Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

TEL: Spišiaci začínajú novú éru hokeja v meste a myslia na play off

Nováčik najvyššej hokejovej súťaže HK Spišská Nová Ves predstavil nové logo - rysa a hráčov počas tlačovej konferencie 7. júna 2021 v Spišskej Novej Vsi. Na snímke hráči zľava Lukáš Vartovník, Marcel Melicherčík, Andreas Štrauch a Branislav Rapáč. Foto: TASR - Milan Kapusta

Dôležitý moment v budovaní kádra a pre stabilizáciu klubu je dohoda s generálnym partnerom.

Spišská Nová Ves 7. júna (TASR) - Nováčik hokejovej Tipos extraligy HK Spišská Nová Ves vstúpi do sezóny 2021/2022 so smelými ambíciami, novým logom a viacerými hráčmi, ktorí sa vrátili do materského klubu. Podľa manažéra Richarda Rapáča je pre svetlú budúcnosť klubu dôležitá dohoda s generálnym partnerom i mestom. Spišiaci postupne budujú extraligový káder, do ktorého najnovšie pribudol aj Richardov brat Branislav.

Okrem Branislava Rapáča sa súčasťou tímu nedávno stali aj útočníci Andreas Štrauch, Filip Vrábeľ či Lukáš Hamráček. V tíme pokračuje viacero hráčov, ktorí sa zaslúžili o postup zo Slovenskej hokejovej ligy vrátane brankárov Marcela Melicherčíka a Filipa Suráka.



Pre 28-ročného krídelníka Rapáča ide o návrat do materského klubu po 13-tich rokoch. V roku 2008 z neho odišiel ešte ako dorastenec, vrátil sa už ako skúsený hráč s 365 zápasmi v slovenskej extralige. Počas uplynulých piatich sezón vystriedal šesť extraligových pôsobísk, v ročníku 2020/2021 hral za Slovan Bratislava. "Rozhodoval som sa iba medzi Spišskou Novou Vsou a Slovanom, v ktorom som mal ústnu dohodu. Napokon som sa rozhodol takto. Podpísal som trojročný kontrakt a mám v pláne dodržať ho. Potom by som sa rád posunul ďalej. Nechcem hrať hokej do 40-ky, mám v živote aj iné ambície," povedal Branislav Rapáč, ktorý už viac než rok vypomáha bratovi Richardovi s manažovaním spišskonovoveského klubu. "S bratom sme sa do toho pustili, no povedali sme si, že to nebude o funkciách. K tomu, aby som klubu pomáhal, žiadnu nepotrebujeme. Pomáhať mu budem aj naďalej. Platom som šiel rapídne dolu oproti tomu, čo som mal v Slovane alebo v Košiciach, takisto aj v porovnaní s ponukou, ktorú som mal na ďalšiu sezónu. Tu sa však môžem rozvíjať aj po inej než hráčskej stránke. Momentálne som oželel väčšie peniaze a chcem naštartovať hokej v Spišskej Novej Vsi. Má to pre mňa iné plusy než financie," prezradil B. Rapáč pre TASR.

Financie pre fungovanie klubu pomáhal zháňať už pred prvoligovou sezónou 2019/2020 a v rovnakej situácii sú s bratom aj tentoraz. Odvtedy spoznali úskalia manažérskej práce, navyše v dobe poznačenej pandémiou a v regióne, ktorý nepatrí k najbohatším. "Dodnes sme obehli približne 60 sponzorov. Je to mravčia práca. Zbierame menšie sumy, preto sme vďační sponzorom, ktorí nám dajú veľkú čiastku. Stále je to však pre nás ťažká práca a denne pracujeme na tom, aby klub napredoval a aby sa v Spišskej Novej Vsi hral kvalitný hokej. Zmenili sme logo, máme nové dresy, podpísali sme zaujímavých hráčov a posúvame sa aj v marketingu. Ľudia v okolí nám dôverujú, pretože to robíme transparentne a verím, že sa pridajú aj ďalší sponzori."

V súčasnom kádri trénera Miroslava Mosnára je viacero hráčov so skúsenosťami z extraligy a podľa Branislava Rapáča ešte pribudnú dvaja kvalitní ofenzívni obrancovia a chystá sa aj návrat odchovanca. "Je možné, že naše ambície budú napokon vyššie, než sme si spočiatku mysleli. Káder vyzerá konkurencieschopne a určite nechceme chýbať v play off. Stopercentne naplníme legionársky limit. Rozdieloví slovenskí hráči sú totiž pre nás momentálne drahí. Sme nováčik, nepatríme k najbohatším klubom a je pre nás náročné priviesť najkvalitnejších Slovákov. Ďalšia vec je, že sme na východe a väčšina hráčov chce hrať blízko Bratislavy. Momentálne sa preto obzeráme najmä po odchovancoch a kvalitných cudzincoch. Zatiaľ máme naplánovaných 6-7 prípravných duelov, ale nie je to uzavreté. Nechceme ich naplánovať veľmi veľa, pretože čakáme aj na situáciu so slovenskou pohárovou súťažou. My ju chceme hrať, uvidíme, ako sa k tomu postavia kluby," prezradil Branislav Rapáč, ktorý je jeden z kandidátov na pozíciu kapitána mužstva: "Zazneli také úvahy a niektorí ľudia mi to navrhujú. O kapitánovi však rozhodne kabína."

Richard Rapáč viedol HK Spišská Nová Ves v pozícii manažéra v úspešnej sezóne 2020/2021, počas ktorej zároveň pokračoval aj v hráčskej kariére. Manažérska práca ho zamestnáva naplno, no návrat na ľad úplne nevylúčil. "Momentálne je to tak, že nebudem pokračovať, ale ak sa podarí zariadiť viaceré veci, tak to nevylučujem. Možno koncom roka, ak sa fyzicky pripravím, tak by som možno vybehol na ľad. Ešte som sa ani poriadne nerozlúčil s fanúšikmi, ktorí nám chýbali. Navyše do tímu prišiel môj brat a aj to je lákadlo. Vlani sme v klube fungovali v trojici ja, Braňo a Peter Gurčík. Takto to ďalej nejde. Financie neboli, preto sme sa teraz do toho opreli tak, aby sme zohnali viac peňazí a mohli vybudovať štruktúru s manažérmi, marketingovým oddelením, ale aj kustódmi, masérmi atď. Vlani sme mali na striedačke štyroch ľudí, ktorí robili takpovediac všetko. Teraz robíme všetko pre to, aby sa to sprofesionalizovalo. Hľadáme ešte niekoho ku mne, akúsi pravú ruku. Potrebujem človeka, ktorému budem naplno dôverovať, no dnes nie je jednoduché nájsť takého," povedal Richard Rapáč.



V pozícii stále aktívneho hráča si uvedomoval, aký vplyv majú na hráčov meškajúce výplaty a tak spravil v sezóne 2020/2021 všetko pre to, aby eliminoval tento jav. Na to chce nadviazať aj v extraligovom ročníku, avšak už s vyšším rozpočtom. "Chceli by sme počítať s jedným miliónom eur, spodná hranica je 800-tisíc. Myslím si, že ak budú môcť prísť fanúšikovia, tak nebudeme mať problém s rozpočtom. Už v uplynulej sezóne sme si vyskúšali vyskladať rozpočet bez príjmov zo vstupného a zvládli sme to. Hráči ocenili, že mali výplaty načas. Bolo by ideálne, keby sme mali aspoň 80-percent rozpočtu na účte ešte pred začiatkom sezóny," netajil Richard Rapáč.

Dôležitý moment v budovaní kádra a pre stabilizáciu klubu je dohoda s generálnym partnerom. "Dnešným dňom sa oficiálne začína nová éra spišskonovoveského hokeja. Som veľmi rád, že môžem oznámiť dohodu s novým generálnym partnerom, s ktorým sme uzavreli spoluprácu pre nasledujúcu sezónu. Dôležitý moment je aj spolupráca nášho klubu s mestom, s ktorým nás ešte čakajú nejaké rokovania. Verím, že sa budeme môcť oprieť o podporu mesta. Novinkou je logo klubu, v ktorom je rys, a ktoré symbolizuje to, čo chceme predvádzať v extraligovej sezóne - moderný, dravý a priebojný hokej. Verím, že tieto ciele naplníme a budeme robiť radosť fanúšikom. Ďalší dôležitý aspekt je prepojenie mládeže s klubom," uviedol manažér HK Spišská Nová Ves.

V klube veria, že úspech A-mužstva sa odrazí aj na záujme o hokej medzi najmenšími. "Už niekoľko rokov pracujeme na tom, aby sme deti prilákali k hokeju. Sme radi, že počas uplynulých troch rokov spoločnej práce sme počet detí v prípravke a predprípravke navýšili o 100 percent. Verím, že nová extraligová éra nám pomôže aj k tomu, aby sme množstvo detí v našich ročníkoch opäť navýšili. Výsledok však nepríde hneď, ale možno o 10 rokov a budeme radi, ak si potom opäť povieme, že vychovávame hráčov pre klub, Slovensko a reprezentáciu. Do líg organizovaných SZĽH sme prihlásili všetky vekové kategórie od mladších žiakov, cez starších žiakov, kadetov, dorastencov až po juniorov. Verím, že začiatok novej éry nám pomôže prilákať ešte viac detí k nášmu športu," povedal manažér mládeže HK Spišská Nová Ves Lukáš Laškody.