Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Chocholnej by sa malo na obecných prácach zamestnať 12 ľudí

Od júla by malo do práce nastúpiť 12 osôb napriek tomu, že dávku poberá väčší počet obyvateľov obce.

Chocholná-Velčice 15. júna (TASR) – Na obecnom úrade v obci Chocholná-Velčice v trenčianskom okrese sa uskutočnili práve tento týždeň v utorok (10.6.) pohovory s poberateľmi dávky v hmotnej núdzi. Od júla by malo do práce nastúpiť 12 osôb napriek tomu, že dávku poberá väčší počet obyvateľov obce.

"Niektorí sú práceneschopní, alebo sa majú podrobiť plánovanej operácii, takže ich počet klesol," vysvetlil pre TASR starosta obce Ľubomír Škriečka. Obáva sa tiež, že mnohým poberateľom dávok chýba vôľa pracovať, aj keď fyzicky a psychicky sú schopní uplatniť sa. Nájsť prácu pre nich by ani v tejto obci problém nebol.

"Vždy sa tu nejaká nájde, o to sa nebojím. Väčšinu ľudí, ktorých máme zamestnať, sme zamestnávali aj doteraz na verejnoprospešných prácach. Mnohí z nich sú odkázaní na nízku dávku už viac rokov a dokážu z nej vyžiť, nechcú o tie peniaze prísť," podotkol starosta.

Štát to podľa neho pravidlami, podľa ktorých treba na získanie dávky v hmotnej núdzi odpracovať určitý objem obecných prác, myslí dobre. "Opatrenie má v sebe filozofiu, že títo ľudia nedostanú niečo zadarmo, keďže ide o štátnu dávku, na ktorú osobám a rodinám na to odkázaným prispievame daňami všetci," zdôraznil starosta. Verí preto, že pre obec môžu byť užitoční. "Múdrejší budeme po mesiaci, dvoch. Vtedy sa ukáže, či toto opatrenie pre týchto ľudí a našu obec bude prínosom," dodal.