Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojničania podpisujú petíciu proti rušeniu príspevkových organizácií

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Bojnice 9. októbra (TASR) - Bojničania budú možno o budúcnosti troch príspevkových organizácií mesta rozhodovať v miestnom referende. Časť obyvateľov kúpeľného mesta totiž spustila petíciu. Ňou poslancov žiadajú, aby prehodnotili svoj krok, ktorým chcú zrušiť mestskú knižnicu, technické služby a kultúrne centrum a vytvoriť jednu organizáciu s dvomi riadiacimi strediskami. Ak mestský parlament tejto ich žiadosti nevyhovie, samospráva má podľa nich nechať rozhodovať o tejto otázke Bojničanov.

"Problém v Bojniciach vidím v tom, že tu máme celkom seriózne a kvalitné služby, ktoré zlúčením troch príspevkových organizácií, technických služieb, kultúrneho centra a knižnice podľa mňa stratia na kvalite. Preto sme sa rozhodli pre referendum občanov," povedal predseda petičného výboru Igor Mihalus.

Ak podpisy na petícii mestský parlament nepresvedčia, aby upustil od zámeru zrušenia príspevkových organizácií mesta a vytvorení jednej, obyvatelia, ako ozrejmil Mihalus, požiadajú samosprávu o vyhlásenie miestneho referenda. "Očakávame, že nepôjdu na našu stranu, pretože inak by nerobili to, čo robia," poznamenal.

Petičný výbor začal zbierať podpisy od obyvateľov koncom septembra a petíciu plánuje ukončiť v závere tohto mesiaca. Podpisy chce mať podľa Mihalusa od 1200 obyvateľov, čím by zároveň naplnil aj kvórum potrebné na vyhlásenie referenda. Doposiaľ podpísalo petičné hárky asi 500 ľudí.

O petícii vie aj primátor mesta František Tám (Smer-SD), podľa ktorého je to legitímne právo obyvateľov. Problém v tom nevidí, aj keď zatiaľ hárky na úrad doručené neboli. S uznesením o zrušení organizácií a vytvorení jednej nástupníckej ani on sám nesúhlasí. Krok poslancov považuje za nesystémové a nekoncepčné riešenie, ktoré nie je navyše podložené podrobnou analýzou. V tejto súvislosti sa preto obrátil aj na Okresnú prokuratúru v Prievidzi, aby preskúmala zákonnosť prijatého uznesenia. Tá, ako informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý, podala voči uzneseniu, ktoré poslanci schválili pre veto primátora viackrát, protest. Protest prokurátora bol podaný z dôvodu, že pri prijatí uznesenia sa nepostupovalo v zmysle zákona o obecnom zriadení v spojení so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy. "V uznesení mestského zastupiteľstva nie je najmä uvedený spôsob zrušenia príspevkových organizácií v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy a chýba aj vecné a finančné vymedzenie majetku vrátane súvisiacich práv a záväzkov, ktoré prechádzajú na právneho nástupcu," ozrejmil.

O proteste teraz musí do 30 dní rozhodnúť mesto, ak protestu nevyhovie, prokurátor má možnosť podať na súd návrh na zrušenie tohto uznesenia. "Podľa zákona o obecnom zriadení má mestské zastupiteľstvo výhradné právo zrušovať príspevkové organizácie mesta. Prijaté uznesenie však musí byť v súlade so zákonom," zdôraznil Sipavý.

O zrušení troch príspevkových organizácií a vytvorení jednej po prvý hlas hlasoval bojnický mestský parlament koncom mája na základe poslaneckého návrhu Jozefa Barborku (nezávislý). Primátor však uznesenie vetoval. Poslanci ho prehlasovali na svojom zasadnutí koncom júna, zároveň poverili jeho zástupcu Jozefa Hatvanyiho (Smer-SD), aby vykonal potrebné kroky na zrušenie organizácií a zriadení jednej, a to v termíne do konca júla, čo sa však nestalo. Primátor výkon uznesenia opäť pozastavil, poslanci ho však prehlasovali koncom augusta.

Podstatou zmeny má byť podľa väčšiny poslancov zefektívnenie riadenia novovytvorenej organizácie, kde sledujú vytvorenie jednej riadiacej funkcie a dvoch vedúcich stredísk. Predpokladajú, že dôjde k úspore pracovníkov v servisných činnostiach, konkrétne na ekonomických úsekoch, pričom chcú vytvoriť jednu servisnú ekonomickú inštitúciu, ktorá bude zabezpečovať servis pre všetky organizácie. "Ľuďom, ktorí sú zamestnaní v terajších príspevkových organizáciách mesta, chceme ponúknuť pracovné náplne v novovytvorenej organizácii. Ani jedna z robotníckych funkcií nebude zrušená, zamestnanci budú pokračovať vo výkone svojich funkcií za súčasných platových podmienok," zdôvodnil ešte v auguste pre TASR rozhodnutie poslancov Maroš Greschner (nezávislý).

Uznesenie počítalo s realizáciou od 1. januára budúceho roka, podľa Táma sa to však fyzicky nedá jednoducho stihnúť, vzhľadom na záväzky a zmluvy, ktoré organizácie majú.