Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

Cintorín v Necpaloch bude mať prístrešok pre menšie pietne akty

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

Prístrešok vznikne v súvislosti s plánovaným pochovávaním zosnulých, ktoré sa na tomto pietnom mieste obnoví po viac ako 20 rokoch.

Prievidza 1. novembra (TASR) - Stavebné práce v podobe budovania vstupného prístrešku pre menšie pietne akty prebiehajú v týchto dňoch na cintoríne v mestskej časti Prievidze - Necpaly. Prístrešok vznikne v súvislosti s plánovaným pochovávaním zosnulých, ktoré sa na tomto pietnom mieste obnoví po viac ako 20 rokoch. Informoval o tom hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

"Ide o vybudovanie spevnenej plochy pri vstupe do cintorína, schodiska so zábradlím smerom k hrobom a prístrešku pre účely rozlúčky," opísala primátorka mesta Katarína Macháčková. Stavebné práce za približne 10.000 eur by mali byť zrealizované do konca tohto mesiaca.

Cintorín na sídlisku Necpaly bol viac ako dve desaťročia len pietnym miestom. Pochovávať tu prestali na sklonku 80. rokov z dôvodu nedostačujúcej kapacity pre nové hroby. Súhlas od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach na ďalšie pochovávanie v Necpaloch získala prievidzská radnica vlani a zabezpečila si tak rozšírenie kapacít pohrebísk. "Mesto a správca cintorína - Technické služby mesta Prievidza preto počas celého roka 2015 vyzývajú verejnosť na zazmluvnenie nájmu hrobových miest po svojich predkoch. Hrobové miesta, o ktoré neprejavia pozostalí záujem do 31. decembra 2015, bude správa cintorína považovať za opustené a ponúkne ich nájom ďalším záujemcom," ozrejmil Ďureje.

Prevádzkovateľ pohrebiska nepredpokladá rozšírenie existujúceho cintorína. Vlastníkom pozemku, na ktorom sa cintorín nachádza, je mesto Prievidza.