Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Centrálna zóna Handlovej dostala novú podobu za takmer 2,2 milióna eur

Na snímke severná časť námestia počas rekonštrukcie. Handlová, 27. novembra 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Námestie naposledy prešlo rekonštrukciou v roku 1952.

Handlová 29. novembra (TASR) - Námestie baníkov v Handlovej prešlo rozsiahlou obnovou za takmer 2,2 milióna eur. Centrálna zóna mesta dostala nielen novú dlažbu či komunikácie, pribudli na nej aj nové prvky ako kamenná kronika mesta či netradičné binárne hodiny. Zrekonštruované námestie dnes samospráva slávnostne odovzdala Handlovčanom v rámci podujatia Handlovské Katarínske dni.

"Snažili sme sa prostredníctvom toho architektonického prejavu, aby si každý, či mladý alebo starý, našiel na tom námestí svoje miesto. Ale vdýchnuť mu život musia sami obyvatelia," povedal pre TASR primátor mesta Handlová Rudolf Podoba. Námestie, ako ďalej pripomenul, naposledy prešlo rekonštrukciou v roku 1952, mesto mu teda novú vizualizáciu s novými modernými prvkami prinieslo po 63 rokoch.

"Usilovali sme sa ho urobiť tak, aby bolo samozrejme niečím osobité a jedným možno z takých zaujímavých prvkov, ktoré sme doň vložili, je takzvaná kamenná kronika mesta. Je konštruovaná z pôvodnej dlažby starého námestia a mala by nejakým spôsobom zobrazovať históriu mesta takým ľudským každodenným spôsobom. V závere jej kamennej línie sú umiestnené toľko diskutované binárne hodiny, ktoré tvoria jej symbolický koniec," opísal špecifiká námestia pre TASR autor projektu centrálnej mestskej zóny architekt Patrik Juríček.

Doplnil, že ďalšími zaujímavými prvkami námestia sú fontána, ktorá je umiestnená v parku pred kostolom, ako aj pódium menších rozmerov. "Pre nás má skôr taký symbolický význam, jednak tvorí architektonické ukončenie námestia v tej časti a jednak na ňom budú zobrazené všetky historické názvy mesta Handlová počas jeho dlhoročnej histórie," vysvetlil.



Handlovské námestie, ako pokračoval autor architektonického návrhu, bolo od roku 1952 známe aj tým, že v jeho časti bol veľmi kvalitne vyriešený park s francúzskym konceptom, symetrickou veľmi usporiadanou záhradnou architektúrou. "Najväčšou výzvou pre nás bolo teda zachovať kvalitu záhradníckej výsadby na námestí, aj keď už iným spôsobom. Snažili sme sa preto aj do toho námestia minimálne v rovnakom, ak nie väčšom merítku, vložiť zelené plochy a parkové záhradné úpravy," poznamenal.

Na projekt rekonštrukcie Centrálnej mestskej zóny získala radnica 2.089.539,26 eura z Regionálneho operačného programu (ROP), programu Regenerácia sídiel, ktorý je prioritne určený pre obce postihnuté povodňami. Práce prebiehali od konca júna do konca októbra tohto roka. Ich dodávateľom bolo združenie spoločností TuCon, a.s., Žilina a Combin, s.r.o., Banská Štiavnica, ktoré projekt realizovalo za 2.192.014,10 eura.