Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Agrovýkrm Rybany chce modernizovať chov ošípaných

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Plánované investičné operácie sú zamerané na modernizáciu existujúcich stavebných a technických objektov.

Rybany 30. októbra (TASR) - Modernizovať chov ošípaných prostredníctvom rekonštrukcie objektov v rámci existujúcej farmy v Rybanoch (okres Bánovce nad Bebravou) chce v nasledujúcom období Agrovýkrm Rybany, s.r.o. Investičnú akciu má v pláne financovať z Programu rozvoja vidieka. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Modernizáciu - prestavbu hál a osadenie novej technológie, ako zdôvodnil investor v zámere, vyvolali mimo technického stavu objektov aj súčasné trendy v zlepšovaní podmienok pre chov hospodárskych zvierat, čo mimo obnovy technického stavu objektov a modernizácie zastaraného technického vybavenia, znamená aj zvyšovanie plošných nárokov prislúchajúcich na jedno zviera.

Farma v rámci investície počíta s rekonštrukciou hygienicko-sanitárnych zariadení v administratívnej budove, tiež zateplením fasády budovy a strešného plášťa, výmenu pôvodných okien a dverí. Rekonštrukcia existujúceho technologického vybavenia hál spočíva v demontáži zastaraného vybavenia a osadení novej technológie ustajnenia, systému vetrania, výmene násypného koša a dopravníka.

Plánované investičné operácie sú zamerané na modernizáciu existujúcich stavebných a technických objektov. "Ich realizáciou sa nemení spôsob užívania a ani schválené parametre farmy. Modernizáciou prevádzky nebude navýšený počet chovaných zvierat na farme, dôjde len k zvýšeniu komfortu pre ošípané v súlade so zákonom o veterinárnej starostlivosti a nariadením vlády SR, ktorým sa ustanovujú minimálne normy ochrany ošípaných," upozornil Agrovýkrm Rybany v zámere.

S realizáciou investície chce spoločnosť začať v apríli budúceho roka, dokončená by mala byť v roku 2018. Náklady na projekt v zámere neuviedla.

Farma je zameraná na chov - výkrm ošípaných a chov prasníc, kancov a produkciu odstavčiat pre potreby vlastného výkrmu v 19 chovných halách. Jej prevádzku spustili v roku 1978.