Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Záhradkári z Bánoviec nad Bebravou majú nový systém odvážania odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Veselský

Mesto vyzvalo záhradkárov, aby zelený odpad postupne zhromaždili na svojich záhradách, následne predseda oblasti podľa potreby kontaktuje mestský úrad a vyhlási termín hromadného zberu.

Bánovce nad Bebravou 7. augusta (TASR) - Biologicky rozložiteľný odpad zo záhradkárskych osád v Bánovciach nad Bebravou budú po novom spoločne odvážať v rámci stanovených termínov. Radnica sa na tom tento týždeň dohodla s predsedami osád, v poslednom období tam totiž zaznamenala hromadenie odpadu a vytváranie čiernych skládok. Informovala o tom v tlačovej správe.

"Biologicky rozložiteľný odpad, teda konáre, lístie, trávu, zvyšky rastlín, ovocia a zeleniny je predovšetkým vhodné kompostovať. Keďže najmä počas jarných a jesenných prác v záhrade sa môže jeho množstvo hromadiť, dohodli sa pracovníci mesta s predsedami záhradkárskych osád na režime spoločného odvozu zeleného odpadu," uviedla bánovská radnica.

Záhradkárov mesto v tejto súvislosti vyzvalo, aby zelený odpad postupne zhromaždili na svojich záhradách, následne predseda oblasti podľa potreby kontaktuje mestský úrad a vyhlási termín hromadného zberu. "Upozorňujeme, že služba nie je individuálna. Ak má niekto potrebu odovzdať odpad zo záhrad aj mimo spoločného odvozu, môže tak urobiť bezplatne počas celého roka na zbernom dvore," doplnila radnica.

Situácia s hromadením odpadu pri záhradkárskych osadách sa zhoršila v poslednom období. Niektoré záhradky zmenili majiteľov, viaceré chatky prešli rekonštrukciou a záhradky sa stali miestom stretnutí a osláv, najmä v čase obmedzení spoločenských aktivít. "Mesto preto opätovne upozorňuje majiteľov a užívateľov záhradiek, že komunálny odpad je potrebné si vo vlastnej réžii odviezť, prípadný stavebný odpad sú povinní odovzdať na zbernom dvore. Ukladanie odpadu za plotmi záhrad, na verejných priestranstvách, prípadne sypanie odpadu do vodných tokov, je nelegálne. Tieto plochy budú monitorované fotopascami a pristúpi sa k sankciám," dodala radnica.