Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Dve križovatky v Bánovciach nad Bebravou riadi svetelná signalizácia

Dvojicu križovatiek v Bánovciach nad Bebravou po novom riadi svetelná signalizácia. Historicky prvé semafory v meste samospráva vybudovala na Sládkovičovej a Hviezdoslavovej ulici. Investíciou za viac ako 170.000 eur sledovala zvýšenie bezpečnosti a plynulosti dopravy. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vybudovanie križovatiek vyšlo mesto na 181.000 eur vrátane opravy a rekonštrukcie vodorovného a zvislého dopravného značenia.

Bánovce nad Bebravou 6. októbra (TASR) - Dvojicu križovatiek v Bánovciach nad Bebravou po novom riadi svetelná signalizácia. Historicky prvé semafory v meste samospráva vybudovala na Sládkovičovej a Hviezdoslavovej ulici. Investíciou za viac ako 170.000 eur sledovala zvýšenie bezpečnosti a plynulosti dopravy.

"Dlhé roky obyvatelia mesta žiadali samosprávu, aby riešila kritickú situáciu v centre mesta. Vodiči, ktorí chceli vyjsť z bočných ulíc, zo sídlisk na hlavnú cestu, mali veľký problém," spomenula v stredu primátorka Rudolfa Novotná. Samospráva podľa nej urobila projekt na svetelné križovatky s tým, že vyriešila dve najakútnejšie v meste. "Svetelné križovatky sú prvými v okrese Bánovce nad Bebravou," ozrejmila.
Dvojicu križovatiek v Bánovciach nad Bebravou po novom riadi svetelná signalizácia. Historicky prvé semafory v meste samospráva vybudovala na Sládkovičovej a Hviezdoslavovej ulici, 6. októbra 2021.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

"Vyhodnocovali sme možnosti, na veľkej druhej križovatke pri ulici K nemocnici sme uvažovali o kruhovej križovatke. Nebolo to však možné pre priestorové možnosti, zasahovali by sme do cudzích pozemkov, nehovoriac o tom, že je tam križovatka všetkých sietí, ktoré vedú cez mesto," vysvetlil prednosta mestského úradu Vladimír Vranka.

Mesto to preto podľa neho zhodnotilo tak, že jedinou možnosťou, ako pomôcť doprave na dvoch najfrekventovanejších križovatkách, je vybudovanie svetelnej signalizácie.

Signalizácia funguje v ostrej prevádzke tretí deň. "Vodiči aj chodci si musia na túto situáciu zvyknúť, je to pre veľa z nich novinka. Myslím si, že každý si na to nakoniec zvykne a ocení to. Určite to prispeje k priechodnosti cez križovatky, aj bezpečnosti na týchto miestach," skonštatoval Vranka.
Dvojicu križovatiek v Bánovciach nad Bebravou po novom riadi svetelná signalizácia. Historicky prvé semafory v meste samospráva vybudovala na Sládkovičovej a Hviezdoslavovej ulici. Investíciou za viac ako 170.000 eur sledovala zvýšenie bezpečnosti a plynulosti dopravy, 6. októbra 2021.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vybudovanie križovatiek vyšlo mesto na 181.000 eur vrátane opravy a rekonštrukcie vodorovného a zvislého dopravného značenia. Križovatky sú spustené od 6.00 do 18.00 h počas pracovných dní, v piatok do 19.00 h a v sobotu od 7.00 do 12.00 h. Režim semaforov vie radnica prispôsobiť aktuálnej dopravnej situácii.

Radnica plánuje postupne pracovať na tom, aby upokojila dopravu i na ďalších problémových bodoch v meste, dodala Novotná.