Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Dobrovoľní hasiči v Myjave oslavujú 140 rokov svojej existencie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Už v roku 1884 bol spolok rozpustený, keďže používal slovenský jazyk, ale ešte v tom istom roku vznikol nový, v ktorom bola veliaca reč maďarčina.

Myjava 12. apríla (TASR) - Od vzniku spolku dobrovoľných hasičov v Myjave v nedeľu uplynulo 140 rokov. TASR o tom informoval hovorca mesta Marek Hrin.

Spolok bol založený 12. apríla 1881. "Založenie spolku je zdokumentované stanovami, ktoré sú uschované v archíve v Budapešti. Zakladateľmi boli Karol Viest, Karol Borsuk a Ján Klempa a stanovy boli potvrdené 17 podpismi," uviedol predseda občianskeho združenia (OZ) Myjavská hasičská história Peter Siváček.

Už v roku 1884 bol spolok rozpustený, keďže používal slovenský jazyk, ale ešte v tom istom roku vznikol nový, v ktorom bola veliaca reč maďarčina. "Spolok pretrval až do roku 1918. V prvej svetovej vojne však padlo osem hasičov a spolok bol obnovený až v roku 1925," doplnil Siváček.

V roku 1989 zaznamenal spolok masívny odliv členov, keď ich zo 152 zostalo približne 70. Pokles členov pokračoval aj v ďalších rokoch až na súčasný počet 33. "V roku 2006 sa spolok presťahoval do náhradných priestorov v objekte Základnej školy Viestova ulica, kde mesto vybudovalo technické zázemie," doplnil predseda OZ.

Medzi výrazné aktivity spolku, popri bežných povinnostiach, patrí aj snaha zachrániť historickú Tatru 2630 z roku 1934. Pre potreby hasičov vo vtedajšej Československej republike bolo vyrobených viac ako 150 kusov takýchto vozidiel. V súčasnosti sa na Slovensku nachádzajú len dve takéto vozidlá. Jedno je v Kysuckom Novom Meste a druhé práve na Myjave.