Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

Chodci by sa na Ostrov mohli dostať po pontónovom moste,prípadne loďou

Trenčiansky hrad, ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Most je počas prác z bezpečnostných dôvodov uzavretý pre chodcov, ich prepravu zabezpečuje mesto na vlastné náklady kyvadlovou dopravou. Rekonštrukcia mosta do rekreačnej zóny Ostrov je súčasťou tzv.

Trenčín 24. júna (TASR) – V pondelok 22. júna sa v Trenčíne začala rekonštrukcia mosta do rekreačnej zóny Ostrov. Most je počas prác z bezpečnostných dôvodov uzavretý pre chodcov, ich prepravu zabezpečuje mesto na vlastné náklady kyvadlovou dopravou.

Rekonštrukcia mosta do rekreačnej zóny Ostrov je súčasťou tzv. malej stavby, ktorá súvisí s modernizáciou železničnej trate. Mesto zvažuje zabezpečiť prístup chodcov do obľúbenej rekreačnej zóny prostredníctvom pontónového mosta, o pomoc požiadalo Ozbrojené sily (OS) SR. Primátor Richard Rybníček pripustil aj možnosť lodnej dopravy.

„Už sme kontaktovali veliteľa pozemných síl OS SR generála Ondřeja Novosada. Informoval nás, že o tom, či armáda pomôže, alebo nie, bude rozhodovať minister obrany. Generál Novosad informoval ministra, čakáme, ako sa rozhodne. Ozbrojené sily disponujú aj inými ako pontónovými mostami, ktoré by sa dali využiť,“ skonštatoval Rybníček. Ako dodal, mesto rokuje aj s prevádzkovateľmi plavidiel na Ostrove, ktorí majú väčšie lode na prepravu osôb. Tí sa mestu snažia pomôcť, momentálne však hľadajú človeka s kapitánskymi skúškami, ktoré oprávňujú na prevoz osôb.

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková, Ozbrojené sily SR v súčasnosti posudzujú technické možnosti premostenia, na základe ktorých sa rozhodne o ďalšom postupe.

V prázdninovom období bude na Ostrove niekoľko kultúrnych podujatí – párty pod holým nebom, festival Ostrov, či letné kino. Na Ostrove je autokemping, reštauračné zariadenia a Trenčanmi často navštevované športoviská. „Odkladať rekonštrukciu mosta na september by znamenalo, že by sa do začiatku budúcoročnej sezóny nestihla otvoriť letná plaváreň na Ostrove. Pri tomto režime by rekonštrukcia mala byť hotová koncom apríla budúceho roku, mesto tak bude mať dva mesiace na prevzatie stavby, kolaudáciu a spustenie letnej plavárne. Sme si vedomí toho, že občania budú teraz trochu nervózni, ale našou prioritou je spustiť v budúcom roku plaváreň,“ zdôraznil Rybníček.

V čase, keď je most uzavretý pre chodcov, na Ostrov sa ľudia dostanú autobusom, ktorý premáva od krytej plavárne po križovatku k autokempingu v 15-minútových intervaloch v režime od 08.00 do 21.00 h. Osobné vozidlá, motocykle a bicykle počas dňa po moste prejdú, dopravu riadi svetelná signalizácia. V nočných hodinách môže byť most výnimočne úplne uzavretý pre všetku dopravu s výnimkou stavebných strojov. Celú situáciu počas dňa usmerňuje mestská polícia. Počas víkendov a v noci bude Ostrov prístupný po moste aj pre chodcov.