Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Handlová rozdala rúška lekárom, ochranné pomôcky plánuje i zbierať

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Samospráva podľa nej rozdala medzi lekárov 106 základných rúšok. Ďalších 140 kusov rúšok daruje záchranárom.

Handlová 30. marca (TASR) - Mesto Handlová rozdalo v uplynulých dňoch viac ako stovku základných rúšok medzi tamojších lekárov. Ochrannými pomôckami plánuje vybaviť i záchranárov. Rúška chce tiež zbierať, aby ich mohlo potom rozdať tým, ktorí ich potrebujú. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"V Handlovej pôsobí 68 lekárov, z toho 15 sú zamestnancami handlovskej nemocnice, 17 lekárov odborníkov je v nájme v nemocnici. Ostatných 36 lekárov má svoje ambulancie v rôznych kútoch mesta, či už v centre mesta alebo na sídlisku Morovnianska cesta," priblížila Paulínyová.

Samospráva podľa nej rozdala medzi lekárov 106 základných rúšok, rozhodla sa tak pre nedostatok ochranných pomôcok s vyššou ochranou. Ďalších 140 kusov rúšok daruje záchranárom. "Zriadime i Handlovskú rúškobanku, ktorá bude slúžiť na účely odovzdania a preberania rúšok. Zatiaľ zber vykonáva sociálne oddelenie mesta. Pri prevádzke banky počítame s mestským dobrovoľníckym systémom, ktorý aj v tejto súvislosti pripravujeme," priblížila ďalej Paulínyová.

Mesto podľa nej disponuje ochrannými pomôckami, ktoré šijú zamestnanci mestských organizácií, ako sú dom kultúry, podnikateľský inkubátor, sociálne oddelenie mesta, a tými, ktoré nakúpilo z vlastných zdrojov. "Handlovská spoločnosť darovala mestu 200 kusov rúšok a sociálne oddelenie získalo materiál na ušitie ďalších 200 kusov rúšok od púchovskej firmy, ktoré distribuuje nájomcom bytov osobitného určenia a členom denného centra. Ochranné pomôcky nosia i Handlovčania a organizácie na území mesta," doplnila.

Viac ako 160 rúšok už samospráva odovzdala sociálne slabším, zásobou ochranných pomôcok disponujú i mestskí policajti, ktorí kontrolujú dodržiavanie preventívnych opatrení. Samospráva plánuje ochrannými pomôckami vybaviť i zamestnancov v sociálnych službách, organizáciách mesta, seniorov a obyvateľov ohrozených sociálnym vylúčením. "Postupne, podľa toho, ako sa bude napĺňať Handlovská rúškobanka, budeme rúška distribuovať všetkým tým, ktorí si ich z rôznych dôvodov nebudú vedieť zabezpečiť," dodala hovorkyňa mesta.