Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na 39. ročníku Pochodu vďaky SNP premiér vyzval na vlastenectvo

Takmer 1600 turistov sa dnes zúčastnilo na 39. ročníku Podchodu Vďaky SNP, ktorý organizuje obec Cigeľ spoločne s mestom Handlová na pamiatku umučených občanov nemeckými nacistami. Pred slávnostným otvorením podujatia položil premiér SR Robert Fico v sprievode organizátorov veniec k miestnemu pamätníku SNP. Na snímke premiér SR Robert Fico (vľavo) a primátor Handlovej Rudolf Podoba. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Pochod začala organizovať hŕstka nadšencov ako spomienku na tragické udalosti z 13. januára 1945, keď nemeckí vojaci obkľúčili a prepadli v skorých ranných hodinách obec.

Cigeľ 18. januára (TASR) – K vlastenectvu a väčšiemu sebavedomiu vyzval premiér Robert Fico počas svojho príhovoru k účastníkom 39. ročníka Pochodu vďaky SNP, ktorý sa dnes uskutočnil nad partizánskou obcou Cigeľ v okrese Prievidza.

Uviedol, že vlastenectvo sa prejavuje napríklad aj účasťou na takomto podujatí, ktoré patrí medzi najstaršie a najväčšie zimné turistické akcie na Slovensku. Je venované pamiatke umučených a padlých bojovníkov proti nacizmu z tejto obce.

Vlastenectvo sa podľa Fica prejavuje aj úctou k štátnym symbolom, napríklad zložením čiapky, keď hrá slovenská hymna.



Pred slávnostným otvorením podujatia položil premiér v sprievode organizátorov, starostu obce Cigeľ Štefana Mjartana a primátora Handlovej Rudolfa Podobu, veniec k miestnemu Pamätníku SNP. Pamiatku obetí si rovnakým spôsobom uctil aj veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Pavol Maratovič Kuznecov, veľvyslanec Rumunskej republiky v SR Florin Vodita a slovenský veľvyslanec v Moskve Jozef Migaš. Na pietnom akte sa zúčastnili aj niektorí poslanci Národnej rady SR, predstavitelia Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, politických strán, Trenčianskeho samosprávneho kraja, samosprávy okresu Prievidza a ďalší hostia.
Na snímke veniec kladie veľvyslanec Rumunskej republiky v SR Florin Vodita.
Foto: TASR/Pavol Remiáš


"Spoločný boj proti spoločnému nepriateľovi položil pevné základy povojnových vzťahov medzi našimi národmi. Súčasná viacstranná spolupráca medzi Ruskom a Slovenskom, aktívny politický dialóg na súčasnom medzinárodnom dejisku, je výrazným príkladom úcty k tradícii minulosti a v záujme budúcnosti," povedal v príhovore ruský veľvyslanec Kuznecov. Prihovoril sa tiež rumunský veľvyslanec Vodita, ktorý poďakoval slovenskému národu a jeho predstaviteľom za to, že majú v úcte spoločnú históriu. Pripomenul, že 11.000 rumunských vojakov padlo počas druhej svetovej vojny za záchranu Slovenska. Väčšina z nich odpočíva vo Zvolene. "Nikdy na nich nezabudneme," zdôraznil veľvyslanec.

Starosta Cigľa pripomenul, že pochod začala organizovať hŕstka nadšencov ako spomienku na tragické udalosti z 13. januára 1945, keď nemeckí vojaci obkľúčili a prepadli v skorých ranných hodinách obec, pretože jej obyvatelia podporovali partizánov operujúcich v pohorí Vtáčnik. Niektorých občanov mučili a aj zavraždili v miestnej krčme. Potom do Prievidze odvliekli 126 Cigeľčanov, kde ich gestapo kruto vypočúvalo. Z nich osem sa už domov nikdy nevrátilo. V boji proti nemeckému nacizmu zahynulo 24 obyvateľov obce. Ich mená sú natrvalo vyryté do Pamätníka SNP.

Na snímke vpravo starosta obce Cigeľ Štefan Mjartan počas príhovoru, vľavo premiér SR Robert Fico, druhý sprava primátor Handlovej Rudolf Podoba. Cigeľ, 18. januára 2014.
Foto: TASR/Pavol Remiáš


Po pietnom akte sa turisti vydali na pochod. K dispozícii mali sedem trás, mohli si vybrať trasu podľa svojej kondície a schopností. Pre najnáročnejších to bola 20-kilometrová trasa vedúca z Cigľa na Biely kameň a späť, s prevýšením 660 metrov. Ďalšia, približne 15-kilometrová trasa smerovala z Cigľa do Handlovej. Na pochode sa dovedna zúčastnilo 1577 turistov všetkých vekových kategórií. Podľa Mjartana je to síce asi o 300 účastníkov menej ako v minulom roku, ale pre nedostatok snehu, tentoraz neprišli turisti uprednostňujúci beh na lyžiach.