Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnice založia obchodnú spoločnosť, na starosti bude mať parkovanie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Založenie firmy a ďalšie súvisiace náležitosti schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň.

Bojnice 1. júna (TASR) - Správu parkovacieho systému v Bojniciach bude mať na starosti nová mestská obchodná spoločnosť. V predmete činnosti Služieb mesta Bojnice s.r.o. bude i nakladanie s iným ako nebezpečným odpadom či správa rekreačných zariadení. Založenie firmy a ďalšie súvisiace náležitosti schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň.

"Novú obchodnú spoločnosť mesto zakladá pre spustenie parkovacej politiky v našom meste," uviedla viceprimátorka Antónia Kováčová Píšová.

Mestská spoločnosť bude mať v predmete i činnosti, ktoré v súčasnosti zabezpečuje príspevková organizácia mesta Technické služby (TS), podľa Kováčovej Píšovej sa na začiatku však zameria len na projekt parkovania. "Spolu s kolegom Michalom Lekýrom sme sa zúčastnili konferencie parkovacej politiky v Bratislave a približne rok a pol trvalo, kým sa zžila verejnosť s parkovacou politikou a kým táto začala nejakým spôsobom fungovať. Na začiatku je to tak len parkovanie a do budúcna uvidíme," priblížila s tým, že TS tak zostávajú fungovať naďalej v bežnom režime.

Firma bude mať imanie vo výške 5000 eur, jediným spoločníkom bude mesto Bojnice. V orgánoch spoločnosti budú pôsobiť poslanci i odborní zamestnanci mesta. Konateľom firmy bude Radovan Mik. "Ide o pána, ktorý riešil spúšťanie rôznych projektov, má v tomto skúsenosti. Je tiež poslancom v meste Partizánske," ozrejmila Kováčová Píšová.

Otázku parkovacej politiky intenzívnejšie rieši mesto, ktoré je turistickým centrom hornej Nitry, už od roku 2018. Vypracovať dalo dávnejšie i projekt, otáznym zostal vtedy prevádzkovateľ systému. "Parkovacia politika je nutnosť, ktorú dnes majú mestá s určitým počtom obyvateľov. Je to nutnosť, ktorú vidíme dnes na uliciach v meste a v mnohých prípadoch to už zachádza do extrému, hlavne počas letnej turistickej sezóny," skonštatoval Lekýr.

Radnica podľa neho zabezpečila v tomto období aktualizáciu projektu, a to v nadväznosti na zmenu vyhlášky, opäť bola vytvorená komisia a boli pripomienkované i jednotlivé problematické zóny. "Celé sme to znovu prešli, pripravili. Politiku budeme teraz dávať do praxe postupne tak, ako budeme stíhať. Sú pripravené štyri zóny, centrum mesta, Čampurka, Lúčky a okolité ulice, ako i okolie školy," dodal.

Samospráva verí, že parkovací systém spustí ešte v tomto roku po letnej turistickej sezóne, avizovala viceprimátorka.