Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovce nad Bebravou rozmiestnia v 30 lokalitách nádoby na jedlé oleje

Nádoba na jedlé oleje. Foto: TASR

Zber zavádza mesto s cieľom vyjsť v ústrety občanom a zabezpečiť správne nakladanie s olejom, ktorý je možné ďalej spracovať a zhodnotiť.

Bánovce nad Bebravou 3. mája (TASR) - Obyvatelia Bánoviec nad Bebravou budú môcť po novom odovzdať zvyšky jedlých olejov a tukov do špeciálnych nádob. S ich rozmiestňovaním začala samospráva v pondelok (2. 5.), postupne pribudnú v 30 vybraných lokalitách mesta. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.

Doposiaľ mohli Bánovčania odovzdať zvyšky jedlých olejov a tukov na zbernom dvore. "Nádoby na zber majú obsah 120 litrov, sú šedej farby a označené nálepkou. Odvoz bude minimálne raz za mesiac," uviedla radnica.

Zber zavádza mesto s cieľom vyjsť v ústrety občanom a zabezpečiť správne nakladanie s olejom, ktorý je možné ďalej spracovať a zhodnotiť. "Veríme, že dostupnejšie nádoby na zber jedlých olejov zároveň pomôžu riešiť problém zanášania verejnej kanalizácie a domácich žúmp," podotkla radnica.

Ak občania totiž podľa nej vylievajú použitý kuchynský olej do drezu alebo záchodovej misy, olej v potrubí tuhne a nabaľuje na seba ďalšie nečistoty. "Zároveň mastný tukový film spôsobuje zahnívanie a ďalšie znečistenie vody a pôdy," pripomenula samospráva.