Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

BOJNICE: Zlatou seniorkou roka 2015 sa stala 89-ročná Anna Zavacká

Na snímke Miroslav Lajčák (vľavo) odovzdáva ocenenie 89-ročnej Anne Zavackej z Chmelnice. V Bojniciach 7. decembra 2015. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Titul Strieborný senior 2015 si odniesol 96-ročný Jozef Dzunka z Nitry. Emil Brutovský (75) z Bratislavy si prevzal ocenenie Bronzový senior roka 2015.

Bojnice 7. decembra (TASR) – Zlatou seniorkou roka 2015 sa stala 89-ročná Anna Zavacká z Chmeľnice. Je víťazkou tohoročnej ankety neziskovej organizácie Fórum pre pomoc starším (FpPS) so sídlom v Prievidzi, pôsobiacej na celom Slovensku. Ocenenie si dnes spolu s ďalšími 20 ocenenými titulom Senior roka 2015 slávnostne prevzala v reprezentačnej Zlatej sále v Bojnickom zámku z rúk podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka a prezidentky FpPS Ľubice Gálisovej.

Zlatá seniorka mala veľmi ťažký život. Zažila mnoho rodinných tragédií, otca je vzala vojna, keď mala 27 rokov, tragicky na píle zahynul jej manžel. Zostala sama s dvomi deťmi. Neskôr manžel staršej dcéry ochorel na sklerózu multiplex, Anna sa o neho starala. Potom prišla ďalšia rana, tragicky zahynul jej 12-ročný vnuk a druhý sa vážne zranil pri autonehode. Pani Anna vlastne celý život pomáhala svojej rodine a robí tak aj napriek vysokému veku dodnes.

Titul Strieborný senior 2015 si odniesol 96-ročný Jozef Dzunka z Nitry. Je najstarším obyvateľom v sociálnom zariadení Viničky v Nitre. Žije tam odvtedy, ako mu zomrela ťažko chorá manželka, o ktorú dlho staral. Hoci má vysoký vek, je stále aktívny a nápomocný ostatným klientom v zariadení. Založil v ňom kolkársky klub, zostavil zoznam ľudových piesní, spieva v tamojšej speváckej skupine. Je príkladom pozitívneho pohľadu na život.

Na snímke podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vpravo) odovzdáva ocenenie Strieborný senior roka 2015 96-ročnému Jánovi Dzunkovi z Nitry počas slávnostného vyhlasovania ankety neziskovej organizácie Fóra pre pomoc starším (FpPS) so sídlom v Prievidzi, pôsobiacej na celom Slovensku v reprezentačnej Zlatej sále v Bojnickom zámku 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Pavol Remiaš


Emil Brutovský (75) z Bratislavy si prevzal ocenenie Bronzový senior roka 2015. Je to vysokoškolský pedagóg, ktorý však vyrastal v skromných podmienkach mnohopočetnej rodiny, čo predurčilo jeho naturel, nevzdávať sa v ťažkostiach a pomáhať svojim blížnym. Už 37 rokov sa vzorne stará o svojho ťažko zdravotne postihnutého syna.

Na snímke Emil Brutovský z Bratislavy počas slávnostného vyhlasovania ankety neziskovej organizácie Fóra pre pomoc starším (FpPS) so sídlom v Prievidzi, pôsobiacej na celom Slovensku v reprezentačnej Zlatej sále v Bojnickom zámku 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Pavol Remiaš


Medzi ďalšími ocenenými sú manželia Anna (72) a Ivan (71) Prokešovci z Novej Dubnice, Nadežda Malá (72) z Bratislavy, Jozef Koščo (65) z Michaloviec, Mária Režnická (68) z Matiašoviec, Mária Škultétyová (70) z Bánoviec na Bebravou, Ján Horňak (71) z Trenčína, Irena Eleková (72) zo Slovenského Nového Mesta, Oľga Kollardiová (66) z Mýtnych Ludian, Alexander Czigler (80) z Galanty, Libuša Pajunková (73) z Kremnice, Mária Nováková (76) z Liptovského Mikuláša, Mária Čermáková (77) z Nitry, Helena Kurucová (79) z Tatranskej Lomnice, Jozef Maršala (82) z Dolných Ozoroviec, Jozef Daniška (81) z Novák, Jozef Kubaský (87) z Nitry, Jozef Mazán (90) z Bolešova a Ľudmila Bátorová (61) z Prievidze, časť Veľká Lehôtka.

Na snímke zľava Bronzový senior roka 2015 Emil Brutovský, Strieborný senior roka 2015 Ján Dzunka a Zlatá seniorka roka 2015 Anna Zavacká počas slávnostného vyhlasovania ankety neziskovej organizácie Fóra pre pomoc starším (FpPS) so sídlom v Prievidzi, pôsobiacej na celom Slovensku v reprezentačnej Zlatej sále v Bojnickom zámku 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Pavol Remiaš


„O každom z ocenených možno povedať, že sú to vzácni ľudia, ktorí sú vzorom lásky a starostlivosti o druhých. Viacerí sú už vo vyššom veku, mnohí aj sami sú vážne chorí, napriek tomu vynakladajú veľa úsilia, aby pomohli, alebo dlhodobo pomáhali iným. Väčšinou však o ich činnosti verejnosť nevie, pretože sú skromní. Aj preto sa Fórum rozhodlo takýchto ľudí vyhľadávať a poďakovať im,“ konštatovala prezidentka Gálisová. Za desať ročníkov, čo FpPS toto podujatie organizuje, si už z Bojnického zámku titul senior roka odnieslo 208 starších aktívnych ľudí.

Na snímke pohľad na ocenených seniorov počas slávnostného vyhlasovania ankety neziskovej organizácie Fóra pre pomoc starším (FpPS) so sídlom v Prievidzi, pôsobiacej na celom Slovensku v reprezentačnej Zlatej sále v Bojnickom zámku 7. decembra 2015.
Foto: TASR/Pavol Remiaš