Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tipsport Liga

Zvolen vyhral v B. Bystrici a ujal sa vedenia vo štvrťfinálovej sérii

Na snímke fanúšikovia Zvolena počas prvého súboja štvrťfinále Play off Tipos extraligy HKM Zvolen – HC 05 Banská Bystrica vo Zvolene 25. marca 2022. Foto: TASR Ján Krošlák

Štvrtý duel je na programe v stredu opäť v Bystrici.

Banská Bystrica 29. marca (TASR) - Hokejisti HKM Zvolen zvíťazili v utorkovom treťom zápase štvrťfinále play off Tipos extraligy na ľade HC ´05 Banská Bystrica tesne 2:1 a ujali sa vedenia v sérii 2:1. Štvrtý duel je na programe v stredu opäť v Bystrici.

HC ´05 Banská Bystrica - HKM Zvolen 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)


Góly: 2. Berger (Urbánek, Melcher) - 5. Krieger (Leskinen), 24. Osterberg (Meliško, Krieger). Rozhodovali: Korba, J. Konc ml. - Synek, Bogdaň, vylúčenia: 6:6, presilovky a oslabenia 0:0, 2474 divákov.

Banská Bystrica: Weninger - Björkung, Crevier-Morin, Cardwell, Bačik, Björkung, Matej Bača, Ďatelinka - Výhonský, Tamáši, Kabáč - Urbánek, Berger, Melcher - Michaud, Bubela, Fossier - Lamper, Sojka, G. Gabor
Zvolen: Rahm - Kotvan, Hain, Roy, Diakov, Kubka, Meliško, Sládok - Puliš, Viedenský, Zuzin - Osterberg, Krieger, Leskinen - Saracino, J. Mikúš, Jedlička - T. Török, Marcinek, Csányi
/stav série: 1:2/

Boj medzi týmito rivalmi sa strhol už na predzápasovej rozcvičke, konkrétne o obsadenie červenej čiary, iskrilo to najmä medzi Výhonským a Sládkom, arbiter na nich iba vypiskoval spoza mantinelových dvierok. Bystričania nastúpili bez zdravotne indisponovaných Šoltésa a Paukovčeka, Zvolen nenasadil Hraška. Do vedenia išli domáci už v druhej minúte. Po strele Urbánka spoza kruhu uspel na dorážke Berger. V piatej minúte sa nepresadili Fossier a Bača, nasledoval protiútok hostí, z ktorého vyrovnal Krieger na 1:1. Viac príležitostí mali "barani", Gabor nenašiel recept na Rahma zblízka a nepokoril ho bekhendom ani Kabáč. Na opačnej strane mal veľkú šancu v predbránkovom priestore Saracino, na Weningera nevyzrel. Gólom sa neskončilo ani prečíslenie dvoch na jedného s koncovkou Bergera, takže do šatní išli oba tímy za nerozhodného stavu.

Na začiatku druhej tretiny sa ocitol v dvoch príležitostiach banskobystrický útočník Michaud. Najprv sa pekne predral, no puk nezasunul pri žŕdke za gólmana HKM, ktorý o minútu predviedol ďalší skvelý zákrok, keď vychytal spomínaného Američana v tutovke. Zvolenčania potom nevyužili presilovku, no po nej sa im podarilo ísť do vedenia. Meliško totiž od vlastnej bránky našiel v strednom pásme Osterberga a ten svoj únik pretavil do gólovej podoby – 1:2. Domáci sa následne snažili vyrovnať, skúšal to trikrát Berger, najprv z kruhu tvrdo pálil, potom vyskúšal bekhend z asi dvoch metrov a ešte strieľal nebezpečne i spoza kruhu, Rahm bol proti. Poradil si za cenu faulu aj s prienikom Gabora, ktorý sa ocitol zoči – voči nemu. A keďže hokejisti spod Urpína presilovku nevyužili, spokojnejší boli po skončení stredného dejstva "bryndziari".

V tretej tretine zaujal prienik hosťujúceho Leskinena, stav sa však nemenil a nepodarilo sa to na druhej strane Bubelovi, keď sa šikovne natlačil na bránku. Bystričania nevyužili ani presilovku a následne ustáli oslabenie, v ktorom bol nebezpečný iba teč Kriegera. S pribúdajúcim záverom tlak Banskej Bystrice narastal, Rahm bol v permanencii, čelil najmä dobrým strelám Fossiera a Urbánka z medzikružia, čo bolo kľúčové, keďže domáci gólovo nezvládli ani dva a pol minútovú hru bez brankára v šestici.

Tretí duel bol veľmi náročný po fyzickej stránke, dominovali súboje i taktika. Viac šancí si vytvorili domáci hokejisti, avšak iba ťažko hľadali recept na švédskeho brankára Robina Rahma. Zvolenčania boli efektívnejší. "Zápas sa mi hodnotí dobre, keďže sme ho vyhrali. Môžeme byť pozitívne naladení, ale je to ťažká séria. Diváci sami môžu vidieť, že sa hrá tvrdo a rozhodujú maličkosti. Brankári chytajú výborne, hlavne ten náš, podržal nás v tomto zápase nejedenkrát, chytil čisté góly súpera. Klobúk dole pred ním, veľmi nám pomohol. A keďže sme dali o gól viac než Bystrica, tak sme zvíťazili," vyjadril sa po stretnutí kapitán Zvolena Radovan Puliš, pričom vysoko vyzdvihol aj hru na konci stretnutia, keď hrali Banskobystričania v šestici bez brankára: "Pokiaľ urobíme aj sto zakázaných uvoľnení a nedostaneme gól, tak to je podstatné. Radšej urobiť zakázané uvoľnenie ako pokaziť prihrávku, z ktorej môže prameniť gól. Zvládli sme to na výbornú."

Asistent trénera Zvolena Andrej Kmeč bol spokojný najmä s prístupom svojich zverencov. Na brífingu uviedol: "Bol to kvalitný zápas, fyzicky náročný, hralo sa o každý puk a každý moment. Zvládli sme veľa náročných situácií, hlavne oslabenia. Ukázala sa obetavosť nášho tímu a veľké chcenie zlomiť duel na našu stranu. Robin Rahm v bránke podal výborný výkon, veľmi nás podržal. Mali sme aj trošku šťastia. V závere sme pri hre súpera bez brankára vyrobili niekoľko zakázaných uvoľnení za sebou, ale myslím si, že niektoré mohli byť aj citlivejšie posúdené. Klobúk dole, ako to obrancovia Roy a Diakov napokon ustáli. Dôležité bolo, že Banská Bystrica v šestici nemala vyloženú šancu, dobre sme blokovali."

Hokejisti spod Urpína na šance vyhrali, na góly prehrali. Na svoj výkon mohli byť hrdí, diváci ich odmenili neraz potleskom. "Vyhral šťastnejší tím, respektíve efektívnejší. Prvých 40 minút sme mali viac šancí, ale nepremenili sme ich. Dopadlo to teda tak, že sme prehrali 1:2. Neskladáme zbrane, zajtra je ďalší deň a verím, že to bude z hľadiska efektivity na našej strane lepšie," zhodnotil zápas banskobystrický asistent Ivan Droppa.

Zbrane neskladá ani kapitán "baranov" Ivan Ďatelinka, ktorý po stredajšej prehre novinárom v mix zóne povedal: "V piatich proti piatim sme boli lepší, ale súper dal o jeden gól viac, využil svoju šancu, my nie, preto sme prehrali. V závere stretnutia sme sa pokúsili aj o dlhú hru bez brankára, bohužiaľ nepadlo nám to tam. Ich brankár zachytal skvele, ale aj náš. Nik nemá dole hlavu. Ideme zregenerovať, čaká nás o pár hodín štvrtý zápas. Toto bol len jeden zápas z ďalších, nie sme z toho nejako sklamaní. Pozeráme sa iba na seba a chceme byť v štvrtom zápase lepší než v treťom."