Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Tipsport Liga

Žilinčania Nitru nepohrýzli, ale poukázali na jej slabiny

Na snímke zľava Štěpán Novotný (Žilina) a Jameson Milam (Nitra) vo štvrtom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport Ligy MsHK DOXXbet Žilina - HK Nitra v Žiline v stredu 16. marca 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Aj záverečný duel, ktorý rozhodli až samostatné nájazdy, stál Nitranov veľa síl.

Nitra 17. marca (TASR) - Aj jednoznačný priebeh štvrťfinálovej série play off stál Nitru veľa síl. Žilinskí vlci síce herne "hrýzli", no stabilnú koncepciu favorizovanému tímu nenarušili. V štyroch dueloch napriek tomu ukázali súperovi nedostatky, ktoré ho v semifinále môžu stáť úspešný výsledok.

Aj záverečný duel, ktorý rozhodli až samostatné nájazdy, stál Nitranov veľa síl. "Bol taký, ako všetky predchádzajúce. Nepadli nám góly a vytrápili sme sa až do nájazdov. Dva góly sme dostali v oslabeniach, musíme si dať na vylúčenia pozor, pretože presilovky rozhodujú. Našťastie to dopadlo pre nás dobre a postúpili sme," povedal po skončení série Henrich Ručkay.

Nitriansky útočník rozhodol gólom v predĺžení úvodný duel série, v poslednom zápase zase úspešným nájazdom potvrdil postup svojho tímu. "Nájazdy sme špeciálne netrénovali, to sa trénuje počas sezóny. Hráme na tréningoch klasického "dreváka" a tam natrénujeme najviac," objasnil kanonier, ktorý sa teší na dlhšiu pauzu pred semifinále. "Doliečime si zranenia, oddýchneme si, potrénujeme a pripravíme sa na súpera, ktorý nás čaká. Kto ním bude, to neriešime."

Rovnakú mienku o ďalšom programe i o súperovi má aj nitrianska brankárska jednotka Michal Valent. Ten po zranení v prvom dueli v ďalšom zápase oddychoval, ale v dueloch pod Dubňom už bol opäť oporou svojho tímu. "My nekalkulujeme s tým, koho by sme chceli, alebo nechceli. Ak chceme niečo dosiahnuť, musíme zdolať každého. Uvidíme, kto na nás vyjde a musíme zvládnuť aj ďalšieho súpera,“ zavrhol špekulácie Valent.

V nájazdoch sa žilinským útočníkom v uplynulom období nedarilo skórovať, čo dokumentovali aj v poslednom dueli sezóny, keď sa proti Valentovi nepresadil ani Stupka, ani Konečný. "Tento fakt som vôbec nebral do úvahy, ani to až tak dopodrobna nesledujem. Snažím sa nájazd každého hráča chytiť a som rád, že my sme sa dokázali presadiť a streliť potrebné góly," prezradil Valent.

Napriek hladkému postupu uznal aj kvality súpera: "Žilina odohrala vynikajúcu sériu, potrápila nás a ani jeden zápas nebol jednoznačný. Vedeli sme, že je to nepríjemný súper, čo sa aj potvrdilo. Žilina nemala čo stratiť a posledný krok býva najťažší. My sme sa snažili odohrať dobrý zápas, ale Žilinčania skórovali ako prví. Chalani predo mnou to však zvládli, skórovali v potrebných momentoch a môžeme sa tešiť z postupu," zakončil Valent.

V Žiline vládne po prvom roku dlhodobého projektu spokojnosť

Na snímke gólová radosť hráčov Žiliny vo štvrtom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport Ligy MsHK DOXXbet Žilina - HK Nitra v Žiline v stredu 16. marca 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Hokejisti MsHK DOXXbet Žilina sa s play off rozlúčili už po štyroch štvrťfinálových dueloch. Hoci uznali kvality súpera z Nitry, mrzelo ich, že vzhľadom na vyrovnaný herný priebeh nevybojovali aspoň jeden triumf.

Žilinčania, ktorí splnili svoj predsezónny cieľ už postupom do play off, boli súperovi spod Zobora viac ako rovnocenným súperom. V prvom a štvrtom zápase mali blízko k prekvapeniu, ale skúsenosti a väčšia kvalita zverencov Antonína Stavjaňu v rozhodujúcich momentoch prevážila misky váh na stranu Nitry. "Veľkým zásahom do nášho tímu boli zranenia štyroch hráčov základu. Richard Huna, Škoda, Drábek i kapitán Homer v úzkom kádri veľmi chýbali. Museli sme improvizovať, rotovať so zostavou a podpísalo sa to pod hru vo všetkých zápasoch série, aj v závere základnej časti. Pred chlapcami však dávam klobúk dolu. Siedma priečka je na prvú sezónu parádna," povedal po skončení štvrťfinálovej série žilinský tréner Milan Jančuška.

V Žiline sa pred sezónou hovorilo o tom, že v kádri dostane priestor viacero odchovancov a aj nádejí z juniorského tímu. "Vlci" počas celej sezóny túto filozofiu dodržali, hrali pravidelne na štyri formácie a namiesto zahraničných posíl dali počas sezóny šancu až deviatim hráčom vo veku 21 rokov a mladším, z toho piati zasiahli aj do zápasov štvrťfinále. "Hrali sme aj s mladíkmi, ktorí dostali veľa priestoru na ľade a mnohému sa priučili. Pre ich ďalší vývoj to budú neoceniteľné skúsenosti. Vnímam pre nás práve skončenú prvú sezónu ako prvý krok na ceste. Už pred jej začiatkom som vravel, že je to projekt na štyri roky, v ktorom chceme nájsť kostru tímu, stabilizovať káder, doplniť ho o ďalších hráčov a posunúť sa ďalej, či už do semifinále, alebo finále. Chce to však prácu od funkcionárov, aby zabrali už teraz do budúcej sezóny," povedal žilinský kouč.

Po prehratom boji a vypadnutí bolo cítiť na hráčoch Žiliny sklamanie. "Je to kruté vypadnúť po výsledku 4:0 na zápasy. Séria nebola až taká jednoznačná, ako ukazuje konečné skóre. V zápasoch sme mali fázy, keď sme boli lepším mužstvom. Musíme však uznať aj kvality súpera. Nitra hrala kvalitný hokej a zaslúžene postúpila," zhodnotil sériu Rastislav Konečný.

Oporu na brankárskom poste mali Žilinčania nielen v play off, ale počas celej sezóny, a to Tomášovi Tomekovi. "Nitra má ofenzívnu silu, bolo to cítiť v každom dueli. Nie nadarmo skončili po základnej časti druhí. Odohrali sme s nimi štyri veľmi dobré zápasy, len bohužiaľ, bez víťazstva," povedal.

V sezóne zažil všeličo, ale celkovo ju hodnotí pozitívne. "V príprave sme nemali pre rekonštrukciu štadióna ideálne podmienky na hokej, veľa sme cestovali, prvých deväť duelov sme hrali vonku, ale sezóna bola dobrá. Niekedy v novembri sa to zlomilo v náš prospech, dokázali sme si vybojovať play off a potrápiť Nitru. Či budem pod Dubňom, to je zatiaľ priskoro hovoriť. Nejaké rozhovory už prebehli a nie je vylúčené, že tu ostanem," prezradil Tomek, ktorého si obľúbili aj žilinskí fanúšikovia.