Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

BAŠKA: Chyby nájdené Najvyšším kontrolným úradom sú výsledok lajdáctva

Na archívnej snímke Jaroslav Baška Foto: TASR/Martin Baumann

NKÚ uložil Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja prijať 15 opatrení.

Trenčín 13. júla (TASR) – Kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) nezistila pochybenia finančného charakteru, nedostatky podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku vyplývali len z „lajdáctva niektorých zamestnancov úradu“.

Správu o výsledkoch kontroly NKÚ, ktorá bola na Úrade TSK od 2. februára do 22. apríla tohto roka, zobrali na vedomie poslanci Zastupiteľstva TSK na dnešnom zasadnutí a zároveň schválili opatrenia na odstránenie nedostatkov.

„Keď mali na personálnom jeden deň dovolenku, nenahlásili do sociálnej poisťovne včas zamestnanca. Ďalším nedostatkom bolo, že jedna zmluva bola zverejnená trochu neskôr, ako mala byť. Kontrola nám tiež vyčítala, že niektoré plnenia z kontroly v roku 2012 boli splnené neskoro. Mali byť splnené ešte v roku 2013, no splnili sa až keď som ja nastúpil do funkcie,“ skonštatoval Baška.

S komplexným výsledkom tohtoročnej kontroly NKÚ vyjadril Baška spokojnosť, podľa neho je v porovnaní s inými vyššími územnými celkami veľmi dobrý. Napriek tomu vyvodil opatrenia voči zamestnancom TSK, ktorí nedostatky zapríčinili. „Dvom zamestnancom som siahol na mzdy, z troch ďalších zamestnancov, ktorí boli zodpovední za chyby, už dvaja na Úrade TSK nerobia. Najlepšie si to ľudia zapamätajú cez svoju vlastnú peňaženku,“ doplnil predseda TSK.

Ako dodal, NKÚ uložil úradu prijať 15 opatrení, z nich sú štyri splnené už dnes, ďalších 11 podľa Bašku odstránia v súlade s harmonogramom, ktorý TSK poslal na Najvyšší kontrolný úrad SR.