Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Košice vyhrali základnú časť extraligy, Nitra potvrdila druhé miesto

Na snímke útočník Banskej Bystrice Patrick White (vpravo) a obranca Nitry Peter König (druhý sprava)v zápase 51. kola slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HC'05 Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici, 17. februára 2015. Foto: TASR/Dušan Hein

Košice si ako víťaz dlhodobej časti extraligy zabezpečili miestenku v Lige majstrov 2015/2016.

Bratislava 17. februára (TASR) - Úradujúci slovenský hokejový majster HC Košice sa stal v predstihu víťazom základnej časti Tipsport extraligy 2014/2015. V utorkovom zápase 51. kola zdolal na domácom ľade Skalicu 5:2 a tri kolá pred koncom má pred druhou Nitrou nedostihnuteľný 11-bodový náskok. Zároveň si ako víťaz dlhodobej časti extraligy zabezpečil miestenku v Lige majstrov 2015/2016. Záhoráci si prehrou definitívne zavreli dvere do vyraďovacej časti a budú so Žilinou bojovať o to, kto sa vyhne baráži.

Po utorku je tak známa už kompletná osmička štvrťfinalistov play off. Vďaka výhre nad Popradom si zaistili miestenku do vyraďovačky Piešťany, ktoré majú pred deviatou Skalicou nedostihnuteľný 12-bodový náskok. Košice sa ako víťaz základnej časti stretnú v 1. kole s Piešťanmi alebo Martinom. Nitra urobila dôležitý krok smerom k zisku druhého miesta, keď vyhrala na ľade Banskej Bystrice 3:2. Istotu šiestej priečky má Trenčín.

Tipsport extraliga - 51. kolo:

HC Košice - HK 36 Hant Skalica 5:2 (3:0, 2:2, 0:0)
MHC Mountfield Martin - MsHK DOXXbet Žilina 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Dukla Trenčín - HKM Zvolen 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
HC'05 B. Bystrica - HK Nitra 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
ŠHK 37 Piešťany - HK Poprad 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)


Nitra po výhre nad Banskou Bystricou na druhej priečke

Na snímke kapitán Nitry Jozef Stümpel (tretí sprava) a Banskej Bystrice Michal Hudec (vľavo) počas slovnej potýčky, v pozadí (druhý sprava) obranca Banskej Bystrice Lukáš Bambúch v zápase 51. kola slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HC'05 Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici, 17. februára 2015.
Foto: TASR/Dušan Hein

Banská Bystrica 17. februára (TASR) - Ďalší zápas, ktorý mohol divákov zdvíhať zo sedadiel, rozhodoval aj o tom, kto sa usadí na druhom mieste tabuľky. Z hostí túžba udržať sa na nej viac vyžarovala, už aj preto, že v 3. min Tománek svojou typickou strelou bez prípravy prekvapil brankára Anderssona a otvoril skóre. Nová posila zo Švédska to mala v bránke ťažké, krst ohňom mu obrancovia neuľahčili a musel sa dosť zvŕtať, aby vydržal v bránke dôstojne celý čas.

V 8. min Birov gól po dorážke domácim ulahodil a dosť povzbudil. Striel mali na ďalšie góly dostatočne, no Valenta v bránke nie a nie prekonať. Ku koncu tretiny narástla aj nervozita, dve menšie bitky za sebou spôsobili, že trestná lavica dlhé minúty nevychladla. V druhej tretine prišli, ako už často predtým, slabšie chvíľky 'baranov'. Zabrzdili sa dvoma oslabeniami za sebou a pri prvom Lelkeš aj za pomoci tela brankára Anderssona v 24. min opäť rozvlnil sieť. Aj keď sa scenár z prvej tretiny opakoval a Handlovský s prehľadom vyrazenú strelu v 33. min dotvoril do vyrovnávajúceho gólu, Nitrania v kombinačnej hre súpera zatienili. U domácich naopak výrazne viazla, možno aj preto, že sa predstavili s viacerými novými, alebo staronovými hráčmi, vrátane Surového i Gründlinga. V 35. min Stümpel po spolupráci s Tománkom opäť ukázal veľký prehľad a 'vešiakom' posunul svojich do vedenia.

Aj ďalšie akcie hostí, H. Ručkaya v 33., Kuzmu i Stümpelov blafák v 38-ej boli výsledkom lepšieho ťahu na bránku hostí a domáci mali čo v tretej tretine naprávať. V tretej tretine sa obraz hry nezmenil a L. Novák v 45. min po krásnom sóle tiesnený trafil pravú žŕdku. Z tlaku domácich ubrali Kudrnove dve vylúčenia a keď sa vrátil na ľad, do konca chýbalo niečo vyše šesť minút. Záverečný tlak spojili domáci s nevydarenou presilovkou, a potom sa tri minúty pred klaksónom nechali oslabiť pre príliš veľa hráčov na ľade. Na power play im zostalo len 35 sekúnd a nič už z nej nevyťažili.





Pozrite si fotogalériu zo zápasu




Hlasy po zápase:
Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice: "Nezopakovali sme výkon proti Košiciam, vystrašil nás prvý gól v úvode, mali sme dobré i slabšie fázy v zápase, veľa chýb sme vyrobili v obrane. Výkon sme nevystupňovali, ba naopak, klesal, neviem, či únavou, no Nitra hrala dobre, zatienila nás v korčuľovaní, agresivite, súbojoch, zaslúžila si zvíťaziť. Musíme sa trafiť do zostavy, robili sme ju narýchlo, treba vyskúšať aj iné varianty, lebo niektorí hráči boli prvýkrát spolu. a chýbala zohratosť."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "My sme podali koncentrovaný výkon v obrane, hrali disciplinovane a tým, že domáci mali v nohách ťažký zápas proti Košiciiam a doplnili na poslednú chvíľu káder s unavenými hráčmi zo Slovana, to všetko nám hralo do kariet a vyťažili sme z toho tri body. Máme lepšie skóre zo vzájomných zápasov, takže si môžeme udržať ľahšie druhé miesto po základnej časti."

Roman Tománek, autor úvodného gólu Nitry: "My sme si uvedomovali, že hráme o druhé miesto. Vedeli sme, že nás budú chcieť od začiatku domáci zatlačiť, paradoxne sme prví skórovali, pozdvihlo nás to, vzadu sme si dávali pozor na chyby. S Bystricou vždy hráme na hrane, aj teraz, bolo cítiť, že každý sa na playoff zodpovedne pripravuje. Strelecké preteky s Kafkom neriešim, dôležité je, že sa darí tímu."

Tomáš Surový, nová posila B. Bystrice: "Nie som spokojný ako som hral, musíme sa zosúladiť v útoku. Bol to pre mňa prvý zápas v tomto drese, dôležité bude pripraviť sa na playoff. Tu sa hrá tiež v dobrom tempe, neviem, prečo extraligu každý podceňuje. Ešte nám treba zohrať do playoff tri zápasy a treba sa nám zohrať. Škoda, že som divákov nepotešil, dôležité však bude, aby sme boli všetci po sezóne spokojní. Hrať doma je pekné, no nie je čas na nostalgiu."



Michal Hudec, kapitán B. Bystrice: "Hrali sme o druhé miesto, zápas sa nám s kopcom nových hráčov nevydaril, viazla súhra, treba sa nám zohrať. Došli k nám kvalitní hráči, no nie je to jednoduché, keď prídu len na rozkorčuľovanie. Vytvorili sme útok, ktorý by mohol byť dobrý, no Tomáš Surový prišiel chvíľu predtým z Ruska a všetkým nám nohy akosi nešli, treba viac času, aby sme sa zohrali."


HC'05 B. Bystrica - HK Nitra 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Góly:
8. Biro (Heizer, Kafka), 33. Handlovský (Kafka, Heizer) - 3. Tománek (Stümpel, L. Novák), 24. Lelkeš (Pupák, J. Štefanka), 35. Stümpel (Tománek, L. Novák). Rozhodcovia Baluška, T. Orolin - J. Tvrdoň, M. Oroilin, vylúčení 7:5, presilovky 0:1, v oslabení 0:0, 2092 divákov.


Atraktívny hokej v Trenčíne, Dukla s prehľadom víťazná

Trenčín 17. februára (TASR) - V Trenčíne sa hral od úvodných minút atraktívny hokej. Prvé minúty patrili Zvolenčanom. Skóre zápasu mohol po štyroch minútach hry otvoriť Fekiač, puk však príliš nadvihol a neujalo sa ani zakončenie Juraška. Dukla prvý raz pohrozila v 7. min, Filovo zakončenie Šimka poriadne natiahlo. Skóre zápasu otvoril Mikula v 10. min, keď ťažil z dobrej práce Petrovického a do protipohybu gólmana poslal Duklu do vedenia. O vyrovnanie sa snažil Podkonický. Puk poslal do ohňa, ale odrazil sa iba pred obrancov. Aktivita na hokejkách oboch tímov pokračovala aj naďalej, no ku gólu to do prvej sirény neviedlo.

Zvolen naskočil do prostrednej časti hry útočne. Brabencovo ani Juríkovo zakončenie neskončilo v sieti a neujali sa ani presilovkové strely "bryndziarov". Po chybnej rozohrávke Fekiača sa dvaja Trenčania rútili na osamoteného obrancu a z voleja strieľajúci Stantien prestrelil Šimka – 2:0. Hostia sa snažili čo najviac tlačiť pred bránkovisko, ale gól nevedeli streliť. V 29. min vybojoval puk pre Šišovského Nemec, ten zostal sám pred brankárom Šimkom, no puk poza betón nedokázal prepasírovať za čiaru. V 33. min Novajovský v poslednej chvíli zblokoval prihrávku súpera. O minútu sa sám na bránu rútil Melichárek, ale Šimko bol na mieste. V závere tretiny ešte netrafil prázdnu bránku tiesnený Dudáš.

V záverečnej tretine sa Zvolenu podarilo pretrhnúť stoštyridsaťminútovú streleckú mizériu. Korčuľujúceho Ďalogu natlačil do vlastného brankára Habšuda a puk do siete dorazil Bortňák. Dvojgólové vedenie chcel Dukle prinavrátiť Mikula. Bekhendové zakončenie skončilo iba na tele Šimka. V záverečnej desaťminútovke sa o vyrovnanie snažil Puliš, zvolenský strelec ale spomedzi kruhov úspešný nebol. V záverečných minútach si Dukla držala súpera na dištanc a s prehľadom ubránila jednogólové víťazstvo.

Dukla Trenčín - HKM Zvolen 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Góly:
10. Mikula (Petrovický, Hlinka), 23. Stantien (Šišovský) - 46. Bortňák (Ďaloga). Rozhodovali: D. Konc - Výleta, Sčensný, vylúčení: 3:0, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0.

Hlasy po zápase:

Roman Stantien, tréner HK Dukla Trenčín: "Dovolím si povedať, že Zvolen bol v prvej tretine aktívnejší a mal viac gólových príležitostí, ale Konrád znova potvrdil svoju skvelú formu. Paradoxne sme sa dostali do vedenia a počas vlastného oslabenia sme zvýšili na 2:0. Následne boli šance na oboch stranách, no dominovali brankári. V závere sme dali Zvolenu šancu, keď znížil, ale podarilo sa nám ukončiť zápas podľa predstáv. Chlapcom musím za dnešný výkon poďakovať."

Josef Turek, tréner HKm Zvolen: "Myslím si, že dnes sme mohli vidieť vyrovnaný zápas. V prvej časti sme mali pomerne veľa striel, no nedokázali sme nájsť recept na brankára Konráda. Zlomový okamih zápasu bol keď sa Trenčín dostal do brejku počas vlastného oslabenia a zvýšil na 2:0. Súperovi sme sa priblížili kontaktným gólom, ale celkovo sme sa málo tlačili do bránky a našej hre chýbal dôraz. Domácemu mužstvu musím pogratulovať k víťazstvu."


Martinčania porazili na domácom ľade Žilinu

Martin 17. februára (TASR) - Derby sa hralo v elektrizujúcej atmosfére, ktorú vytvárali tábory fanúšikov oboch mužstiev. Prvé dejstvo sa hralo síce v rýchlom tempe, ale hráči sa pozorne bránili, a tak šancí bolo ako šafranu. Brankári väčšinou riešili len pokusy z väčších vzdialeností. Ako prvý vyskúšal Cibuľu v 3. minúte Smrek. O štyrmi minúty priniesla vzruch najprv strela Novotného nad, z protiútoku následne po strele Galamboša netrafil puk v dobrej pozícii Važan. V 11. minúte mieril nepresne Krajči a Kolba na druhej strane trafil len do Cibuľu.

Aj v druhom dejstve to bol boj o každý puk a mužstvá v útoku veľa hokejovej krásy nepredviedli. Martinskí hokejisti boli lepší, mali viac streleckých pokusov aj výhodu dvoch presiloviek, ale najväčšiu šancu mal v 32. minúte v oslabení Kanko. Jeho nájazd však bravúrne chytil Dzubina. Skóre sa menilo až tri minúty pred druhou sirénou, keď vylúčenie Bobčeka potrestal po ideálnej prihrávke Töröka Bílek a otvoril si tak strelecký účet v drese Mountfieldu.

V 44. minúte nezužitkovali prečíslenie Varga s Galambošom, keď sa vyznamenal Cibuľa. O dve minúty neskôr mohol Martin po šanci Krajčiho ďakovať len Dzubinovi, že neinkasoval, a potom sa domáci len zubami-nechtami ubránili pred svojou bránkou. Duel v týchto chvíľach gradoval, hralo sa zo strany na stranu. V 53. minúte hostia nevyužili 50-sekundovú presilovku o dvoch hráčov a v závere ani viac ako minútovú hru bez brankára, keď Martin podržal skvelý Dzubina.

MHC Mountfield Martin - MsHK DOXXbet Žilina 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Gól:
37. Bílek (Török, Macho). Rozhodovali: Jonák, J. Konc - Gajan, Bednár, vylúčení: 5:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3000 divákov

Hlasy po zápase:
Andrej Novotný, asistent trénera Martina: "Vedeli sme, že Žiline pôjde o všetko. Tieto duely sú vždy vyrovnané, aj dnes sa to potvrdilo. Dôležitým momentom bolo ubránenie dvojnásobnej presilovky hostí v tretej tretine. Podali sme disciplinovaný výkon, podporený perfektným brankárom Dzubinom. A tak o výsledku rozhodol jediný gól našej novej posily Vítězslava Bíleka. My už myslíme na play off a na vyraďovacie boje sa chceme dobre pripraviť."

Martin Groma, asistent tréner Žiliny: "Diváci boli svedkami kvalitného derby. Obe mužstvá podali dobrý výkon. V prvej tretine sme si vytvorili veľké šance, ktoré sme ale nepremenili. Vlastnou nedisciplinovanosťou sme sa v druhej tretine dopustili niekoľkých faulov a súper išiel do vedenia. V závere sme zvýšili aktivitu, vynútili sme si niekoľko presiloviek, ale v koncovke sme sa nepresadili. Preto Martin zaslúžene zvíťazil."


Košice s nedostihnuteľným náskokom

Košice 17. februára (TASR) - Úradujúci slovenský hokejový majster HC Košice sa stal v predstihu víťazom základnej časti Tipsport extraligy 2014/2015. V utorkovom zápase 51. kola zdolal na domácom ľade Skalicu 5:2 a tri kolá pred koncom má pred druhou Nitrou nedostihnuteľný 11-bodový náskok. Zároveň si ako víťaz dlhodobej časti extraligy zabezpečil miestenku v Lige majstrov 2015/2016.

Od úvodu stretnutia mali navrch domáci hráči a už v 4. minúte sa ocitol pred Lipovským osamotený Spilar, skalický brankár zabránil v zmene skóre. O dve minúty neskôr už však inkasoval práve z hokejky Spilara, ktorý doklepol puk do odkrytej časti bránky po Bartošovej strele - 1:0. "Oceliari" pokračovali v nátlakovej hre a počas presilovej hry 5 proti 4 zvýšil na 2:0 Lapšanský, ktorý vymietol ľavý roh Lipovského bránky. Už o niekoľko sekúnd neskôr mohol strelou z pravej strany pridať tretí košický gól Jánošík, stav sa však nezmenil. Košičania sa presného zásahu predsa len dočkali, keď presne minútu pred prvou sirénou šikovne tečoval Bicekovu strelu Lapšanský - 3:0.

Vstup do druhej tretiny vyšiel hosťom zo Skalice po tom, ako v 23. minúte Brendl strelou pod vrchnú žŕdku korigoval na rozdiel dvoch gólov - 3:1. O dve minúty neskôr predviedla trojica Bartoš, Spilar, Jenčík peknú kombinačnú akciu, ale posledný menovaný neprekonal Lipovského. Na opačnej strane pridal druhý presný zásah Skaličanov Dresler, ktorý v 27. minúte počas početnej výhody o jedného hráča napriahol od modrej čiary a prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste - 3:2. V ďalšom priebehu mali opticky navrch domáci hráči, no skalický tím dobre bránil a vytláčal košických zakončovateľov z ideálnych streleckých pozícii, so zvyšnými početnými šancami si poradil Lipovský. V 35. minúte sa Bene ocitol v rozpätí niekoľkých sekúnd v dvoch zakončeniach, ale Melicherčík podržal svoje družstvo. Košičania sa dočkali štvrtého gólu v 38. minúte, keď Rachůnkovu prihrávku zužitkoval Bicek - 4:2. Ten istý hráč skóroval aj v presilovej hre sedem sekúnd pred koncom druhej dvadsaťminútovky - 5:2.

V 43. minúte mohol skalický odpor definitívne otupiť Kutálek, no trafil iba ľavú žŕdku Lipovského bránky. Blízko ku gólu bol v 51. minúte Sojčík, ale Lipovský si z jeho zakončením dokázal poradiť. Skalický brankár predviedol pohotovú lapačku pri zakončení Macejka aj o niekoľko sekúnd neskôr. V 54. minúte po faule Štrbáka na Bezúcha nariadil hlavný arbiter trestné strieľanie, ale Melicherčík po jeho realizácii neinkasoval tretí gól. Košičania sa vďaka víťazstvu nad Skalicou stali víťazmi základnej časti extraligy.

HC Košice - HK 36 Hant Skalica 5:2 (3:0, 2:2, 0:0)
Góly:
6. Spilar (Bartoš, Macejko), 13. Lapšanský (Štrbák, Rachůnek), 19. Lapšanský (Bicek, Jánošík), 38. Bicek (Rachůnek, Lapšanský), 40. Bicek (Černák, Rachůnek) - 23. Brendl (Mráz, Bene), 27. Dresler (Brendl, Mráz). Rozhodovali: Novák - M. Korba, Rovenský, vylúčení: 6:7, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 2710 divákov.

Hlasy po zápase:
Peter Oremus, tréner Košíc: "Veľmi ma teší, že sme víťazstvom potvrdili prvé miesto v tabuľke po základnej časti. Za to patrí chlapcom veľká vďaka. V stretnutí boli lepšie, ale i horšie momenty, dôležité však bolo potvrdenie prvého miesta."

Štefan Mega, tréner Skalice: "Vedeli sme, že to bude ťažké a naznačila to i prvá tretina, ktorú sme prehrali 0:3. Do druhej tretiny sme zmenili taktiku, hráči si plnili viac svoje úlohy a podarilo sa nám znížiť. Nevyšiel nám však záver druhej dvadsaťminútovky, inkasovali sme dva góly a v tretej tretine sa dohrávalo."


Piešťany do play off

Piešťany 17. februára (TASR) - Domáci začali aktívnejšie, ale boli to Popradčania, ktorí sa ujal vedenia. Na začiatku desiatej minúty zbytočne vozil puk Rais, obral ho oň Štals, na ktorého strelu ešte Rybár vyzrel, ale odrazený puk Hvila vrátil pred bránku, odkiaľ zakončil Rapáč – 0:1. Domáci odpovedali gólom "z učebnice". Stupka vrátil späť na modrú Holovičovi, ktorý našiel Pašeka a ten vyrovnal na 1:1.

Hneď v úvode druhej časti boli Popradčania v brejku 2 na 1, ale Paukovček zakončil veľmi nepresne. Na opačnej strane odpovedal sťahovačkou Klempa, ale strelou na Landsmana nevyzrel. Neskôr popradského brankára zachránila žrď po strele Mišuru, ale nahodený puk Leppänenom už skončil za jeho chrbtom a "havrani" sa dostali do vedenia.

Popradčania sa v tretej časti snažili vyrovnať, ale Rybár bol pozorný. Naopak, počas presilovky odskočili domáci na rozdiel dvoch gólov. Leppänenovu strelu vyrazil Landsman iba pred seba a Petráš zvýšil na 3:1. Divákov zdvihla zo sedadiel aj ručná výmena medzi Paločkom a Leppänenom. Počas presilovky "kamzíci" znížili, keď sa strelou ponad vyrážačku presadil Kurali. Piešťany už vedenie udržali a zaručili si postup do play off.

ŠHK 37 Piešťany - HK Poprad 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Góly:
13. Pašek (Stupka, Holovič), 38. Leppänen (Peško, Petráš), 48. Petráš (Haring, Leppänen) - 10. Rapáč (Hvila, Štals), 56. Kurali (Sýkora). Rozhodovali: Stano – Junek, Šefčík, vylúčení: 3:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 802 divákov.

zostavy:
Piešťany: Rybár – Brňák, Leppänen, Šedivý, Škadra, Leško, Rais, Bučka, Románek – Petráš, Peško, Haring – Stupka, Holovič, Pašek – Toman, Mišura, Klempa – Konečný, Vaculín, Hudec
Poprad: Landsman – Suchý, Kurali, Fabian, Dinda, Kasík, Malina, Makovský, Gaborčík – Sýkora, Paukovček, Gríger – Paločko, Takáč, Kroták – Hvila, Boltun, Rapáč – Štrauch, Štals, Matis.

Hlasy po zápase:
Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan: "Sme radi, že sme konečne Poprad porazili. Hra bola vyrovnaná. My sme mali viac šťastia a dali sme o gól viac. Mrzí ma, že sa to zdramatizovali v závere, ale ustáli sme to."

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Nezačali sme zle. Dali sme gól a viedli sme, ale po našej hrubej chybe sme dostali vyrovnávajúci gól. V druhej tretine to bolo vyrovnané, ale domáci sa ujali vedenia. V tretej časti sme inkasovali pri našom zbytočnom faule. Kontaktný gól počas presilovej hry nám už nepomohol. Domáci vyhrali zaslúžene."