Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

R. Fico: Slovenské národné povstanie je erbový znak Slovenska

Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (druhý sprava) počas pietneho aktu kladenia vencov pri mohyle na Jankovom vŕšku počas spomienkového podujatia pri príležitosti 70. výročia SNP 23. augusta 2014. FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Uviedol to dnes premiér Robert Fico pri príležitosti 70. výročia krajských trenčianskych osláv SNP na Jankovom vŕšku pri Uhrovci.

Jankov vŕšok 23. augusta (TASR) - Slovenské národné povstanie (SNP) je erbový znak Slovenska, bez SNP by Slovensko bolo považované za krajinu, ktorá prehrala druhú svetovú vojnu. Uviedol to dnes premiér Robert Fico pri príležitosti 70. výročia krajských trenčianskych osláv SNP na Jankovom vŕšku pri Uhrovci.

Pripomenul, že tento rok je rokom mnohých výročí, začiatku prvej svetovej vojny, vylodenia spojencov v Normandii, 70 rokov od SNP, ktoré sú väčšinou spojené s obrovskými obeťami, obrovským krviprelievaním. "Zvláštne je, že sme sa nepoučili. A znovu niekto hľadá nepriateľa, znovu chce niekto za každú cenu vytvárať napätie v Európe. Rozhodnutie o vzájomných sankciách medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou aj z jednej aj druhej strany, vrátane Ukrajiny, sú úplne nezmyselné. Oslabujú tento región, oslabujú túto časť sveta. A ja verím, že dostaneme, najmä teda tí, ktorí majú v rukách všetky páky, rozum a že sa čoskoro vrátime k dialógu, hľadaniu riešení. Pretože sankcie nikdy nič nevyriešili. Akurát tak poškodzujú Európsku úniu a určite budú poškodzovať aj Slovensko," zdôraznil.



Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška vyzdvihol, že Trenčiansky kraj ako rodisko Ľudovíta Štúra, Alexandra Dubčeka a Milana Rastislava Štefánika, bol vždy pokrokový a bohatý na rôzne historické udalosti, medzi ktoré patrilo aj SNP. "Ten odkaz SNP patrí všetkým obyvateľom tohto kraja. A v rámci celého kraja, aj v okolí Jankovho vŕšku to bolo mnoho partizánskych skupín, ktoré bojovali počas Slovenského národného povstania," pripomenul.

Osláv na Jankovom vŕšku, ktorých súčasťou boli aj ukážky bojov v podaní klubov vojenskej histórie zo Slovenska i Čiech, sa zúčastnilo aj jeho viacero priamych účastníkov. Jedným z nich bol vojak prvej československej povstaleckej armády Pavol Liška, ktorý si na SNP spomína veľmi živo. "Tie udalosti, ten život, tá odhodlanosť slovenského národa, snaha naozaj bojovať proti nastupujúcim nemeckým vojskám. My sme bojovali aj proti tankom, ja som bol v prvej protitankovej rote. Mali sme pušky, bazuky," poznamenal. Podľa Lišku by si mal každý národ svoju históriu vážiť. "Dnešný slovenský štát je plodom Slovenského národného povstania," dodal.



M. Koterec si pripomenul pamiatku SNP v Zlatne a na Jankovom vŕšku

Štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec sa dnes v obci Zlatno zúčastnil na spomienkovom stretnutí pri príležitosti blížiaceho sa 70. výročia Slovenského národného povstania. Na pamiatku udalostiam SNP sa už 26 rokov organizuje v Zlatne aj 12- kilometrový pochod partizánskym chodníkom s názvom "Náučný partizánsky chodník Zlatno – Skýcov".

"Je mimoriadne dôležité prenášať historickú pamäť národa aj vo vzťahu k Slovenskému národnému povstaniu zo starších generácií na mladšie a práve prostredníctvom podobných podujatí sa to nepochybne darí," povedal štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

Na otvorení pochodu za zúčastnil aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ako aj generálporučík vo výslužbe Ján Husák, čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a spoluzakladateľ podujatia. "Na prvom ročníku sme mali 44 ľudí a teraz ich prichádzajú stovky – a čoraz viac je mladých, čo ma veľmi, veľmi teší," povedal Ján Husák, priamy účastník SNP.

Čestná stráž počas pietneho aktu kladenia vencov pri mohyle na Jankovom vŕšku v rámci spomienkového podujatia pri príležitosti 70. výročia SNP 23. augusta 2014.
FOTO TASR/Radovan Stoklasa
Slovenské národné povstanie si štátny tajomník rezortu obrany si spoločne s premiérom Robertom Ficom pripomenul aj na Jankovom vŕšku nad obcou Uhrovec, ktoré je významným pamätným miestom. Pôsobila tu partizánska brigáda Jána Žižku, ktorá mala až 1600 členov. Boli to nielen Slováci, ale aj Česi, Rusi, Maďari či Francúzi. Partizáni tu mali vybudované bunkre a v jednom z nich hitlerovské vojská zaživa upálili siedmych zranených mužov.

"Povstanie je erbový znak moderného Slovenska, lebo ním sa naša krajina zaradila po boku víťazných mocností protihitlerovskej koalície. Svet sa v 21. storočí významne zmenil ale ľudia si musia chrániť vlastné skúsenosti a vlastnú pamäť. My Slováci máme pamäť dobrú a preto nikdy nedopustíme aby, niekto siahal na česť Slovenskému národnému povstaniu," povedal na pietnej spomienke na Jankovom vŕšku premiér Robert Fico.

"Slovenské národné povstanie je jednou z najvýznamnejších udalostí našej histórie. Je potrebné s úctou spomínať na hrdinstvo tých, ktorí za našu slobodu položili svoje životy. SNP bolo veľkým príspevkom do protifašistického odporu," uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

Na pamiatku padlým hrdinom Slovenského národného povstania sa na Jankovom vŕšku týči impozantná mohyla s pylónom a mauzóleom. Mohyla bola postavená v roku 1951, kedy sa uskutočnili aj prvé oslavy SNP.