Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tour de France 2022

TdF: Pidcock vyhral na Alpe d'Huez, Vingegaard zostal na čele

Britský cyklista Thomas Pidcock triumfoval v 12. etape 109. ročníka Tour de France a pripísal si najväčší úspech v kariére. Jazdec stajne Ineos Grenadiers sa presadil z úniku v záverečnom stúpaní na legendárny Alpe d'Huez a 165,1 km dlhú trasu z Brianconu zvládol za 4:55:24 hodiny vo štvrtok 14. júla 2022. Foto: FOTO TASR/AP

Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) išiel s veľkou stratou za víťazom.

Alpe d'Huez 14. júla (TASR) - Britský cyklista Thomas Pidcock triumfoval vo štvrtkovej 12. etape 109. ročníka Tour de France a pripísal si najväčší úspech v kariére. Jazdec stajne Ineos Grenadiers sa presadil z úniku v záverečnom stúpaní na legendárny Alpe d'Huez a 165,1 km dlhú trasu z Brianconu zvládol za 4:55:24 hodiny. Druhý skončil Juhoafričan Louis Meintjes (Intermarché Wanty-Gobert Matériaux) a tretí finišoval ďalší Brit Chris Froome (Izrael Premier Tech). Na čele celkového poradia zostal Dán Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), na druhé miesto sa posunul obhajca Tadej Pogačar zo Slovinska (SAE Team Emirates) a tretí je Brit Geraint Thomas (Ineos). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) prišiel do cieľa na 124. mieste so stratou 35:57 minút.

Pre dvadsaťdvaročného Pidcocka je to len druhé víťazstvo v kariére a premiérové na Grand Tours. Navyše ho dosiahol na obávanom Alpe d'Huez, čo ešte podčiarklo úspech mladého univerzála, ktorý vlani zaznamenal prvý triumf na klasike Brabantský šíp. "Nie je to zlé, že? Toto mi spravilo celú Tour. Aj keby sa niečo stalo a každý deň by som zaostal, je mi to jedno. Vyhrať etapu na mojej prvej Tour je skvelé. Cieľom bolo dostať sa do úniku. Včera som stratil dosť času a tak som dúfal, že ma doň pustia. Ak by som sa chcel odtrhnúť na Galibieri, tak by mi to asi nevyšlo, ale v zjazde áno. Jumbo nechcelo riskovať naháňať ma. Nakoniec to vyšlo a je to neskutočné. Keď sa predierate medzi vlajkami, fanúšikmi a neviem kým ešte, tak to inde nezažijete. Len na Alpe d'Huez na Tour," povedal víťaz etapy.

V boji o celkové prvenstvo Pogačar dvakrát zaútočil na záverečnom stúpaní, ale Vingegaard dokázal v oboch prípadoch okamžite odpovedať a nedaroval svojmu súperovi ani centimeter. Spolu s nimi prišiel do cieľa aj Thomas. Dán vedie pred Pogačarom o 2:22 min, Thomas stráca o štyri sekundy viac.

Vo štvrtok čakala na pelotón kráľovská alpská etapa s troma stúpaniami najvyššej kategórie. Cyklisti si už po šiestich km zopakovali stredajší Col du Galibier, no z opačnej strany (23 km, 5,1%), cestou z neho prešli aj Télégraphe a po dlhom klesaní sa vydali na Col de la Croix de Fer (29 km, 5,2%). Jeho vrchol bol 54,6 km pred cieľom, nasledoval dlhý zjazd prerušený dvoma krátkymi stúpaniami, rovinka a záverečný Alpe d'Huez (13,8 km, 8,1%). Ešte pred prvým stúpaním bola na programe rýchlostná prémia, na ktorej zobrali najviac bodov cyklisti v úniku. Líder boja o zelený dres Wout van Aert (Jumbo-Visma) si pripísal deväť bodov, Sagan na svoje konto nepridal žiadne. Na Galibieri išlo vpredu niekoľko skupiniek a z nich sa za vrcholom vytvoril deväťčlenný únik dňa. Dostali sa doň Nelson Oliveira (Movistar), Anthony Perez (Cofidis), Kobe Goossens, Louis Meintjes (obaja Wanty-Gobert), Neilson Powless (EF Education), Sebastian Schönberger (B&B Hotels-KTM), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) a ako poslední sa dotiahli Chris Froome (Izrael) s Tomom Pidcockom (Ineos). Domáce farby hájil v Deň dobytia Bastily v úniku len Perez.

Po stredajšom víťazstve Vingegaarda pracovali na čele pelotónu jeho tímoví kolegovia z Jumba a kontrolovali situáciu. Hneď po ich boku išiel Pogačarov tím. Ich tempo spočiatku nebolo veľké a tak sa náskok úniku vyšplhal nad sedem minút. V dlhom stúpaní na Croix de Fer však pridali a z pelotónu sa začali trúsiť "odpadlíci", 78 km pred cieľom sa odpojil aj Sagan s ďalšími šprintérmi. Situácia sa dlhšie nemenila, pretekári Jumba a ďalší adepti na celkové poradie postupne ukrajovali z náskoku úniku, ktorý sa v závere stúpania rozdelil a vpredu zostala už len pätica Froome, Pidcock, Powless, Ciccone a Meintjes. Tá však pod Pidcockovou taktovkou dobre spolupracovala a pod úpätie Alpe d'Huez si priniesla cez šesť minút a s nimi aj veľmi dobrú šancu na etapové vavríny.

Boj o ne sa začal už v úvode stúpania a pozíciu na čele prevzal Pidcock, jeho náskok pred Froomeom a Meintjesom stále máličko narastal. Za nimi udávalo tempo Jumbo, po van Aertovi, ktorý sa odpojil osem km pred cieľom, prebral opraty Steven Kruijswijk, po ňom Primož Roglič a na posledných piatich km Sepp Kuss. V skupine favoritov zostalo už len desať pretekárov. Vypadli David Gaudu (AG2R), druhý v celkovom poradí Romain Bardet (DSM) i Adam Yates (Ineos). Pogačar to dvakrát skúsil, prvýkrát približne tri km pred páskou a druhý niečo vyše kilometer, ale Vingegaard bez problémov odpovedal. Pidcock si už v závere nenechal vziať triumf, za ním finišovali Meintjes a Froome.

V piatok je na programe 192,6 km dlhá etapa z Bourg d’Oissans do Saint-Étienne s tromi menšími kategorizovanými stúpaniami a krátkym kopcom pred cieľom, ktorá by mala byť vhodná pre klasikárov či únik.

výsledky 12. etapy (Briançon - L'Alpe d'Huez, 165,1 km):

1. Thomas Pidcock (V.Brit./Ineos Grenadiers) 4:55:24 h, 2. Louis Meintjes (JAR/Intermarché Wanty-Gobert Matériaux) +48 s, 3. Chris Froome (V.Brit./Israel-Premier Tech) +2:06 min, 4. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) +2:29, 5. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +3:23, 6. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 7. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) obaja rovnaký čas, 8. Enric Mas (Šp./Movistar) +3:26, 9. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) rovnaký čas, 10. Giulio Ciccone (Tal./Trek-Segafredo) +3:32, ... 142. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +35:57


celkové poradie:

1. Vingegaard 46:28:46 h, 2. Pogačar +2:22 min, 3. Thomas +2:26, 4. Romain Bardet (Fr./DSM) +2:35, 5. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers) +3:44, 6. Nairo Quintana (Kol./Arkéa Samsic) +3:58, 7. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +4:07, 8. Pidcock +7:39, 9. E. Mas +9:32, 10. Aleksandr Vlasov (Rus./Bora-Hansgrohe) +10:06


bodovacia súťaž:

1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 313 b, 2. Pogačar 159, 3. Fabio Jakobsen (Hol./QuickStep Alpha Vinyl) 155, ... 8. SAGAN 86


vrchárska súťaž:

1. Simon Geschke (Nem./Cofidis) 43 b, 2. Meintjes 39, 3. Vingegaard 36