Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovce nad Bebravou budú hospodáriť s rozpočtom 13,17 milióna eur

Na snímke súsošie Ľ. Štúra na Námestí Ľ. Štúra počas osláv pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľ. Štúra. Bánovce nad Bebravou, 13. septembra 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Celkové príjmy mesta ako i výdavky by mali budúci rok dosiahnuť 13.178.566 eur.

Bánovce nad Bebravou 16. decembra (TASR) - Mesto Bánovce nad Bebravou bude budúci rok hospodáriť s rozpočtom vo výške asi 13,17 milióna eur. Základný dokument financovania mesta, ktorý je na strane celkových príjmov a výdavkov vyrovnaný, schválili bánovskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní.

Rozpočet na budúci rok, ako pre TASR uviedla Mária Miková, vedúca finančného odboru Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou, je vyšší v príjmovej časti, vzhľadom na zvýšenie podielových daní zo 68,5 % na 70 %. "Čo sa týka nárastu bežných a kapitálových výdavkov, je tam zvýšenie bežných výdavkov, najmä na zákonné zvýšenie mzdových prostriedkov pre samosprávu a kapitálových výdavkov na financovanie rekonštrukcie verejného osvetlenia s využitím grantu Európskej banky pre obnovu a rozvoj, v rámci programu Munseff," ozrejmila.

Doplnila, že financie z rezervného fondu v objeme 195.125 eur použije samospráva na splátky istín úverov a menšie investičné akcie v budúcom roku.

Bánovská radnica plánuje v budúcom roku investovať svoje financie do viacerých oblastí, pôjde o modernizáciu a rekonštrukciu tepelného hospodárstva, úpravu terénu pri vstupe na cintorín a v okolí a vybudovanie prístrešku na cintoríne v Malých Chlievanoch, vybudovanie chodníka v starej časti cintorína za vstupom v Horných Ozorovciach, vybudovanie hasičskej základne v Dolných Ozorovciach, nákup autobusovej čakárne v Horných Ozorovciach, odstavnú plochu na Ulici Sládkovičova, dofinancovanie časti rekonštrukcie zimného štadióna, vybudovanie prístrešku pre divákov v areáli futbalového štadióna a prístrešku v areáli Kultúrneho domu v Dolných Ozorovciach či nákup váhy na vozidlá v areáli zberného dvoru na drobný stavebný odpad.

"Rozpočet nie je zle nastavený, je nastavený na potreby mesta. Samozrejme, že som rád, že je schválený, lebo nerád by som išiel do rozpočtového provizória, pretože budúci rok budú určite výzvy a provizórium by nám zablokovalo možnosť podávať žiadosti o nenávratné finančné prostriedky. Ja sa na to dívam tak, že vždy je možná rozpočtová úprava. Vieme v drobnom pomôcť aj menším subjektom, ktorých by sme chceli v priebehu roka podporiť," skonštatoval pre TASR primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec (nezávislý).

Celkové príjmy mesta ako i výdavky by mali budúci rok dosiahnuť 13.178.566 eur. Bežné príjmy naplánoval magistrát na 11.322.094 eur, bežné výdavky na 10.934.273 eur. Kapitálové príjmy budú vo výške 486.360 eur, kapitálové výdavky vo výške 1.369.474 eur. Príjmové finančné operácie by mali dosiahnuť sumu 1.370.112 eur a výdavkové 874.819 eur. Schodok kapitálového rozpočtu bude kryť prebytok bežného rozpočtu a príjmové finančné operácie.

Za rozpočet mesta na rok 2016 s výhľadom na roky 2017 a 2018 zahlasovali všetci z 19 prítomných poslancov. Popri rozpočte mesta schválili aj osobitne rozpočet Mestského kultúrneho strediska a Správy majetku mesta na roky 2016 až 2018.