Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Uskutočnil sa siedmy ročník podujatia Deň obcí pravnianskej doliny

Na snímke Tužinčania vysmážajú zemiakové placky. Foto: TASR Pavol Remiaš

Obce z pravnianskej doliny pripravili pre návštevníkov i regionálne pochúťky.

Nitrianske Pravno 18. septembra (TASR) - Festivalu folklóru, tradičných remesiel a regionálnych chutí patrila sobota v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza. Na siedmom ročníku Dňa obcí pravnianskej doliny sa návštevníci zoznámili s tvorivou tkáčskou dielňou a pripomenuli si karpatsko-nemeckú menšinu, ktorá v pravnianskej doline žila a žije.

Dejiskom Dňa obcí pravnianskej doliny bolo tradične námestie v Nitrianskom Pravne, ktoré je strediskovou obcou. "Jeho cieľom je, aby sa mohli prezentovať všetky obce Hornonitria a aby sme zachovávali naše tradície, ktoré v tomto národnostne zmiešanom území máme," povedala pre TASR projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Tarabčíková.

Hornonitrie je podľa nej zmiešané územie, na ktorom historicky žili karpatskí Nemci, ktorí osídľovali toto územie, a takisto i Slováci. "Podstatou nášho podujatia je, aby sme udržiavali dobré vzťahy v rámci karpatsko-nemeckých a ostatných spolkov, ktoré tu fungujú. Deň obcí pravnianskej doliny tak podporuje toto spolužitie i prácu jednotlivých spolkov," ozrejmila.

Súčasťou podujatia bolo i predstavenie tradičných ľudových remesiel z doliny i karpatsko-nemeckých skupín, karpatskí Nemci tam majú totiž svoje osídlenie, či už v Tužine, Malinovej alebo Kľačne, priblížil prezident OZ Hornonitrie a starosta Tužiny Miroslav Dzina.

Na snímke domáci pripravujú údené ryby.
Foto: TASR Pavol Remiaš


"Výnimočnosťou akcie bola i tkáčska dielňa. Boli tu krosná, priadky i ženičky, ktoré učili návštevníkov priasť 'cigánske' tkanice," doplnila Tarabčíková.

Obce z pravnianskej doliny pripravili pre návštevníkov i regionálne pochúťky. "Rozvoniavali tu tradičné jedlá, ktoré sa v dedinách varievali a varievajú. Tužina tento rok laborovala, lebo sme mali pripraviť zabíjačkovú kašu, ale nakoniec sa nám to nepodarilo, lebo niekto nemohol. Nakoniec sme navarili šošovicovú polievku. Špecifická je tým, že v nej máme veľa údeného mäsa, je bez smotany, lebo je na sladko, a sú v nej párky," dodal Dzina.