Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Drony využíva podľa odborníkov čoraz viac ľudí, vyvinuli aplikáciu

Na snímke účastníci sledujú let dronu počas semináru Ako sa stať pilotom dronu a bezpečne lietať, ktorý usporiadala Asociácia Mám Dron v areáli Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne v nedeľu 14. mája 2022. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Integrácia bezpilotných leteckých systémov do vzdušného prostredia sa musí uskutočňovať čo najefektívnejšie a čo najbezpečnejšie, podotkol vedúci odboru bezpilotných leteckých systémov Štefan Dusza.

Trenčín 15. mája (TASR) - Drony využíva čoraz viac ľudí. Odborníci vyvinuli i aplikáciu, ktorá umožňuje užívateľom drony bezpečne používať. Problematikou bezpilotných leteckých systémov sa zaoberala verejnosť i na víkendovom seminári v Trenčíne.

"Drony vlastní a lieta s nimi čoraz viac ľudí. Tendencia je rastúca nielen na Slovensku, ale i v celej Európe a na svete. To, čo potrebujeme u nás na Slovensku, je prispôsobovať prostredie tomu, aby bol rastúci počet bezpečný," načrtol vedúci odboru bezpilotných leteckých systémov Letových prevádzkových služieb SR Štefan Dusza.

Európska komisia podľa neho predpokladá, že v roku 2055 bude viac ako sedem miliónov hobby bezpilotných leteckých systémov a zároveň 400.000, ktoré budú určené na vládne a štátne účely, teda profesionálne drony.

"Asociácia priniesla na trh aplikáciu Mám dron. Je to jedinečná a jediná aplikácia, ktorá umožňuje dronistom bezpečne používať dron, teda bezpečne lietať," priblížil riaditeľ Asociácie Mám dron Rastislav Sopko.

Aplikácia je užívateľom k dispozícii necelý rok. "Užívatelia v nej nájdu informácie, kto lieta v ich blízkom okolí, o vylúčených zónach z lietania, na čo si treba dať pozor. Aplikácia v sebe integruje dáta z obranných rezortov. Tým sa správa zodpovedne a nepôjde lietať tam, kde je to zakázané," konkretizoval Sopko. Asociácia tiež podľa neho pripravila pre rezort obrany náučnú kampaň.



Integrácia bezpilotných leteckých systémov do vzdušného prostredia sa musí uskutočňovať čo najefektívnejšie a čo najbezpečnejšie, podotkol Dusza. Kolízie dronov s inými zariadeniami či lietadlami vo vzduchu podľa neho odborníci v súčasnosti neregistrujú. "Pravidlá sú totiž nastavené jasne. Naďalej však tu je potenciálna hrozba kolízie, a to najmä v okolí riadnych letísk. Je to dôležité poznať a dodržiavať právne predpisy," ozrejmil.

"Na rekreačné využívanie dronov sa ľudia nemusia nikde registrovať, potrebujú však dodržiavať určité pravidlá. Pokiaľ chce človek lietať komerčne, potrebuje mať licenciu pilota na diaľku, ktorá sa dá urobiť na dopravnom úrade," pripomenul Václav Michalčík z Asociácie Mám dron.

Drony by mali mať ich užívatelia podľa neho v oboch prípadoch poistené.