Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Do ZOO Bojnice pribudla užovka karmínová a mačka červenoškvrnná

Kúpele Bojnice Foto: Slovakia.travel

K jej obyvateľom pribudla nápadne sfarbená užovka karmínová a pár vzácnej a zároveň najmenšej formy divo žijúcej mačky na svete - mačky červenoškvrnnej.

Bojnice 24. apríla (TASR) - Zoologická záhrada Bojnice obohatila svoj počet zvierat o dva nové druhy. K jej obyvateľom pribudla nápadne sfarbená užovka karmínová a pár vzácnej a zároveň najmenšej formy divo žijúcej mačky na svete - mačky červenoškvrnnej. Informovala o tom Simona Kubičková zo Zoo Bojnice.

"Užovka karmínová sa vyskytuje len v provincii Loei na severovýchode Thajska, kde obýva horské lesy. Tento zemný had patrí k najkrajšie sfarbeným oranžovým hadom a dorastá do veľkosti obvykle 90 až 100 cm. Chov tohto hada v zoologických záhradách je dodnes veľmi zriedkavý a naša zoo je jediná medzi tými slovenskými aj českými, ktorá ho vlastní," priblížila prvý z nových druhov v zoo Kubičková.

Druhým novým druhom je mačka červenoškvrnná, ktorá váži v priemere od 0,9 do 1,5 kg, má prevažne hnedosivé základné sfarbenie s charakteristickou kresbou drobných hrdzavých až červenohnedých škvŕn. "Tento druh sa vyskytuje v lesoch kontinentálnej Indie a na ostrove Srí Lanka. Žije skrytým spôsobom života. Celkovo ju dnes chová s nami len deväť zoo mimo Srí Lanky. Doviezli sme pár, ktorý pochádza z odchovu ostravskej zoologickej záhrady," priblížila Kubičková.

Oba druhy zvierat sa nachádzajú v povinnej karanténe a po jej skončení budú premiestnené do svojich expozícií, kde ich môžu vidieť aj návštevníci.