Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Starosta Domaniže zmení úradné hodiny, nový primátor vedie aj Nováky

Na snímke nový primátor mesta Nováky Daniel Daniš Foto: TASR/Alexandra Moštková

Novozvolené zastupiteľstvo obce bude podľa nového starostu riešiť problém s odstupným odchádzajúcemu starostovi a s preplatením jeho nevyčerpanej dovolenky.

Domaniža 2. januára (TASR) – Starosta obce Domaniža v Považskobystrickom okrese František Matušík (Smer-SD, SZ, SNS, SDKÚ-DS) a poslanci zvolení v novembrových komunálnych voľbách sa dnes ujali mandátov v poslednom možnom termíne. Novozvolený starosta chce urobiť maximum pre to, aby obec prosperovala a nestagnovala.

"Chcem vyjsť v ústrety mladým rodinám, pritiahnuť do obce nové rodiny a udržať v nej existujúce, pomáhať seniorom a najmä spojiť ľudí v našej obci, bez ktorých to nepôjde. Budem veľmi rád, ak poslanci budú hlasovať konštruktívne a podporia dobré nápady bez ohľadu na politickú príslušnosť," zdôraznil Matušík. Ako dodal, obec bola rozdelená podľa rodín a jeho snahou je najmä prostredníctvom mladých ľudí spojiť všetkých pre spoločnú vec. Či už to bude pomocou športových a kultúrnych podujatí, alebo napríklad formou obecných brigád.

Obyvateľom Domaniže chce vyjsť v ústrety zmenou úradných hodín na obecnom úrade, aspoň jeden deň v týždni by chcel predĺžiť úradné hodiny do 18.00. Do diania v obci chce zapojiť aj zástupcov miestnych častí Kardošova Vieska a Domanižska Lehota, kde chce vytvoriť miestne výbory. Tie by mali byť poradným orgánom zastupiteľstva a tlmočiť mu požiadavky tamojších obyvateľov.

Novozvolené zastupiteľstvo bude podľa Matušíka riešiť problém s odstupným odchádzajúcemu starostovi a s preplatením jeho nevyčerpanej dovolenky. "Ide o asi 7000 eur na odstupnom a 2500 eur za preplatenú dovolenku. S týmito peniazmi rozpočet obce na tento rok nepočíta," doplnil Matušík, ktorý sa podľa vlastných slov vzdá služobného mobilu, používania auta na služobné účely. "Pôjdem na minimálny plat 1632 eur, na čom sa ročne ušetrí okolo 8000 eur," uzavrel 31-ročný nový starosta.

Dosluhujúci starosta Jozef Gálik (nezávislý) zvolal ustanovujúce zasadnutie na posledný možný termín (15. 12.), napokon sa však na ňom zo zdravotných dôvodov nezúčastnil. Na zasadnutí chýbal aj predseda tamojšej miestnej volebnej komisie. Zasadnutie tak viedol zástupca starostu, ešte pred skladaním sľubu však zistili, že chýbajú osvedčenia o zvolení. Z okolitých obcí zohnali potrebný počet čistých tlačív, zástupca predsedu miestnej volebnej komisie ich však odmietol podpísať s tým, že v prípade, ak sa pôvodné osvedčenia nájdu, mohlo by ísť vytvorením duplikátov o porušenie zákona. Zasadnutie preto na týždeň prerušili. Sľub mali zložiť 22. 12., kedy malo pokračovať prerušené ustanovujúce zasadnutie. Napokon však na odporúčanie Ministerstva vnútra SR nepokračovalo.

V komunálnych voľbách 15. novembra získal novozvolený starosta František Matušík 511 hlasov, dosluhujúci starosta Gálik dostal od voličov 348 hlasov. V deväťčlennom obecnom zastupiteľstve bude mať päť poslancov koalícia Smer-SD, SZ, SDKÚ-DS, štyria poslanci budú nezávislí.

Nováky už vedie Daniel Daniš

Nováky už vedie Daniel Daniš (nezávislý), ktorý tak po 24 rokoch vystriedal vo vedení mesta Dušana Šimku (nezávislý). Niekdajší geológ a novozvolený primátor priemyselného mesta dnes zložil svoj sľub a spolu s ním sa ujalo svojich funkcií aj 11 mestských poslancov.

"Túto funkciu odovzdávam s pocitom dobre vykonanej práce za toto takmer štvrťstoročie. Želám vedeniu mesta všetko dobré, veľa dobrých rozhodnutí a aby po skončení volebného obdobia o štyri roky mohli povedať, že urobili maximum pre rozvoj nášho mesta," povedal pre TASR Šimka.

Doplnil, že zároveň novému vedeniu odovzdáva aj pripravené projekty, a to rozšírenie kamerového systému, rekonštrukciu polikliniky a projekt na realizáciu protipovodňových opatrení. "Pocity sú radostné aj zaväzujúce. Samozrejme, že pán primátor urobil kus práce pre Nováky a asi ju robil dobre, pokiaľ teda tu bol takéto dlhé obdobie. Život je zmena a občania si ju vybrali. Budem sa snažiť jednať férovo, korektne, zodpovedne, aby som skutočne dôveru občanov nášho mesta nesklamal," zhodnotil Daniš.

Priority obce

Ako ďalej uviedol, priorít pre mesto má viac, najskôr sa však stretne so zamestnancami mestského úradu, oboznámi sa s ich činnosťou a potom sa "pustí do práce". "V Kultúrnom centre mesta Nováky určite k nejakým zmenám dôjde a čo sa týka personálnych zmien na úrade, nadviažem na to, čo bolo dobré a každému dám šancu, aby sa prejavil. Samozrejme, nejakých najbližších ľudí si so sebou zoberiem," poznamenal na margo personálnej otázky zamestnancov mesta.

Väčšinu v MsZ majú nestranícki poslanci, obsadili celkom šesť stoličiek, po dvoch poslancoch má SDS a Smer-SD, jedného SaS. Z 11 zástupcov obyvateľov je päť takých, čo v tejto funkcii pôsobili aj minulé volebné obdobie.

Plat nového primátora

Novozvolenému primátorovi poslanci schválili plat vo výške 2147 eur, čo je rovnaká suma, akú poberal jeho predchodca pri nástupe do funkcie v roku 2010. Za svojho zástupcu si Daniš zvolil Pavla Šimku (nezávislý), ktorý bude poberať mesačnú odmenu vo výške 380 eur.

Mestská rada bude pracovať v zložení Pavel Šimko, Martin Zgančík (nezávislý) a Peter Balák (Smer-SD).

Na MsZ sa zároveň odsúhlasilo zriadenie šiestich komisií pri MsZ, ich predsedovia a členovia z radov poslancov, určili sa tiež sobášiaci. Poslanci zároveň odsúhlasili finančnú náhradu predchádzajúcemu primátorovi za nevyčerpanie 20 dní dovolenky v uplynulom roku. Doplňujúci bod programu týkajúci sa zmeny v správnej rade neziskovej organizácie Kultúrne centrum mesta Nováky cez hlasovanie poslancov neprešiel. O všetkých bodoch programu sa na základe poslaneckého návrhu Zgančíka hlasovalo verejne.