Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Cestovateľský portál CNN Travel píše o Čachtickom hrade

Čachtický hrad známy najmä vďaka legende o krvilačnej grófke Alžbete Báthoryovej Foto: TASR

Novinár sa v článku zmieňuje o živote Čachtickej panej, poverách o kúpaní sa v krvi a jej smutnom konci za múrmi hradnej veže.

Trenčín 30. augusta (TASR) - Zahraniční novinári publikujúci v renomovaných turistických a cestovateľských internetových portáloch navštívili v júli Trenčiansky samosprávny kraj (TSK).

V rámci infocesty zahraničným žurnalistom predstavili systém strážnych hradov na Považí, najviac ich zaujal legendami opradený Čachtický hrad.

Ako informovala Eva Frývaldská z oddelenia komunikácia a medzinárodných vzťahov TSK infocestu pripravil TSK v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR).

Portál CNN Travel je renomovaným a turistami vyhľadávaným cestovateľským portálom. „Organizovaním takýchto infociest chce TSK prispieť k zviditeľneniu turistických atraktivít kraja v zahraničí,“ informovala Frývaldská.

Londýnsky novinár a fotograf John Malathronas priblížil svoje zážitky z návštevy sídla Alžbety Bátoriovej v článku pre CNN Travel. „Život Alžbety Bátoriovej bol námetom na filmy, knihy a webové stránky, niektorí si myslia, že mal vplyv aj na román Brama Stokera z roku 1897 Dracula, avšak v súčasnosti na západ od Viedne legenda upadá do zabudnutia,“ píše Malathronas.

Čachtický hrad, ktorý je po dvojročnej rekonštrukcii opäť otvorený pre verejnosť, očaril zahraničných novinárov aj vizuálne. „Hrad je len zrúcaninou, ale týčiac sa na modrej oblohe vyzerá majestátne a vznešene,“ opisuje Malathronas prvý pohľad na Čachtický hrad.

Novinár sa v článku zmieňuje o živote Čachtickej panej, poverách o kúpaní sa v krvi a jej smutnom konci za múrmi hradnej veže. Žurnalista ďalej približuje expozíciu v Draškovičovom kaštieli venovanú Alžbete Bátoriovej a návštevu kostola sv. Ladislava, kde bola grófka údajne pochovaná.

Malathronas pozýva cestovateľov aj na objavenie pivníc, ktoré boli súčasťou pôvodného kaštieľa Alžbety Bátoriovej, ale v súčasnosti sa v nich skladuje víno, ktoré vyrába miestne poľnohospodárske družstvo. „Víno s označením Báthoričkina krv je vynikajúce a má, ako inak, rubínovočervenú farbu,“ opisuje novinár.