Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tour de France 2020

V 19. etape Tour de France triumfoval Dán Andersen

Na snímke dánsky cyklista Sören Kragh Andersen zo Sunwebu víťazí v piatkovej 19. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France (166,5 km) z Bourg en Bresse do Champagnole v piatok 18. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan skončil na deviatej priečke.

Champagnole 18. septembra (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 9. miesto v piatkovej 19. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. V cieli 166,5 km dlhej trate z Bourg en Bresse do Champagnole triumfoval po úniku Dán Sören Kragh Andersen zo Sunwebu. Sagan v boji o zelený dres stratil na Íra Sama Bennetta ďalšie tri body, celkovo je jeho manko 55 b.

Druhé miesto v etape vybojoval Slovinec Luka Mezgec z Mitchelton-Scott a tretí skončil Jssper Stuyven (Trek-Segafredo), obaja s mankom 53 sekúnd. Deviaty Sagan mal stratu 1:02 min, do cieľa prišiel o jedno miesto za Bennettom. Slovák na konkurenta stratil jeden bod na rýchlostnej prémii a ďalšie dva v cieli. V celkovom poradí patrí Saganovi 84. pozícia.

Sagan sa spolu s tímovými kolegami snažil etapu zlomiť a priblížiť sa bodovo k Bennettovi, no ten si ho po celý čas pozorne strážil. "Urobil som dnes pre víťazstvo všetko, čo sa dalo. Keď sme sa 30 km pred cieľom odtrhli, bolo nás dvanásť jazdcov a myslím si, že až štyri tímy tam mali dvojnásobné zastúpenie. Výsledkom bolo, že som nedokázal sám odpovedať na všetky útoky. Opäť sme zo seba vydali maximum a určite teraz urobím všetko, aby som triumfoval v Paríži," povedal Sagan pre oficiálnu stránku Bory.

Tridsaťročný Slovák má už len minimálnu šancu na zisk ôsmeho zeleného dresu, v sobotu je na programe časovka do vrchu a v nedeľu záverečná šprintérska etapa s cieľom na Elyzejských poliach. Na nej sa bude bojovať dokopy o 70 bodov do zelenej súťaže. Aj keby ich Sagan získal, jeho konkurent by nemohol nazbierať viac ako 14 b. Aj na sociálnej sieti slovenský reprezentant už priznal, že v tejto sezóne po rokoch 2012-2016, 2018 a 2019 nepridá svoj ôsmy triumf v bodovacej súťaži. "Gratulujem Samovi Bennettovi k jeho zelenému dresu na tejto Tour de France," napísal Sagan.

Bennett priznal, že jeho jasnou prioritou bolo v piatok strážiť Sagana: "Bol to veľmi ťažký deň. Pravdepodobne som svojou jazdou znechutil niektorých ďalších pretekárov, ale sú takí silní, že som to musel urobiť. Musel som obetovať etapu a sústrediť sa na Sagana a boj o bodovaciu súťaž."

Žltý dres lídra Tour si pred záverečným víkendom bez problémov udržal Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma). Na krajana Tadeja Pogačara zo SAE Emirates má k dobru naďalej 57 sekúnd. V sobotu sa na Tour pôjde časovka a v nedeľu preteky vyvrcholia tradične etapou s cieľom na Champs-Élysées v Paríži, v ktorej sa už neútočí na celkové poradie.

Na snímke slovinský cyklista Primož Roglič (Jumbo-Visma) si udržal žltý dres vedúceho pretekára v priebežnom poradí po 19. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France (166,5 km) z Bourg en Bresse do Champagnole v piatok 18. septembra 2020.
Foto: TASR/AP


"Priznám sa, že keď mi kilometer pred cieľom hlásili náskok okolo minúty, tak som tomu neveril a kričal som, nech mi to potvrdia. Som šťastný, získať dve víťazstvá na jednej Tour, na to nemám slov. O niečom takom som ani nesníval. Využil som šancu, že sa v čelnej skupine strážili šprintéri a to bolo moje šťastie. Zapamätám si tento moment na celý život," povedal víťaz Andersen, ktorý predtým získal prvenstvo aj v 14. etape s cieľom v Lyone.

Po náročnom alpskom programe čakala na pelotón v piatok zreteľne jednoduchšia, mierne zvlnená etapa s jednou rýchlostnou a jednou horskou prémiou štvrtej kategórie. Navrch v nej mali mať šprintéri a najmä od nemeckého tímu Bora-Hansgrohe sa čakala snaha ešte zdramatizovať boj o zelený dres v prospech Sagana. V tom mu už však nepomohol Rakúšan Lukas Pöstlberger, ktorý odstúpil po alergickej reakcii na uštipnutie včelou do oblasti úst.

Na snímke írsky cyklista Sam Bennett si udržal zelený dres vedúceho pretekára v priebežnom poradí v bodovacej súťaži po 19. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France (166,5 km) z Bourg en Bresse do Champagnole v piatok 18. septembra 2020.
Foto: TASR/AP



Hneď v úvode sa do úniku pustil osamotene Francúz Rémi Cavagna z Deceunincku-Quick-Step. Nasadil ostré tempo a postupne jeho náskok na pelotón narástol približne na tri minúty. Na čele "balíka" jazdila najmä Bora v snahe kontrolovať únik a zároveň sa v ideálnom prípade rýchlou jazdou zbaviť konkurentov Sagana. Bennett a spol. si však svoju pozíciu strážili. Priemerná rýchlosť prvej hodiny bola viac ako 50 km/h, jazdcom pomáhal aj vietor do chrbta. Cavagna prišiel sám na vrchol Côte de Château-Chalon, z jedinej horskej prémie etapy tak bral bod.

Na snímke zľava írsky cyklista Sam Bennett (Deceuninck-Quickstep) v zelenom drese pre vedúceho pretekiára v bodovacej súťaži v priebežnom poradí a slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-hansgorhe v cieli v piatkovej 19. etapy 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France (166,5 km) z Bourg en Bresse do Champagnole v piatok 18. septembra 2020. Sagan obsadil 9. miesto.
Foto: TASR/AP



Náskok francúzskeho jazdca na čele pozvoľna klesal, blížiaca sa rýchlostná prémia 49 km pred cieľom nasledovala po zvlnenom teréne a mierne do kopca, čo mala byť výhoda najmä pre Sagana. Pozorne si ho však kontrolovali jeho konkurenti. Pelotón nepracoval dostatočne, aby dobehol Cavagnu ešte pred prémiou, ten mal stále k dobru minútu a preto zobral maximálny počet 20 bodov. Z "balíka" sa navyše odpútalo aj trio Benoit Cosnefroy, Pierre Rolland, Luke Rowe a tak Bennett so Saganom bojovali až o piatu priečku. Úspešnejší bol Ír a zveľadil si konto o 11 bodov, Sagan hneď za ním získal o jeden menej. V tej chvíli mal Bennett celkový náskok 53 bodov.

Cosnefroy, Rolland a Rowe sa po prémii pripojili na čele ku Cavagnovi, za nimi chceli odskočiť aj šprintérske esá Sagan s Bennettom a Trentinom, no po chvíli sa vrátili do pelotónu. Ten v tej chvíli strácal na vedúce kvarteto iba 40 sekúnd.

Na snímke ekvádorský cyklista Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) v bodkovanom drese najlepšieho vrchára v priebežnom poradí po 19. etape 107. ročníka pretekov Tour de France z Bourg en Bresse do Champagnole (166,5 km) v piatok 18. septembra 2020.
Foto: TASR/AP


Tridsať kilometrov pred cieľom už išiel celý pelotón opäť pohromade, potom sa však o ďalší atak pokúsil Sagan, spolu s ním aj Bennett a o niečo neskôr sa pridal aj Trentin. Skupina v úniku sa napokon sformovala s 12 jazdcami, Sagan v nej nemal žiadneho kolegu z Bory, kým Bennett s Trentinom aspoň po jednom. Silný únik si rýchlo vypracoval náskok viac ako dve minúty pred hlavným pelotónom, medzi nimi išla ešte trojčlenná grupa prenasledovateľov.

Jazdci v čelnej skupine sa snažili pravidelne nastupovať, Trentinov pokus hneď likvidovali Sagan s Bennettom a tak približne 15 km pred cieľom to vyšlo až Dánovi Andersenovi. Ten si na troch kilometroch vypracoval 30 sekúnd k dobru a náskok postupne zvyšoval. V zjazde k cieľu bolo jasné, že si ide pre etapový vavrín. Za ním sa bojovalo už iba o druhú priečku, Sagan s Bennettom a Trentinom mierne stratili a napokon sa im ušli pozície až na konci elitnej desiatky.


Výsledky 19. etapy (Bourg en Bresse - Champagnole, 166,5 km):
1. Sören Kragh Andersen (Dán./Sunweb) 3:36:33 h,
2. Luka Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott),
3. Jasper Stuyven (Bel./Trek-Segafredo),
4. Greg Van Avermaet (Bel./CCC Team),
5. Oliver Naesen (Bel./AG2R la Mondiale),
6. Niklas Arndt (Nem./Sunweb) všetci +53,
7. Luke Rowe (V.Brit./Ineos Grenadiers) +59,
8. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-Quickstep),
9. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe),
10. Matteo Trentin (Tal./CCC Team) všetci +1:02

celkové poradie:
1. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 83:29:41 h,
2. Tadej Pogačar (Slovin./Tím SAE Emirates) +57,
3. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +1:27,
4. Richie Porte (Austr./Trek-Segafredo) +3:06,
5. Mikel Landa (Šp./Bahrain McLaren) +3:28,
6. Enric Mas (Šp./Movistar) +4:19,
7. Adam Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) +5:55,
8. Rigoberto Uran (Kol./Education First) +6:05,
9. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma) +7:24,
10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +12:12,
... 84. P. SAGAN +3:56:16

bodovacia súťaž:
1. Bennett 319 bodov,
2. P. SAGAN 264,
3. Trentin 250