Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Do Čerenian chcú prilákať mladých výstavbou bytového domu

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Nové byty začali užívať nájomcovia v poslednom období v Prievidzi a v Bojniciach.

Čereňany 21. februára (TASR) - Dom s jedno- a dvojizbovými nájomnými bytmi plánuje postaviť obec Čereňany v okrese Prievidza budúci rok. Financovať ho chce z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) SR a dotácie od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.

"Myšlienke výstavby nájomného domu sme v obci naklonení. Nie každý človek si totiž môže dovoliť zobrať hypotéku a splácať ju asi 20 rokov. Tiež nám z Čerenian veľa mladých ľudí odchádza bývať do okolitých obcí, takto by sme ich mohli prilákať naspäť," povedal pre TASR starosta obce Ján Mokrý.

Obecný úrad už koncom januára vyzval záujemcov, aby si podali žiadosti o pridelenie bytu, momentálne ich eviduje 19. "Na základe nich pristúpime k vybavovaniu stavebného povolenia, reálne by mohlo byť už tento rok. Do polovice januára budúceho roka by sme chceli stihnúť zase podať žiadosť o úver zo ŠFRB, pričom výstavba domov by sa začala v tom istom mesiaci a dokončené by mali byť do 14 mesiacov, teda v máji 2017," priblížil starosta.

Nové byty začali užívať nájomcovia v poslednom období v Prievidzi a v Bojniciach. V okresnom meste dom na Gazdovskej ulici s 24 bytmi odovzdala radnica nájomníkom v polovici decembra 2014. Jeho výstavbu zabezpečovala súkromná spoločnosť. Mestské zastupiteľstvo sa vlani v novembri uznieslo, že stavbu za 1,15 milióna eur tento rok odkúpi, a to z prostriedkov, ktoré získa od ŠFRB SR a MDVRR SR. Rovnaký model financovania stavby zvolili aj neďaleké Bojnice, tie odovzdali dom s 12 bytmi za viac ako 500.000 eur začiatkom januára. Stavbu plánujú odkúpiť ešte tento rok.

Obe samosprávy Prievidzského okresu myšlienku výstavby ďalších nájomných bytov nezavrhujú. Kým v Prievidzi chcú rovnako na Gazdovskej ulici postaviť identický dom za tých istých podmienok ešte tento rok, v Bojniciach podľa primátora Františka Táma ďalšiu výstavbu podmieňuje vopred dostatočný počet prípadných záujemcov.