Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Dobrovoľní hasiči z Prievidzského okresu dostali nové hasičské vozidlá

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Odovzdali im ich minister vnútra Robert Kaliňák spolu s premiérom Robertom Ficom.

Opatovce nad Nitrou 3. júla (TASR) - Nové hasičské vozidlá môžu oddnes pri svojej práci využívať dobrovoľní hasiči z viacerých obcí Prievidzského okresu. V Bystričanoch, Kamenci pod Vtáčnikom, Opatovciach nad Nitrou im ich odovzdali minister vnútra Robert Kaliňák spolu s premiérom Robertom Ficom. Ďalšie kľúče od vozidiel poputujú dnes do Chrenovca-Brusna, Malej Čause a v nedeľu 5. júla aj do Lehoty pod Vtáčnikom.

Ako ozrejmil minister vnútra Robert Kaliňák, okres Prievidza je zhodou okolností ten, ktorý má skoro najväčší počet áut, pretože má tu aj najväčší počet nepríjemných udalostí súvisiacich s povodňami alebo lesnými požiarmi. "Ak sa nemýlim, je to viac ako 20 áut, ktoré postupne prídu do okresu do jednotlivých dedín," vyčíslil. Podľa jeho slov v tom je vlastne aj hlavný význam projektu ministerstva, keďže dobrovoľní hasiči vedia s technikou rýchlejšie vyčerpať vodu z domov ako profesionálni, ktorých je v zmene 12, a aj keď vedia poskytnúť profesionálnu pomoc, dobrovoľných hasičov je viac.

"My sme urobili veľmi veľa pre profesionálnych hasičov, potom došli na rad dobrovoľníci, pretože robia veľmi veľa pozitívnej roboty na dedinách, v mestách a veľakrát aj zasahovali pri povodniach, pri malých katastrofách," poznamenal predseda vlády Robert Fico.

Pripomenul, že program, ktorý realizuje podpredseda vlády, minister vnútra, sa týka takmer 900 obcí. "Čiže chceme, aby postupne minimálne každá tá druhá, tretia obec na Slovensku mala k dispozícii auto, ktoré by do príchodu profesionálnych hasičov bolo schopné zareagovať," dodal.

Ministerstvo vnútra SR financuje projekt z ušetrených zdrojov z reformy ESO, pričom je vyčíslený na viac ako 120 miliónov eur.