Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tipsport Liga

Štartuje Tipsport liga, chce sa priblížiť hráčom, fanúšikom aj médiám

Tlačová konferencia pred štartom nového ročníka hokejovej Tipsport ligy 2015/2016. Na snímke zľava predseda predstavensta stávkovej kancelárie TIPSPORT SK, a.s Jaroslav Taraba, riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner a generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska Václav Mika. Bratislava, 9. septembra 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Najvyššia slovenská súťaž vstupuje do nasledujúcej sezóny s novým šéfom.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Už tento týždeň odštartuje v poradí 23. sezóna najvyššej slovenskej hokejovej súťaže s novým názvom Tipsport liga 2015/16 i logom. Napriek rôznym finančným a iným problémom zostáva desiatka klubov v rovnakom zložení ako v minulom ročníku. Základná časť sa naplno začne v piatok 11. septembra zápasmi úvodného kola, no už o deň skôr si fanúšikovia môžu vychutnať predohrávaný duel HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra v priamom televíznom prenose a vložené stretnutie "dvadsiatky" s HK 36 Skalica. Vedenie pripravilo aj viaceré novinky s cieľom viac spropagovať ligu.

Tlačová konferencia pred štartom nového ročníka hokejovej Tipsport ligy 2015/2016. Na snímke vpravo center HC ’05 Banská Bystrica Michal Handzuš a vľavo HK Nitra Jozef Stümpel. Bratislava, 9. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


Najvyššia slovenská súťaž vstupuje do nasledujúcej sezóny s novým šéfom. Dlhoročného riaditeľa riadiaceho orgánu spoločnosti Pro-Hokej totiž cez leto vystriedal bývalý reprezentačný obranca Richard Lintner, ktorý chce so svojím tímom priniesť do súťaže nový vietor a zlepšiť najmä marketing a jej reputáciu medzi fanúšikmi a slovenskou verejnosťou. "Môjmu spojeniu s ligou predchádzali viaceré debaty a stretnutia, kde sme hľadali spojenie s klubmi, hráčmi, mediálnymi partnermi, aby sme si zjednotili vízie, ktoré máme v rámci napredovania našej súťaže. Toto je všeobecná podmienka, aby sme mohli vykročiť spolu vpred. Naplnilo sa to a v rámci spoločného smerovania sme pristúpili, povedal by som k odvážnym a rýchlym krokom. Túto ligu nejdeme robiť pre našich fanúšikov, ale spolu s nimi," vyhlásil nový šéf súťaže.

Tlačová konferencia pred štartom nového ročníka hokejovej Tipsport ligy 2015/2016. Na snímke vľavo riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner a generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska Václav Mika. Bratislava, 9. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


Hlavné novinky v nasledujúcej sezóne zhrnul do štyroch základných krokov, ktoré majú ligu priblížiť hráčom, médiám, fanúšikom a partnerom. "Prvý krok je smerom k hráčom, keďže v našom športe, nielen v hokeji, je problém s dodržiavaním vyplácania miezd a odmien. Zhodli sme sa s klubmi, že s tým treba niečo spraviť. Preto sme vytvorili 3. dodatok do hráčskej zmluvy, ktorý zaručuje hráčovi možnosť jednostranného vypovedania zmluvy v prípade omeškania platby o viac ako 30 dní. Je to prvé gesto, ktoré deklaruje záujem hráčov, ale najmä klubov, aby sa tento problém eliminoval," povedal Lintner.



Druhý krok sa vzťahuje k médiám. Od novej sezóny budú platiť nové pravidlá, ktoré umožnia ich zástupcom prístup do kabín vždy 5 minút po každom zápase. Tretím krokom sa chce liga priblížiť fanúšikom. "Ideme im v ústrety, v rámci každého klubu vytvárame post, ktorý bude mať na starosti PR, sociálne siete a zároveň bude zodpovedný za kontakt s partnermi. V lige sa tak vytvorí tím ľudí, prostredníctvom ktorých chceme aplikovať moderný marketing. Bude to tímová práca všetkých klubov dokopy, efektívnejšia komunikácia s partnermi, médiami a našimi fanúšikmi," pokračoval Lintner.

Tlačová konferencia pred štartom nového ročníka hokejovej Tipsport ligy 2015/2016. Na snímke riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner. Bratislava, 9. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


Posledným krokom sú rokovania o predaji televíznych práv RTVS na dlhšie obdobie. Tá odvysiela aj úvodný štvrtkový duel Bystrice s Nitrou. Okrem priamych prenosov a záznamov zápasov by mala priniesť aj extra program pre fanúšikov. "Náš plán je veci zjednodušovať a tým budú zrozumiteľnejšie. Máme pocit, že názov Tipsport liga je moderný, jednoduchý a zaujímavý. Je to zároveň jeden z krokov, ktorý sme spravili v ústrety nášmu generálnemu partnerovi. Liga nebude extra názvom, ale bude extra činmi a krokmi, ktoré sme pripravili a budeme ešte robiť," povedal k zmene mena.



Vedenie v stredu spustilo nový profil Tipsport ligy na sociálnej sieti Facebook a rozpracovaná je aj nová webstránka. No zďaleka nie sú posledné zmeny. "Máme pripravených veľmi veľa zaujímavých projektov počas sezóny, ktoré budeme postupne prezentovať. Pred Vianocami nás čaká jeden zaujímavý darček pre fanúšikov a celkom isto by sme chceli stihnúť ešte jeden megaprojekt, ktorý by mal byť po Novom roku, no ešte pred play off," povedal a naznačil, že by ním mohol byť Zápas hviezd. Okrem toho môžu fanúšikovia hlasovať v tradičných anketách o najkrajší gól sezóny, Zlatú prilbu a Zlatú korčuľu.

Tlačová konferencia pred štartom nového ročníka hokejovej Tipsport ligy 2015/2016. Na snímke riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner. Bratislava, 9. septembra 2015.
Foto: TASR - Michal Svítok


Majstrovský titul obhajujú víťazi posledných dvoch ročníkov HC Košice, desiatku dotvárajú finalista z Banskej Bystrice, vlani bronzová Nitra, štvrtý Poprad, Zvolen, Trenčín, Martin, Piešťany, Skalica a Žilina, ktorá si udržala extraligovú príslušnosť, keď v baráži zdolala Detvu (4:1 na zápasy). Už deviaty rok v rade bude súčasťou extraligového pelotónu projekt centralizovanej prípravy slovenskej reprezentácie do 20 rokov, tím pod hlavičkou HK Orange 20 bude účastníkom súťaže tradične do Vianoc.

Hrací systém základnej časti sa oproti uplynulým sezónam nemení, hracími dňami budú utorok, piatok a nedeľa, jednotlivé kluby však budú hrať v iných časoch. Základná časť extraligy má opäť 54 kôl, tímy odohrajú tri zápasy doma a tri vonku. Dlhodobá časť sezóny vyvrcholí 6. marca 2016. Play off, do ktorého postúpi osem najlepších tímov po základnej časti, sa začne o týždeň neskôr, finále odštartuje 12. apríla.

Novinkou je play out o udržanie sa v súťaži, ktoré nahradí doterajšiu baráž posledného tímu najvyššej súťaže s víťazom play off I. ligy. Do play out pôjdu tímy na 9. a 10. mieste po základnej časti a finalisti play off druhej najvyššej súťaže, ktorých čaká boj o dve miestenky v Tipsport lige. "Prináša to neskutočné emócie do hokeja, pretože ide naozaj o život. Ja som to zažil vo Švédsku a musím povedať, že bol oveľa atraktívnejší a sledovanejší než prvé kolo play off. Verím tomuto formátu a je veľký záujem niekoľkých televízii odvysielať play out," dodal Lintner.

Program 1. kola Tipsport ligy 2015/2016:
štvrtok 10. septembra:
predohrávka 1. kola
HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra (20.00 h)
vložený zápas
HK Orange 20 - HK 36 Skalica (17.30)

piatok 11. septembra:
1. kolo - HK Poprad - HKM Zvolen (17.00)
HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina (17.00)
HK Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin (18.00)
HK 36 Skalica - ŠHK 37 Piešťany (18.00)