Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Festival Jeden svet bol úspešný, filmové dokumenty videlo 3000 divákov

Ilustračné foto Foto: TASR

Počas šiestich dní mohli návštevníci sledovať doslova maratón filmových projekcií dokumentárnych filmov z celého sveta o chudobe, slobode, ukrajinskom povstaní a podobne.

Prievidza 22. marca (TASR) – Regionálny festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý prebiehal od pondelka (16.3.) do soboty (21.3.) v Prievidzi, bol úspešný. Predpoludňajšie prezentácie spojené s besedami hostí videlo dovedna asi 1800 žiakov a študentov základných a stredných škôl z Prievidze a Novák. Večerné predstavenia sledovalo okolo 1200 divákov.

Potvrdil to Ivan Sýkora, riaditeľ festivalu a predseda dobrovoľníckeho občianskeho združenia Berkat, ktoré festival už po ôsmy raz s podporou mesta Prievidza zorganizovalo. „Dá sa povedať, že sme spokojní, že sa naplnila naša idea. My sme na začiatku festivalu hovorili - príďte si prežiť svoj zážitok. A z tých reakcií súdime, že sa to podarilo. Každý deň bol zameraný na nejakú tému a mali sme k tomu hosťa. Divák si odniesol nejakú inšpiráciu, nejaký podnet, ako zlepšiť svoj osobný život, alebo ako sa pokúsiť pomôcť aj niekomu inému,“ zhodnotil prínos festivalu jeho riaditeľ.



Počas šiestich dní mohli návštevníci sledovať doslova maratón filmových projekcií dokumentárnych filmov z celého sveta o chudobe, slobode, ktorá nie je zadarmo, ukrajinskom povstaní, ale aj o pomoci dobrovoľníkov v Afrike, životnom štýle a podobne. Dovedna to bolo 32 filmových dokumentov a účastníci mohli diskutovať s piatimi hosťami.

Prierezom svojej dokumentárnej tvorby sa ako prvá prezentovala mladá slovenská režisérka Zuzana Piussi. Kubu ako ostrov (ne)slobody predstavila cestovateľka Paulína Böhmerová. Nechýbala téma Ukrajiny. Okrem dvoch filmových dokumentov o udalostiach na Ukrajine na festival zavítal aj fotograf Michal Burza, čerstvý víťaz Slovak Press Photo, práve so snímkami z Ukrajiny. Súčasťou bola aj výstava jeho fotografií. Novinkou na festivale bol deň venovaný zdravej výžive, ale aj čokoláde. Hosťom bol človek najpovolanejší, úspešný slovenský majster, čokoladier Karol Stýblo. Počas celého festivalu si návštevníci mohli pozrieť aj ďalšie dve výstavy fotografií. Prvá predstavila jednu z posledných divočín v Európe - Tichú dolinu vo Vysokých Tatrách, a druhá výstava dokumentovala prácu slovenských dobrovoľníkov v Afrike.

Výťažok festivalu zo vstupného, dobrovoľnej zbierky a predaja rôznych predmetov, ako sú napríklad ručne šité bábiky, predstavuje niečo viac ako 3 000 eur. „Sme radi. Združenie Berkat ich využije na svoje dlhoročné aktivity. Poslúžia minimálne na dve operácie očných rohoviek pre zrakovo postihnutých mladých ľudí v Afganistane. Doteraz sme takto pomohli 23 Afgancom. Budeme môcť ďalej prispievať aj na štúdium štyrom dievčatám a jednému chlapcovi v podhorskej dedinke Agouti v chudobnom africkom štáte Maroko. Časť peňazí však poputuje aj na Ukrajinu, na pomoc ľuďom, ktorí sú postihnutí tamojšími udalosťami,“ konštatoval Sýkora.