicherčík - Cebák, Jánošík, Drgoň, Štrbák, Macejko, Philipp, Šeda - Spilar, Bartoš, Jenčík - Bartánus, Hrnka, Lapšanský - Bicek, Češík, Sojčík - Hiňďoš, Chovan, Stupka

HK 36 Skalica: P. Romančík - Gründling, Jankovič, Horváth, Drtina, Pavešic, Nechala, Mikéska - Šimíček, Stloukal, Vaškovič - Chylo, Jabrocký, Méry - Štumpf, Jurík, Bezúch - Bene, M.Romančík, Rejžek

Hlasy po zápase:

Anton Tomko, tréner HC Košice: "Nebol to ľahký zápas. Súper prišiel s obrannou taktikou a čakal na naše chyby. Počas celého zápasu sme mali hernú prevahu a škoda, že sme nevyužili viac šancí. Odohrali sme ďalší zápas bez inkasovaného gólu, čo nás, samozrejme, teší."



Štefan Mega, tréner HK 36 Skalica: "V Košiciach sme chceli hrať čo najdlhšie na nerozhodný stav 0:0. Na konci prvej tretiny sme však inkasovali gól, ktorý zmenil naše zámery a následne sme museli hrať viac ofenzívne. Žiaľ, opäť sme nestrelili gól a ak nedáme v zápase jeden či dva góly, nedokážeme sa nakopnúť. Mužstvo však musím za nasadenie a bojovnosť pochváliť. Máme veľa zranených a aj v dnešnom zápase sa nám zranil ďalší hráč. Domáci zvíťazili zaslúžene, hrali toľko čo potrebovali."



Banská Bystrica - HK Nitra 7:3



Oproti piatkovému zápasu s Košicami sa na ľade dialo podstatne viac. Už úvodný gól nitrianskeho Nádašdiho po 21 sekúndách veštil, že diváci sa ani na chvíľu nebudú nudiť. Aj sa tak stalo, domáci otočili skóre, viedli už 3:1, potom hostia zrovnali skóre, aby si nakoniec po dvoch tretinách vybudovali 'barani' komfortné trojgólové vedenie. Nitrania doplatili na útočnú hru, aj na časté vylučovanie hlavne v prvej tretine a aj keď pomerne často zatlačili súpera, gólovo sa to príliš neprejavilo. Naopak, domáci čerpali hlavne z voľnejšieho priestoru a rýchlych protiútokov. V 15. min Zigo vsietil v rekonštruovanom zimáku premiérový gól 'baranov', keď prehľadne pred bránkou po nahrávke od Rótha zasunul puk za Lakosila.

V 19. min časté vylučovanie hostí potrestal v krátkej presilovke štyroch na troch Hudec a keď v 21. min Kytnár v ďalšej početnej výhode pridal ďalší gól zblízka pod žŕdku, pre Nitranov už priebežný stav poriadne zahrozil. Veľmi rýchlo sa však spamätali, v 23. min J. Ručkay zasunul odrazený puk od zadného mantinelu do bránky a v 25. min Tománek svojím typickým spôsobom zúročil presilovku. V druhej tretine sa nakopilo množstvo dramatických situácii, ktoré okorenili tým najlepším spôsobom domáci hráči. Z 3:3 preklopili skóre na 6:3, v 30. min vyhnal Lakosila z bránky Kafka a náhradník Valent sa príliš neohrial a inkasoval hneď dvakrát. Najskôr v 33. min mu gólovo podkúril so šikovným tečom Handlovský a v 36. min ho prekonal od modrej Biro. V zápase zarezonovali aj žŕdky domácich, v 19. min od Jaborníka, v 30. od Handlovského a za zmienku stál aj nevyužitý samostatný nájazd hosťujúceho Slováka v 23. min.'

Tretiu tretinu otvorila už tretia žŕdka domácich, Kytnár ju nastrelil po 19 sekundách. Potom sa dvakrát ubránili v oslabení a jasne nasmerovali na trojbodové víťazstvo, najmä keď v 48. min okamžite po ďalšej žŕdke Handlovský trafil sieť a spečatil skvelý finiš HC'05.

HC'05 B. Bystrica - HK Nitra 7:3 (2:1, 4:2, 1:0)

Góly: 15. Zigo (Róth), 19. Hudec (Block, Bambúch), 21. Kytnár (Hudec, Block), 30. Kafka (Handlovský), 33. Handlovský (Bambúch), 36. Biro (Róth), 48. Handlovský (Preisinger, Kafka) - 1. Nádašdi (L. Novák), 23. J. Ručkay (H. Ručkay, M. Novák), 25. Tománek (L. Novák, Stümpel). Rozhodcovia Rochats, Müllner - Korba, Šefčík, vylúčení 6:7, presilovky 3:1, v oslabení 0:0, zmeny: 30. Valent za Lakosila (Nitra), 1514 divákov.

Hlasy po zápase:

Miroslav Chudý, tréner B. Bystrica: "Padlo dosť gólov a pre hokej a divákov to bolo len dobré. Nitra je známa ofenzívnou hrou a my sme sa k nej pridali. Nevyšiel nám úvod, dlho sme sa z rýchleho gólu spamätávali. Otriasli sme sa a od 10. minúty začali hrať náš hokej. Ťažké chvíle sme prežívali, keď súper vyrovnal na 3:3. Keď sme pridali ďalšie góly, už sme mali zápas pod kontrolou, boli sme lepším mužstvom, no dávali si pozor, aby Nitra priebeh neskomplikovala. Teší nás sedem gólov, diváci boli fantastickí a záver sme si mohli vychutnať."

Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Začiatok sme dobre zvládli, no od vyrovnávajúceho gólu sa súper viac tlačil do bránky a preberal iniciatívu. Veľakrát sme sa oslabili, dokázali sme ešte vyrovnať, no keď súper odskočil na tri góly, už nebolo síl, aby sme nejakým spôsobom zdramatizovali zápas."



Michal Hudec, kapitán B. Bystrice: "V piatok proti Košiciam sme boli nervózni, na našu škodu, vhupli sme rovno do novej haly, no dnes sme sa pustili do súpera, diktovali tempo celý zápas a výsledok tomu zodpovedá. Padlo veľa gólov, aj väčšie pásmo tomu dopomohlo. My sme si povedali, že všetko musí ísť do bránky a veľa gólov padlo po tečoch, clonách, alebo dorazenom puku. Aj presilovky nám vyšli, verím, že to pôjde, dvoch bekov sme dávali na modrú, bolo treba viac strieľať, zjednodušiť hru a puky páliť na bránku."

Lukáš Handlovský, jeden zo strelcov gólov B. Bystrice: "Nejde mi to strelou, tak dorážkou. Boli sme v tempe, vytvorili si tlak, aj presilovky vyšli. Obe mužstvá sú útočné, hlavne preto padlo veľa gólov. Predtým proti Košiciam mali brankári svoj deň, chytali výborne, teraz mali svoj deň zasa strelci. Len dúfame, že nás góly neopustia, len spomeniem, že v Piešťanoch sme strelili sedem, v ďalšom zápase ani jeden."

Dukla Trenčín – HKM Zvolen 5:2



Trenčan Ondrej Mikula (vpredu) sa teší po góle so spoluhráčmi na striedačke v zápase 15. kola hokejovej extraligy HK Dukla Trenčín - HK Zvolen, 19. októbra 2014 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
V zaujímavej úvodnej tretine sa ako prvý dostali do šance hostia. Jurík sa presadil až pred bránu, kde mu už nezostali sily na efektívne zakončenie. V 5. min chybu Andersonsa hostia nevyužili. Škvaridlo našiel pred bránou Juríka, no Konrád bol na mieste. Na konci deviatej minúty sa pred Šimkom nepresadil Daniška a na opačnej strane prudký príklep Hraška zastavila konštrukcia brány. V 12. min už ale Konrád kapituloval, keď ho Podkonický obstrelil. Trenčania mohli rýchlo vyrovnať. Závar pred bránou Zvolena však napokon obrana odvrátila. Dve minúty pred koncom prečíslenie tím spod Pustého hradu nevyužil. Dukle sa vyrovnať podarilo dvadsať sekúnd pred prvou sirénou. Pri signalizovanom vylúčení z otočky Gašparovič zavesil puk pod hornú žŕdku.

Zvolenčania sa druhýkrát mohli dostať do vedenia v 26. min. Zmätok v obrannom pásme Trenčína však využiť nedokázali. Gól však padol na opačnej strane. V oslabení unikol Mikula, ktorého v šanci zahákoval Bagin. Trestné strieľanie bekhendovým blafákom využil a bolo 2:1. Hostia následne uzavreli súpera v obrannom pásme. Juríkova dorážka však skončila iba vo výstroji Konráda. Dukle sa šanca pridať tretí gól núkala pri početnej výhode. Po Kozákovej strele od modrej čiary sa nepresadil Gašparovič a ani Bokroš. To, čo sa im nepodarilo, vynahradil Gašparovič. V 37. min spracoval puk Gašparovič, využil pošmyknutie Bagina a v samostatnom nájazde obstrelil Šimka.

V záverečnej tretine sa Dukle podarilo zvýšiť skóre v 45. min. Odrazený puk sa dostal k Nemcovi, ktorý sám pred Šimkom nezaváhal, položil si gólmana a pohodlne poslal puk do siete. Trojgólové vedenie však dlho nevydržalo. O dve minúty sa po kombinácií presadil Puliš, keď zakončoval do odkrytej bránky – 4:2. Šancu na strelenie kontaktného gólu mali bryndziari v 49. min. Paradoxne, počas nej inkasovala piaty gól. Gašparovič oklamal Šimka a Melichárek skóroval do prázdnej brány. Dukla si už vo zvyšku zápasu udržala komfortný náskok a pripísala si cenné tri body.

Dukla Trenčín – HKM Zvolen 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Góly: 20. Gašparovič (Nemec, Melichárek), 27. Mikula (t.s.), 37. Gašparovič (Komínek, Stantien), 45. Nemec, 50. Melichárek (Gašparovič) – 12. Podkonický (Brabenec, Puliš), 47. Puliš (Podkonický, Brabenec). Rozhodovali: Stano, Baluška – Sčensný, Tvrdoň, vylúčení: 2:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 1188 divákov

Hlasy po zápase:

Roman Stantien, tréner Trenčína: "Musím pochváliť celý kolektív, lebo hrali s nasadením a s túžbou vyhrať. Opäť sa predviedol spoľahlivý Konrád a zabrali hráči, od ktorých to očakávame. Presadili sa a myslím si, že prvé dve tretiny sme súpera aj prestrieľali. Celkovo ale výsledok nezodpovedá hre."




Josef Turek, tréner Zvolena: "Nepredviedli sme dobrý zápas, to sa týka korčuľovania i celého pohybu. Pridali sa k tomu aj individuálne chyby niektorých hráčov a aj pridala sa k tomu i smola. Počas vlastnej presilovky sme umožnili súperovi strieľať trestné strieľanie, potom obranca zakopol a opäť sa súper dostal do nájazdu. Dostali sme góly do kabíny, na druhej strane Trenčanov vo veľkom podržal brankár Braňo Konrád. Dúfam, že nám pomôže, že v utorok nehráme zápas a oddýchneme si. Dnes sme narazili na dobre pripravený Trenčín a tak mu zaslúžene patria tri body. Gratulujem im k víťazstvu."



Piešťany – HK Poprad 2:6



Piešťanci sa ujali vedenia v 6. minúte, keď v presilovke vypálil od modrej Rais a jeho strelu tečoval za Kostúra Brňák – 1:0. Hostia z Popradu odpovedali taktiež v presilovke, keď sa z ľavej strany snažil prepasírovať buk do brány Bartečko a za pomoci Brňáka sa mu to aj podarilo – 1:1. Zmeniť skóre sa mohlo po bekhende Matisa, keď Šúrek nemal hokejku a na opačnej strane po teči Klempu, ktorý mieril tesne vedľa.

V úvode druhej časti najskôr hostia nevyužili presilovku, ale chvíľu po jej skončení dostal až príliš veľa priestoru Paločko a „kamzíci“ viedli. Radosť z vedenia však netrvala dlho. Na konci 28. minúty  potiahol Pašek puk do pásma na pravú stranu, krížom prihral doľava Holovičovi, ktorý hneď z prvej opäť doprava Kutálkovi, ktorý si položil brankára a vyrovnal. O pár sekúnd neskôr mohol poslať domácich do vedenia Toman, ale neuspel. Potom nevyužili Popradčania prečíslenie dvaja na brankára, ale vynahradili si to o minútu neskôr, keď domáci v presilovke stratili puk a Boltun svoj nájazd úspešne premenil – 2:3.

Domáci chceli v tretej časti vyrovnať, ale príležitosti mali Popradčania. V 50. minúte zvýšili hostia svoje vedenie v presilovej hre, keď sa z veľkého uhla presadil Sýkora, čo ešte hlavný rozhodca odobril telefonátom. Po štvrtom góle Piešťany vymenili brankára, ale Rýbár sa nestačili ani rozhliadnuť a po dvoch minútach v bránke ho strelou spomedzi kruhov prestrelil Takáč. Aby toho nebolo málo, v 55. minúte Rybárovi prešla do siete aj slabá strela Paukovčeka, ktorý tak stanovil na konečných 2:6.

ŠHK 37 Piešťany – HK Poprad 2:6 (1:1, 1:2, 0:3)

Góly: 6. Brňák (Rais, Holovič), 28. Kutálek (Holovič, Pašek) – 9. Bartečko (Sýkora), 25. Paločko (Kroták), 34. Boltun (Bartečko), 50. Sýkora (Bartečko), 52. Takáč (Kroták, Suchý), 55. Paukovček (Hvila, Malina). Rozhodovali: Jonák - Kacej, Výleta, vylúčení: 5:5, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:1, striedanie: 50. Rybár za Šúreka (Piešťany), 779 divákov

Hlasy po zápase:

Roman Sýkora, tréner Piešťan: "Od úvodu bolo vidieť, že na ľade je len jedno mužstvo. Dali sme síce gól, ale od tohto momentu bohužiaľ Poprad dominoval, namiesto toho, aby sme držali zápas v rukách. Mrzí nás, že sme si dnes urobili hanbu a súperovi dnes môžem len pogratulovať k trom bodom, ktoré sú plne zaslúžené."

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Potvrdili sme dobrú formu z posledných zápasov. Boli sme rýchlejší, silnejší na puku, nerobili sme zbytočné chyby. Postavili nás na nohy presilovky, z ktorých sme dali dva góly a boli sme dnes omnoho lepší, ako domáci a body sme si zaslúžili."

Martin - Žilina 1:3



Martinskí hokejisti pod vedením novej trénerskej trojice Török - Beran - Novotný sa v úvodnej tretine iba hľadali. Hrali na náhodu, ich hre chýbala myšlienka a v koncovke boli bezzubí. Hostia boli lepší, v útoku nebezpečnejší a domácich držal nad vodou len brankár Čech. Ten si poradil so všetkými streleckými pokusmi a vyznamenal sa najmä pri dvoch príležitostiach Kristeka. Šimko v 12. minúte z vyloženej šance netrafil martinskú bránku.

Na začiatku 2. tretiny sa predviedol individuálne Markovič, ale Križan sa prekvapiť nenechal. V ďalších minútach udávali tón hry hostia, ale veľmi dobre chytajúci Čech dvakrát vychytal Kanka po vydarených akciách druhého útoku Žiliny. Nedáš-dostaneš sa potvrdilo aj tentoraz. Po prieniku Kolbu a jeho prihrávke spoza bránky otvoril skóre v 31. minúte zblízka Fujerík. Aj potom mali výraznú prevahu hokejisti spod Dubňa. Čech si dlho udržiaval čisté konto, ale v 37. minúte už nestačil na strelu Kristeka po veľmi dobre zahranej presilovke - 1:1. V závere 2. tretiny mohli domáci opäť viesť, ale Važan vynechal tutovku a Križan sa vyznamenal pri šanci Fujeríka.

V 41. minúte Kristek chybu domácej obrany ešte nevyužil, ale o minútu neskôr bol Drevenák úspešný a otočil výsledok. V ďalšom priebehu hostia kontrolovali hru a v 52. minúte zvýšili už na 3:1, keď za hodenie hokejky Ďatelinkom premenil trestné strieľanie Novotný. Snaha Martinčanov v závere už neviedla k úspechu a nepomohla im ani 87-sekundová hra bez brankára. Posledné mužstvo v tabuľke bolo po všetkých stránkach lepšie a zaslúžene zvíťazilo. Naopak, trápenie Mountfiels pokračuje a prehrali už 9-krát za sebou.

MHC Mountfiels (Martin) - MsHK DOXXbet Žilina 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Góly: 31. Fujerík (Kolba) – 38. Kristek (Kanko, Procházka), 42. Drevenák (Drábek), 52. Novotný z tr. strieľania. Rozhodovali: Orolín T. – Gajan, Smrek, vylúčení: 5:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 2000 divákov.

Hlasy po zápase:

Jaroslav Török, tréner MHC: "Predstavoval som si to inak. V dnešnom hokeji nestačí už len vôľa a odhodlanie. To sa našim hráčom nedá uprieť. V hernej kvalite sme však za Žilinou zaostávali. Napriek tomu sme v závere druhej tretiny mohli súperovi gólovo odskočiť, šance sme však nevyužili. Ak hráči nebudú pristupovať k tréningovým povinnostiam na maximum a v zápasoch dodržiavať herný systém, aký si stanovíme, tak sa výsledkovo nepohneme. Zatiaľ som poverený vedením mužstva na dva zápasy."

Peter Mikula, tréner Žiliny: "Žilina sa nenachádza v dobrej situácii, a tak nám zostáva len vyhrávať. Keby sme boli viedli v polovici stretnutia o štyri až päť gólov, nikto by nemohol povedať ani slovo. Zahodili sme síce veľa šancí, ale podali sme zodpovedný výkon. Ustrážili sme kľúčových hráčov Martina, celoplošná aktívna hra i túžba po víťazstve nám priniesla úspech. Dnešný zápas sme vyhrali zaslúžene."