Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Brezová pod Bradlom chce za 600.000 eur zrenovovať Štefánikovu mohylu

Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle Foto: TASR

Na očistenie a ochranný náter začernených a opravy poškodených kameňov chce aj s pomocou eurofondov investovať viac ako 600. 000 eur.

Brezová pod Bradlom 7. januára (TASR) – Mesto Brezová pod Bradlom chce zrenovovať a opraviť poškodené časti Mohyly M. R. Štefánika na Bradle. Na očistenie a ochranný náter začernených a opravy poškodených kameňov chce aj s pomocou eurofondov investovať viac ako 600.000 eur.

Podľa primátorky Brezovej pod Bradlom Evy Ušiakovej po rekonštrukcii mohyly v roku 1996 bolo potrebné urobiť hydrofobizovanie pamätníka, čo bolo aj v kolaudačnom rozhodnutí. To sa však neurobilo, a tak vplyvom poveternostných podmienok kamene začerneli. „Mohylu je treba očistiť a hydrofobizovať, čiže dať nejaký náter, ktorý urobí film a bude chrániť travertín,“ priblížila Ušiaková.

Ako dodala, mohyla je začiernená najmä zo severnej strany, do budúcnosti počítajú aj s vytvorením nejakej oddychovej zóny v jej okolí. „Existuje na to už štúdia. Žiaduce by bolo tiež čiastočne odlesniť mohylu, kedysi bola viditeľná zo všetkých strán, zalesnenie sa tam robilo naschvál v čase, keď sa o Štefánikovi nehovorilo,“ doplnila primátorka.

Verejné obstarávanie robia vopred, aby mohlo mesto okamžite zareagovať na výzvu na predkladanie projektov. Po zadaní projektu by víťaz verejného obstarávania mal mohylu zrenovovať do šiestich mesiacov.