Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnickú knižnicu chcú poslanci opäť presunúť pod kultúrne centrum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zrušenie mestskej knižnice a vytvorenie jednotného ekonomického odboru je už druhým návrhom zmien v organizáciách mesta z radov nezávislých poslancov.


Bojnice 21. januára (TASR) - Bojnickí mestskí poslanci chcú opätovne zrušiť mestskú knižnicu, príspevkovú organizáciu mesta (p.o.m.) a presunúť jej kompetencie pod kultúrne centrum. Poslanecký návrh aj o tejto zmene v organizáciách vzišiel na rokovaní mestského zastupiteľstva v stredu (20.1.) od Jozefa Barborku (nezávislý), pričom jeho kolegovia ho aj schválili.

Ide už o druhý takmer totožný poslanecký návrh o zrušení knižnice, presunu jej kompetencií a vytvorení jedného ekonomického odboru pre p.o.m. technické služby, mestskú knižnicu, kultúrne centrum a rozpočtovú organizáciu mesta zariadenie pre seniorov. Po prvý raz ho poslanci s účinnosťou od 31. marca 2016 schválili vlani koncom novembra. Primátor František Tám (Smer-SD) ho nepodpísal a dal preskúmať prokuratúre.

"Zmenili sa tam len termíny, nakoľko teda prokuratúra nám poslala oznámenie, že sme neurobili žiadne pochybenia, všetko je v súlade so zákonom, tak sme zmenili dátum vzniku novej príspevkovej organizácie (kultúrne centrum s kompetenciami mestskej knižnice, pozn. TASR) od 1. júla. Myslím si, že týmto sme tiež dali najavo svoju dobrú vôľu s tým, že tento termín bol vlastne navrhnutý vedením mesta a ostatnými poslancami,"
uviedol predkladateľ návrhu Barborka.

Technické služby podľa schváleného uznesenia zostávajú samostatnou p.o.m., ako tvrdí Barborka, poslanci tak zareagovali na petíciu občanov proti pôvodnému zlúčeniu všetkých p.o.m. Podľa jeho ďalších slov činnosť knižnice zostane zachovaná. "Príspevkové organizácie majú dokopy zhruba 40 zamestnancov a zariadenie pre seniorov o niečo viac, pre 80 zamestnancov tak bude jedno ekonomické oddelenie. Bude to transparentné, budeme vidieť, ako sa narába s finančnými prostriedkami, s peniazmi občanov," doplnil k plánovaným zmenám. Zároveň sa domnieva, že je dostatok času na to, aby sa zmeny v organizáciách pripravili tak, aby všetko fungovalo, ako si všetci želajú.

Za uznesenie zahlasovalo z ôsmich prítomných členov mestského parlamentu päť, traja sa zdržali. Primátor pre TASR načrtol, že uznesenie pravdepodobne podpíše. "Budem musieť asi konať," podotkol s tým, že najskôr však dá auditom od externej firmy preveriť, či je zo zákona možné fungovanie jedného ekonomického oddelenia pre všetky organizácie.

Zrušenie mestskej knižnice a vytvorenie jednotného ekonomického odboru je už druhým návrhom zmien v organizáciách mesta z radov nezávislých poslancov. V tom prvom požadovali zrušenie mestskej knižnice, technických služieb a kultúrneho centra a vytvorenie jednej organizácie s dvoma riadiacimi strediskami. Pri všetkých svojich návrhoch argumentovali ekonomickou úsporou.

Zmenami v mestských organizáciách, ktoré kritizovali ich vedenia, vedenie mesta, ako i časť obyvateľov, sa bojnický mestský parlament zaoberá s prestávkami už od konca mája 2015. Uznesenia, ktoré s nimi počítali, totiž primátor mesta viackrát nepodpísal, prípadne ich dal preveriť prokuratúre, poslanci ho však niekoľkokrát prehlasovali trojpätinovou väčšinou. Časť mestského parlamentu tiež v tejto súvislosti do budúcna uvažuje nad tým, že by odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu zabezpečovala externá firma, a nie technické služby, ako je to teraz.