Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Dotácie pre kluby na prenájom športovísk Prievidza znižovať nebude

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miera spolufinancovania tak podľa kancelárie primátorky zostane zachovaná na piatich percentách z vynaložených výdavkov na prenájom športoviska.

Prievidza 26. októbra (TASR) - Dotácie pre športové kluby mesto Prievidza na prenájom športovísk zatiaľ znižovať nebude, ako pôvodne plánovalo. Opatrením reaguje na nepriaznivú finančnú situáciu športovcov i v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Zmenu schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok prostredníctvom doplnku k príslušnému všeobecne záväznému nariadeniu (VZN).

"Maximálnu výšku dotácie v prípade športovísk v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, teda futbalového a zimného štadiónu, športovej haly, krytej plavárne a športového areálu pri Základnej škole S. Chalupku nebudeme v nasledujúcich troch rokoch znižovať o päť percent, s čím počítalo pôvodne schválené VZN," uviedol vedúci kancelárie primátorky mesta Alojz Vlčko. Miera spolufinancovania tak podľa neho zostane zachovaná na piatich percentách z vynaložených výdavkov na prenájom športoviska.

"Spoluúčasť klubov na hradení nájmov na mestských športoviskách zostane po novom na ďalšie roky vo výške piatich percent, nebude sa teda zvyšovať. Aj ďalšie roky tak dostane klub na 95 percent úhrady nájomného dotáciu z mesta," spresnil predseda komisie športu, mládeže a voľnočasových aktivít pri Mestskom zastupiteľstve v Prievidzi Branislav Bucák. Pôvodne mali podľa neho kluby v roku 2021 hradiť desaťpercentnú spoluúčasť, o rok neskôr 15-percentnú a v roku 2023 20-percentnú spoluúčasť. "Doplnok sme prijali vzhľadom na ťažkú situáciu klubov v súčasnom období, nechceli sme im zvyšovať ďalšie náklady. Snažíme sme sa takto pomôcť športovým klubom pôsobiacim na mestských športoviskách," skonštatoval.

Ďalšie zmeny vo VZN vyplynuli z aplikačnej praxe. "Maximálna výška poskytnutej dotácie sa po novom nebude vzťahovať na dotácie, ktoré mesto poskytuje v rámci participatívneho rozpočtu," priblížil ďalej Vlčko.

Spolufinancovanie dotácie ďalej mesto podľa neho nebude požadovať v prípade športovísk, ktoré neprevádzkuje mestská spoločnosť, ale členovia občianskeho združenia. "Títo dotáciu totiž využívajú často na opravu a zhodnotenie majetku mesta," dodal.