Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

TEL: Barani začali prípravu na ľade, cítia sa silnejší než vlani

Na snímke hlavný tréner Tuukka Poikonen počas prvého oficiálneho tréningu HC´05 Banská Bystrica na zimnom štadióne v Banskej Bystrici 9. augusta 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Novou tvárou v drese HC ´05 je iba 22-ročný útočník Matej Galbavý. Ten ešte počas ročníka 2012/2013 hrával za dorastenecký tím Banskej Bystrice U18.

Banská Bystrica 9. augusta (TASR) – Hokejisti Banskej Bystrice začali v pondelok prípravu na ľade pred novou sezónou Tipos extraligy. Hoci v plnom zložení, museli zaimprovizovať, ich štadión je v rekonštrukcii, a tak sa prvýkrát stretli na korčuliach vo vedľajšej hale B.



K trénerovi Tuukkovi Poikonenovi sa pridali noví asistenti Ivan Droppa a Tomáš Surový. Práve Surový bol v rokoch 2017–2019 pri majstrovskom hetriku HC ´05 Banská Bystrica ako hráč. V 39-tich rokoch si vyskúša trénerskú pozíciu. "Teším sa na novú úlohu v tíme. Som rád, že som dostal od vedenia klubu dôveru. Uvidíme ako to pôjde. Dôležité bude, aby šliapalo mužstvo. Je pred nami ešte veľa roboty. Mňa čaká najmä sledovanie blokovaných striel, postavenie hráčov pred bránkou v ofenzívnej i defenzívnej zóne, postupne budú úlohy pribúdať. Je to pre mňa nová výzva, pristupujem k nej s pokorou, lebo byť hráč a tréner je rozdielna vec,“ uviedol na pondelňajšom zraze Surový, ktorý sa pre TASR vyjadril aj k aktuálnemu kádru: "Myslím si, že je dostatočne silný. Uvidíme však až neskôr do akej miery poskladala konkurencia svoje kádre. Zápasy môže ovplyvniť veľa faktorov, napríklad i to, či sa bude hrať pred divákmi. My musíme už teraz v lete tvrdo pracovať a postupne sa to bude kryštalizovať, nielen u nás, čo sa týka sily kádra, ale aj u ostatných mužstiev v lige." Do Banskej Bystrice sa vracia útočník Miloš Bubela, ktorý pôsobil v tíme ´baranov´ počas sezón 2017/2018 a 2019/2020. V premiérovom ročníku sa tešil zo zisku majstrovského titulu. Vlani si vyskúšal pôsobenie v medzinárodnej IHL v drese Bratislava Capitals: "Teším sa z návratu pod Urpín. Aj chalani sú radi, že som tu a môžu so mnou trénovať. Atmosféra na ľade bola výborná, super sme si zatrénovali, ale je to iba prvý tréning, ešte sa len zohrávame, ani päťky nie sú určené, musíme sa ešte trošku spoznať. Viem, čo ma v Bystrici čaká, mne sa tu dobre hrá. Vidím, že tím napreduje, je už dnes solídne poskladaný, je tak iba na nás ako sa predvedieme."



Ani kapitán HC ´05 Banská Bystrica Ivan Ďatelinka nechcel prezentovať na prvom tréningu odvážne vyhlásenia, celý tím sa podľa jeho slov sústreďuje na záver letnej prípravy na ľade, keď už prípravné zápasy pred ligovými môžu naznačiť určité ambície: "My sa nepozeráme ďaleko dopredu. Pozeráme sa na najbližšie dva–tri týždne, počas ktorých sa chceme dobre pripraviť a odohrať čo najlepšie prípravné zápasy. Ja ešte niektorých nových chalanov nepoznám, ale ukazujú sa ako tímoví hráči, čo je len dobré. Žiadne ciele si nateraz nedávame, všetko ukáže až čas."

Novou tvárou v drese HC ´05 je iba 22-ročný útočník Matej Galbavý. Ten ešte počas ročníka 2012/2013 hrával za dorastenecký tím Banskej Bystrice U18. Z materského klubu si to však namieril priamo do Švédska, kde sa cez juniorské tímy dostal do A mužstva Mora IK a zahral si aj najvyššiu súťaž SHL. Takisto nastupoval v nižšej lige Allsvenskan či na hosťovaní v nórskej lige. "Po dlhých rokoch sa vraciam domov. Komunikovali sme so športovým manažérom Julom Kovalom po každej sezóne a tento rok mi to prišlo tak, že je na čase prísť naspäť pod Urpín. Myslím si, že mi to môže prospieť. Zatiaľ to tu spĺňa moje očakávania. Sme výborná partia chalanov a takisto trénerský štáb je profesionálny. Všetci sme hladní po hokeji. Ja by som rád pomohol tímu v ofenzíve, bol na ľade prínosom. Chcem sa zlepšovať. Sú tu dobré mená hokejistov, máme mix starších, šikovných a mladých hráčov. Myslím si, že dosiahneme na vyššie priečky v lige a o ničom inom ani v šatni nerozmýšľame,“ povedal pre TASR Matej Galbavý.

Káder Banskej Bystrice na sezónu 2021/2022:


brankári: Matej Gajan, Filip Belányi
obrancovia: Ivan Ďatelinka, Jacob Cardwell, Dávid Boldižár, Marc-Olivier Crevier-Morin, Martin Bdžoch, Alex Breton, Michal Ganz, Adam Žiak, Sebastián Hudec, Jakub Lopejský
útočníci: Matt Mistele, Brian Ihnačák, Alex Tamáši, Michal Kabáč, Dávid Šoltés, Alex Výhonský, Miloš Fafrák, Gilbert Gabor, Filip Vašaš, Matej Galbavý, Miloš Bubela, Chase Berger, Matúš Bodnár, Dominik Sojka, Adam Paulíny, Jozef Rákoš, Matej Kraut

tréner: Tuukka Poikonen
asistenti: Ivan Droppa a Tomáš Surový

Prípravné zápasy:


19.8. UTE Budapešť – HC ´05 Banská Bystrica (Memoriál Pavla Zábojníka vo Zvolene)
20.8. Donbass Donetsk – HC ´05 Banská Bystrica (Memoriál Pavla Zábojníka vo Zvolene)
21.8. GKS Tychy – HC ´05 Banská Bystrica (Memoriál Pavla Zábojníka vo Zvolene)
26.8. HC ´05 Banská Bystrica – HK Dukla Ingema Michalovce (vo Zvolene)
2.9. HK Dukla Ingema Michalovce – HC ´05 Banská Bystrica
8.9. HC ´05 Banská Bystrica – HC Orli Znojmo (vo Zvolene)
14.9. HC ´05 Banská Bystrica – HK Poprad (vo Zvolene)
17.9. HK Poprad – HC ´05 Banská Bystrica