Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

V Bojniciach budujú prvé bezbariérové footgolfové ihrisko na Slovensku

V relaxačno-športovom areáli, ktorý sa nachádza na bývalom futbalovom ihrisku v Bojniciach, začali budovať prvé bezbariérové footgolfové ihrisko na Slovensku. Je to hra na spôsob klasického golfu, ale požíva sa pri nej futbalová lopta. Tento šport je vo svete známy len niekoľko rokov. Slovenská footgolfová asociácia vznikla v minulom roku. Na snímke hrať footgolf si ako prví vyskúšali účastníci medzinárodného stretnutia karavanistov aj vozičkár Michal Gregor z Bojníc (uprostred). Foto: TASR - Pavol Remiaš

Tento šport je vo svete známy len niekoľko rokov. Slovenská footgolfová asociácia vznikla v minulom roku.

Bojnice 22. júna (TASR) – V relaxačno-športovom areáli, ktorý sa nachádza na bývalom futbalovom ihrisku v Bojniciach, začali budovať prvé bezbariérové footgolfové ihrisko na Slovensku. Je to hra na spôsob klasického golfu, ale požíva sa pri nej futbalová lopta. Tento šport je vo svete známy len niekoľko rokov. Slovenská footgolfová asociácia vznikla v minulom roku.



"Naše ihrisko bude mať 20 jamiek, z toho dve budú rezervné. Ich priemer je štandardných 53 centimetrov, hĺbka 30 cm. Jamky budú označené tak ako pri golfe, zástavkou na dvojmetrovej tyčke. Cieľom hráčov bude kopom do bežnej futbalovej lopty z 'odkopiska' v strede futbalového ihriska na čo najmenej dotykov trafiť loptu postupne do všetkých jamiek," vysvetlil iniciátor a propagátor tejto športovo-zábavnej disciplíny Michal Bartko. Podľa neho pokusy sa budú hodnotiť podľa obťažnosti a vzdialenosti. Jamky budú umiestnené po okrajoch ihriska, vzdialenosť sa bude pohybovať od 45 do 90 metrov. K niektorým vytvoria aj umelé prekážky vrátane jazierka. Bezbariérový prístup najmenej k deviatim jamkám umožní hrať footgolf aj imobilným ľuďom pohybujúcim sa na vozíčkoch. Tí môžu do lopty udierať rukou v rukaviciach, ale aj kopačkami navlečenými na ruku. Pretože ide o nenáročnú disciplínu, budú ju môcť hrať ľudia bez rozdielu veku a pohlavia. Musia však dodržiavať prísne pravidlá týkajúce aj oblečenia a správania.

"Najmenej európskou novinkou však bude na ihrisku takzvaná strelnica. Do jednej roviny postavíme osem - deväť lôpt a hráči ich budú odkopávať na 20 metrov vzdialené jamky. Súťažiť budú na presnosť aj na čas. Strelnica môže slúžiť aj na tréningové účely," dodal Bartko. Footgolf, zatiaľ na jednu jamku, si počas uplynulého víkendu vyskúšali účastníci III. ročníka medzinárodného zrazu karavanistov. Možnosť skúšobne si zahrať footgolf využil aj vozičkár, 35-ročný Michal Gregor z Bojníc, ktorý bol nadšený. Bartko sľúbil, že ihrisko bude slúžiť verejnosti už počas letných mesiacov.