Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tour de France 2022

TdF: Vingegaard udržal žltý dres a v nedeľu si príde po víťazstvo

Na snímke dánsky cyklista Jonas Vingegaard v žltom drese vedúceho pretekára v celkovom priebežnom poradí v cielu 20. etapy, časovky na 40,7 km medzinárodných pretekov Tour de France z Lacapelle-Marival do obce Rocamadour v sobotu 23. júla 2022. Foto: FOTO TASR/AP

Opäť zdolal svojho najväčšieho súpera v boji o žltý dres a dvojnásobného obhajcu Tadeja Pogačara zo Slovinska (SAE Team Emirates).

Rocamadour 23. júla (TASR) - Dánsky cyklista Jonas Vingegaard sa premiérovo v kariére stane víťazom Tour de France. Stačí mu na to prísť v nedeľu do cieľa 109. ročníka na Elyzejských poliach v Paríži. Jazdec stajne Jumbo-Visma potvrdil skvelú formu v sobotňajšej časovke z Lacapelle-Marival do Rocamadouru dlhej 40,7 km, v ktorej obsadil 2. miesto.

Opäť zdolal svojho najväčšieho súpera v boji o žltý dres a dvojnásobného obhajcu Tadeja Pogačara zo Slovinska (SAE Team Emirates). Ten na neho stratil v celkovom poradí 3:34 minúty. Tretí skončí Brit Geraint Thomas z Ineosu. Víťazom predposlednej 20. etapy sa stal ďalší pretekár Jumba Wout van Aert časom 47:59 minúty. Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil 83. miesto (+6:30 min).

Vingegaard prinesie holandskej stajni premiérové víťazstvo na Tour po dvoch neúspešných pokusoch so Slovincom Primožom Rogličom. Vlani obsadil Vingegaard druhé miesto za Pogačarom, na ktorého stratil vyše päť minút. V roku 2020 prišlo Jumbo o triumf v predposlednej etape, taktiež časovke s cieľom na La Planche des Belles Filles, v ktorej bol Pogačar o 1:56 minúty rýchlejší než dovtedajší líder Roglič a pripravil ho tak o žltý dres.

Sobotňajšia časovka merala 40,7 km a mala zvlnený profil s dvoma stúpaniami v záverečnom úseku - Cote de Mages (1,6 km, 4,7%) a Cote de l´Hospitalet (1,8 km, 6,2%). Ako prvý sa vydal na trať šprintér Caleb Ewan (Lotto-Soudal), ale výraznejšie neprehovoril do poradia na čele. Peter Sagan štartoval ako 20. v poradí a dosiahol čas 54:29 min. "Je to taká technickejšia časovka, je to hore - dolu, ťahavé a je to na výkon. Zajtra sa pokúsim potešiť fanúšikov a v prvom rade sám seba," povedal Sagan po dojazde do cieľa pre RTVS. Ako prvý z kandidátov na etapové víťazstvo vyrazil na trať dvojnásobný majster sveta v časovke Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ktorý opäť predviedol svoju silu v tejto disciplíne a cieľ preťal v čase 48:41 min, takmer o minútu rýchlejšie ako predchádzajúci pretekári. Jeho čas dlho odolával a nik z ďalších na štarte sa nedostal pod 49 minút. Podarilo sa to až van Aertovi, ktorý sa dostal dokonca o necelú sekundu pod 48 minút (47:59,86), pričom bol najrýchlejší na všetkých medzičasoch.

Jeho výkon ohrozili až pretekári z Top 5 celkového poradia. Na prvom medzičase ho zdolali obaja Vingegaard i Pogačar, na druhom bol lepší už len dánsky pretekár, ktorý mal k dobru sedem sekúnd. O etapové víťazstvo v závere bojovali už len dvaja tímoví kolegovia a Geraint Thomas. Na treťom medzičase totiž Pogačar strácal na lídra van Aerta 20 sekúnd a bolo jasné, že už neohrozí ani žltý dres Vingegaarda. Ten mal na poslednom medzičase k dobru 1,33 sekundy pred tímovým kolegom, Thomas na neho strácal päť sekúnd. Dvadsaťpäťročný Dán išiel naplno aj v záverečnej časti s dvoma kopcami, po prvom riskoval a pri zjazde sa dostal takmer mimo asfalt, no v poslednej chvíli sa udržal na ceste a vyhol sa pádu, ktorý ho mohol pripraviť o žltý dres. potom už zvoľnil a stratu na van Aerta nedobehol ani v záverečnom stúpaní. Do cieľa prišiel s mankom 19 sekúnd, tretí skončil Pogačar (+27 s) a štvrtý bol Thomas (+32 s). Ganna skončil nakoniec piaty so stratou 42 sekúnd. Vďaka dobrému výkonu v časovke sa posunul na piate miesto celkového poradia Rus Aleksandr Vlasov z Bory, štvrtý skončil domáci David Gaudu (Groupama-FDJ).

Jumbo si v nedeľu príde do Paríža okrem žltého dresu aj pre ďalšie dva. Vingegaard získal i bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára a van Aert má zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Deň pred záverom Tour má na konte 480 bodov a o tri prekonal doterajší rekord Petra Sagana z roku 2018. Okrem toho ho vyhlásili aj za najbojovnejšieho pretekára celej Tour, na ktorej ukázal svoju univerzálnosť. Okrem troch etapových triumfov v špurte, špurte do kopca a časovke, bol aj štyrikrát štvrtý, raz tretí, neustále v úniku a v horských etapách pomáhal Vingegaardovi. Jumbo v sobotu navyše získalo tretie etapové víťazstvo po sebe. "Som plný emócií, vyhrať túto Tour s týmto tímom je veľmi špeciálne a je to ako sen. Jonas je taký silný a hlavne dobrý chalan. Chcem sa poďakovať všetkým kolegom z tímu, celému tímu za tieto špeciálne tri týždne. Som po nich nesmierne unavený a dnes som do toho dal všetko. Bola to náročná trasa a museli ste si niečo ušetriť na záverečné kilometre. Bol to zase skvelý deň," povedal van Aert, ktorý si pripísal deviate víťazstvo v kariére na Tour.

V nedeľu je na programe už tradične ceremoniálna etapa z La Défense na Elyzejské polia v Paríži (115,6 km), v ktorej zabojujú o triumf šprintéri. Vlani tam vyhral van Aert.

výsledky 20. etapy (časovka na 40,7 km z Lacapelle-Marival do Rocamadouru):

1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 47:59 min, 2. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +19 s, 3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +27, 4. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) +32, 5. Filippo Ganna (Tal./Ineos Grenadiers) +42, 6. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +1:22, 7. Mattia Cattaneo (Tal./QuickStep Alpha Vinyl) +1:25, 8. Fred Wright (V.Brit./Bahrajn Victorious) +1:32, 9. Maximilian Schachmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +1:37, 10. Jan Tratnik (Slovin./Bahrajn Victorious) +1:48, ... 83. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +6:30


celkové poradie:

1. Vingegaard 76:33:57 h, 2. Pogačar +3:34 min, 3. Thomas +8:13, 4. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +13:56, 5. Aleksandr Vlasov (Rus./Bora-Hansgrohe) +16:37, 6. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic) +17:24, 7. Romain Bardet (Fr./DSM) +19:02, 8. Louis Meintjes (JAR/Wanty-Gobert) +19:12, 9. Alexej Lucenko (Kaz./Astana) +23:47, 10. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers) +25:43, ... 118. SAGAN +4:40:39


bodovacia súťaž:

1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 480 b*, 2. Pogačar 250, 3. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 236, ... 9. SAGAN 104

*Van Aerta už nemôže v bodovacej súťaži nikto matematicky predstihnúť


vrchárska súťaž:

1. Vingegaard 72 b*, 2. Simon Geschke (Nem./Cofidis) 64, 3. Giulio Ciccone (Tal./Trek Segafredo) 61

*Vingegaarda už nemôže vo vrchárskej súťaži nikto matematicky predstihnúť