Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

TEL: Šesťnásobný majster SR Češík ukončil kariéru

Na snímke zľava hráč HK Poprad Peter Bjalončík a hráči HK Dukla Ingema Michalovce Matej Češík a brankár Tomáš Tomek v dohrávanom zápase 4. kola hokejovej Tipos extraligy HK Dukla Ingema Michalovce - HK Poprad 6.novembra 2020 v Michalovciach. Foto: TASR – Roman Hanc

Už bývalý útočník zostal po hráčskej kariére pri hokeji a zamieril do Hokejovej školy Michala Handzuša.

Banská Bystrica 15. júna (TASR) - Slovenský hokejový útočník Matej Češík ukončil vo veku 32 rokov aktívnu kariéru. "Sezónu 2020/2021 som nemal podľa svojich predstáv. Počas nej ma oslovil Michal Handzuš so serióznou ponukou pomáhať hokejovej škole," povedal 6-násobný majster Slovenska pre TASR.

Už bývalý útočník zostal po hráčskej kariére pri hokeji a zamieril do Hokejovej školy Michala Handzuša. "O to jednoduchšie bolo moje rozhodovanie. Na starosti to má Mišo a všetci vieme, aký je to človek. Jeho meno a zázemie, ktoré buduje, pomohli môjmu rozhodnutiu. Zvážil som všetky za a proti a keďže som nemal po sezóne prakticky žiadnu ponuku, tak som nemal nad čím váhať. Mám v hlave, že som už tréner, ale zatiaľ, pochopiteľne, presne neviem, čo všetko to zahŕňa. Je to úplne iný pohľad na hokej, než keď som hral. Každý deň sa učím nové veci," priznal Češík pre TASR.

Prevažnú časť kariéry spojil najmä s materskou Banskou Bystricou. V najvyššej slovenskej súťaži debutoval v sezóne 2006/2007 v drese Slovana Bratislava, s ktorým získal svoj prvý extraligový titul. Ďalšie dva pridal vo farbách HC Košice v rokoch 2014 a 2015. Ťaženie za prvenstvami vyvrcholilo zlatým hetrikom v rokoch 2017 - 2019, ktorý dosiahol vo farbách Banskej Bystrice. "Do kabíny Slovana som prišiel asi mesiac pred ziskom titulu. Ešte som až tak nepoznal to mužstvo, takže to bolo také zvláštne. Veľmi však vo mne zarezonoval prvý košický titul. Vtedy sme si poriadne oddreli celú sezónu. Krásne boli všetky tri banskobystrické tituly. Z tých troch bol asi najkrajší ten stredný, v ktorom sme vyhrali rozhodujúci siedmy zápas s Trenčínom. Každá sezóna však mala svoje špecifiká."

V ročníku 2019/2020 absolvoval prvý a napokon jediný zahraničný angažmán, keď v drese Znojma hral medzinárodnú súťaž EBEL. Pred sezónou 2020/2021 sa vrátil do slovenskej extraligy a hoci sa dohodol s Banskou Bystricou, napokon začal ročník v Michalovciach. Čistky v kádri však neobišli ani jeho a začiatkom roka 2021 po 24 zápasoch v klube skončil. Sezónu a napokon aj kariéru uzavrel v Spišskej Novej Vsi. Ani tam neostal nič dlžný povesti úspešného hráča a so Spišiakmi vybojoval postup do najvyššej súťaže. "So Spišskou Novou Vsou sme boli ústne dohodnutí, že tí, ktorí postúpime, ostaneme. To však neskôr padlo. Po postupe nám iba povedali, že s kým počítajú a s kým nie. Ja som sa už obzeral iným smerom," povedal Češík, ktorý odohral celkovo 685 extraligových zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 68 gólov, 180 asistencií (248 bodov), 277 trestných minút a 39 plusových bodov.

Do histórie slovenskej extraligy sa zapísal ako najmladší držiteľ 6 majstrovských titulov, ktoré sú dodnes maximom jedného hráča. Rovnaký počet má aj Richard Kapuš, no ten získal posledný z titulov až ako 35-ročný. "Za tých pár rokov som toho povyhrával celkom dosť. Mal som šťastie na kluby, na spoluhráčov a trénerov. Všade, kde som bol, som sa snažil priniesť svoju hru a ostatní spoluhráči pridávali svoje majstrovstvo. S výnimkou 2-3 otrasov mozgu som nemal vážnejšie zranenia, ktoré by ma pripravili o veľkú časť sezóny. Aj preto som sa mohol tešiť z toľkých titulov. Každý hokejista, ktorý hrá 15 rokov najvyššiu súťaž, tak to už cíti. Ramená, kĺby či kolená bolia, ale vážnejšie zranenia, našťastie, nemám," povedal Matej Češík pre TASR.