Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tour de France 2020

Van Aert vyhral 7. etapu, Sagan má opäť zelený dres

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe pózuje na pódiu v zelenom drese pre priebežného lídra bodovacej súťaže po 7. etape 107. ročníka Tour de France (TdF) z Millau do Lavaur v piatok 4. septembra 2020. Foto: TASR/AP

V závere smerovalo všetko k hromadnému špurtu okliešteného pelotónu, v ktorom mal veľké šance na triumf práve Sagan.

Lavaur 4. septembra (TASR) – Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v piatkovej 7. etape 107. ročníka Tour de France 13. miesto a opäť si obliekol zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. Z triumfu sa tešil Belgičan v službách Jumbo-Visma Wout van Aert časom 3:32:03 h. Druhý finišoval Nór Edvald Boasson Hagen a tretí bol domáci Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM).

Sagan v závere nevyťažil z výbornej práce svojich tímových kolegov, ktorí od začiatku udávali vysoké tempo a vďaka nim odpadli mnohí šprintéri. Tridsaťročného Slováka zradila v špurte reťaz, no znovu si obliekol zelený dres. Na čele súťaže má 138 bodov a pred druhým Írom Samom Bennettom z QuickStepu má náskok deväť bodov.

„Podobnú etapu sme predviedli v roku 2013 a ja som ju vyhral. Celý deň sme ťahali na čele, aby sme sa zbavili šprintérov a vtedy som zvíťazil. Teraz to bolo podobné, no bez výhry. Som šťastný z mojich kolegov, pretože odviedli skutočne mimoriadnu prácu. Spoločne sme sa dohodli, že to spravíme. Športový riaditeľ najprv veľmi nesúhlasil, ale etapa prebiehala veľmi dobre. V šprinte som nemal šťastie, pretože mi spadla reťaz. Bol to mechanický problém, áno, ale to nebol celý príbeh. Bol som za van Aertom, no potom som sa dostal mimo pozíciu a všetci išli naľavo. Snažil som sa nespadnúť, no do niekoho som vrazil. Neviem, kto to bol, a potom mi spadla reťaz. Mal som šťastie, že som nehavaroval. Potom už bolo nemožné dostať sa dopredu," povedal Sagan pre TV France.

Dvadsaťpäťročný van Aert opäť potvrdil svoje nesmierne kvality, na prebiehajúcej Tour zaznamenal ako prvý jazdec dva etapové triumfy, vlani vyhral raz.

„Na toto víťazstvo som skutočne hrdý. Musím povedať, že od Bory to bola veľmi pôsobivá etapa, pretože išli od prvej horskej prémie naplno a striasli mnohých šprintérov. Potom to bolo neustále hektické a všetci sa báli bočného vetra. V závere sme videli, že sa oplatí dať veľa energie do udržania pozícií. Celú etapu som bol na čele s Rogličom. Zopár favoritov na celkové poradie stratilo dosť času. Bol to pre dobrý záver a neskutočné víťazstvo. Zostala dosť malá skupina a bola by škoda nepokúsiť sa o to v špurte. Myslím si, že ho odštartovali príliš skoro, ja som si našiel medzeru na pravej strane a finiš som si načasoval perfektne," uviedol víťaz v televíznom rozhovore.

V piatok sa očakával klasický hromadný dojazd, na trati boli totiž len tri stúpania 3. a 4. kategórie a to posledné vyše 60 km pred cieľom. Karty však mohol zamiešať vietor, ktorý fúkal najmä v záverečnej rovinatej časti.

Hneď po štarte zaútočil líder vrchárskej súťaže Cosnefroy, ktorý chcel získať dva body na úvodnej horskej prémii na Côte de Luzençon (3. kat., 3,1 km, 6,1%), no ledva mu to vyšlo, keďže na čele pelotónu ťahala veľmi rýchle tempo Bora. Nemecký tím mieril za rýchlostnou prémiou, ktorá bola 110,5 km pred cieľom, a snažil sa odpútať od súperov Sagana v boji o zelený dres. V hre bolo aj etapové prvenstvo. Čoskoro sa im to podarilo a pelotón sa už po pár kilometroch rozdelil na tri skupiny, pričom do vedúcej sa nedostali líder bodovačky Sam Bennett, Alexander Kristoff, Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani ani Cees Bol.

Po vyše 50 km nasledovala rýchlostná prémia. Sagan ju nakoniec nezískal, keď ho na páske zdolal Matteo Trentin, ale pripísal si 17 bodov a jeho priami konkurenti na zelený dres nič. Virtuálne sa tak posunul na čelo súťaže. Manko druhej a tretej skupiny totiž neustále narastalo a tak bolo jasné, že väčšina popredných šprintérov sa do boja o triumf nedostane. Nasledoval najdlhší kopec dňa Col de Peyronnenc 3. kategórie (14,5 km, 3,9%). V jeho závere zaútočil Thomas de Gendt (Lotto Soudal) a dostal sa do dlhého úniku. Na čele pelotónu začali pracovať s Borou pretekári B&B Hotels Vital Concept. De Gendt získal bod na poslednej vrchárskej prémii dňa na Côte de Paulhe 4. kategórie (1,1 km, 6,3%) a 70 km pred koncom mal náskok asi pol minúty. O ďalších 30 km sa do čela balíka dostali jazdci Ineosu, ktorí sa rozhodli využiť veterné podmienky a roztrhať pelotón. To sa im aj podarilo. Ich nástup nezachytili napríklad tretí v celkovom poradí Tadej Pogačar, Mikel Landa, Richie Porte či Bauke Mollema. Odpadli aj Saganovi súperi do finále Greg van Avermaet a Trentin a skončil sa aj útok De Gendta.

V prvej skupine zostalo len okolo 40 jazdcov, z ašpirantov na výhru Bryan Coquard, Wout van Aert alebo Edvald Boasson Hagen, no aj zopár klasikárov, ktorí dokážu zašpurtovať. Defekt zadného kolesa vyradil Richarda Carapaza z Ineosu, ktorý tak nabral stratu na celkové poradie. V závere smerovalo všetko k hromadnému špurtu okliešteného pelotónu, v ktorom mal veľké šance na triumf práve Sagan. Finiš mu však nevyšiel, keď mal mechanický problém, takmer spadol a zostal zavretý. Nakoniec to stačilo len na 13. miesto, čo je po výbornej práci, ktorú Bora odviedla, sklamanie. Spokojní neboli ani v tímoch na celkové poradie, keďže Mollema, Porte (obaja Trek-Segafredo), Pogačar (SAE-Team Emirates) či Landa (Bahrajn-McLaren) nabrali stratu 1:21 minúty.

Výsledky 7. etapy (Millau - Lavaur, 168 km):

1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 3:32:03 h
2. Edvald Boasson Hagen (Nór./NTT)
3. Bryan Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept)
4. Christophe Laporte (Fr./Cofidis)
5. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo)
6. Clement Venturini (Fr./AG2R la Mondiale)
7. Hugo Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation)
8. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers)
9. Adam Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott)
10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar)
...
13. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Yates 30:36:00 h
2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +3 s
3. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +9
4. Bernal +13
5. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma)
6. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic)
7. Romain Bardet (Fr./AG2R la Mondiale)
8. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana)
9. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ)
10. Rigoberto Uran (Kol./EF Pro Cycling) všetci rovnaký čas
...
93. P. SAGAN +57:59

Bodovacia súťaž:

1. P. SAGAN 138 b.
2. Sam Bennett (Ír./Deceuninck - Quick Step) 129
3. van Aert 106