Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky kraj opraví kultúrnu pamiatku Draškovičovský kaštieľ

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Národná kultúrna pamiatka Draškovičov kaštieľ, pobočka Trenčianskeho múzea v Trenčíne slúži v súčasnosti ako múzeum.

Čachtice 1. decembra (TASR) – Neskororenesančný Draškovičovský kaštiel v obci Čachtice sa dočká komplexnej rekonštrukcie. Trenčiansky samosprávny kraj na jeho obnovu získal 800 000 eur zo zdrojov Európskeho hospodárskeho priestoru.

Ako informovala vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková, viac ako 495 000 eur pôjde na komplexnú obnovu kaštieľa, jeho sprístupnenie a zatraktívnenie.

Zvyšné financie vo výške takmer 305 000 eur sú určené pre Trenčianske múzeum v Trenčíne, ktoré v kaštieli rozšíri expozíciu a doplní prvky pre slabozrakých a nevidiacich. Vzniknú tam tiež turisticko-informačné centrum, kaviareň a kultúrno-kreatívne centrum, z dotácie sa pripravujú rôzne muzeálno-pedagogické aktivity.

„V týchto dňoch finalizujeme podklady potrebné na uzatvorenie zmluvy na poskytnutie grantu a pripravujeme vyhlásenie verejného obstarávania na zhotoviteľa. Keďže ide naozaj o náročnú obnovu významného kultúrneho dedičstva, kraj na ňu prispeje aj z vlastného rozpočtu sumou viac ako 1,38 milióna eur. Projekt plánujeme realizovať v rokoch 2021 – 2022,“ doplnila Lamačková.

Národná kultúrna pamiatka Draškovičov kaštieľ, pobočka Trenčianskeho múzea v Trenčíne slúži v súčasnosti ako múzeum. Expozície sú venované nielen histórii Čachtíc, ale aj spolku Tatrín či grófke Alžbete Báthoryovej.