Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Na vozík pre Miška sa vyzbieralo 3.336 eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Polohovateľný invalidný vozík, na ktorého nákup sa varila kapustnica, Miškovi poskytne pohodlie a komfort.

Handlová 14. decembra (TASR) - Pätnásť rôznych druhov kapustníc mohli ochutnať návštevníci Handlovskej kapustnice, ktorá sa konala v sobotu 12. decembra v Handlovej. Počas 11. ročníka podujatia sa podarilo vyzbierať ich predajom a z dobrovoľných príspevkov 3.336 eur, ktoré poputujú na nákup polohovateľného vozíka pre 11-ročného chorého Miška. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Handlovej Viktória Moravčíková Timurová.

"Miško dostal do vienka detskú mozgovú obrnu, je ťažko mentálne i telesne postihnutý. Navyše trpí epilepsiou, nevie sám chodiť ani sedieť. Stravu prijíma pomocou voperovanej žalúdočnej sondy. Miškovi sa časom objavili i problémy v podobe ťažkého ochorenia dýchacích ciest a infekcie obličiek. Stará sa o neho jeho mamička Katka, ktorá bola zdravotnou sestrou, teda celý život pomáhala chorým," pripomenula Moravčíková Timurová.

Polohovateľný invalidný vozík, na ktorého nákup sa varila kapustnica, Miškovi poskytne pohodlie a komfort. Stojí 3.500 eur, avšak nie je hradený zdravotnou poisťovňou. "Suma 3.336 eur, ktorá sa podarila vyzbierať, je zložená nielen z peňazí získaných z predaja kapustníc, ale i z dobrovoľných príspevkov. Primátor mesta Handlová Rudolf Podoba prispel sumou 500 eur, rodák z Handlovej, tanečník Laci Strike zase sumou 100 eur. Dobrovoľné príspevky išli i z vreciek zamestnancov Mestského úradu v Handlovej, materského centra Lienka, bývalých kolegýň Miškovej babky i obyvateľov, ktorí síce prišli na kapustnicu, ale hádzali do pokladničiek peniaze navyše," priblížila Moravčíková Timurová.

Návštevníci podujatia mohli ochutnať 15 druhov rôznych kapustníc, napríklad s mäsovými guľkami, celými i nakrájanými klobásami, nezabudlo sa ani na vegetariánov, ktorí si mohli pochutiť na kapustnici bez mäsa.

Do tanca hrali a spievali súbory Grűnwald z Handlovej, Hájiček z Chrenovca-Brusna a Dúbravka z Veľkej Čause. Handlovčania si mohli kúpiť i vianočné medovníky, ozdoby na stromček a rôzne suveníry na druhých vianočných handlovských handmade trhoch. "Popri jedení, pití a zábave sa i športovalo. Na Námestí baníkov odštartoval o 10.00 h nultý ročník behu Handlovská kapustnica. Zúčastnilo sa na ňom 89 bežcov. V kategórii Juniori a žiaci s dĺžkou trate 2.130 metrov vyhral Roman Lacika z Klátovej Novej Vsi, kategóriu Hobby s dĺžkou trate 4.260 metrov zase Silvia Valová z klubu Trian ŠK UMB. Hlavnú kategóriu s dĺžkou trate 8.500 metrov si vybežal Peter Kováč z klubu STU Bratislava," dodala hovorkyňa Handlovej.

Organizátormi Handlovskej kapustnice boli Združenie obcí handlovskej doliny, mesto a Dom kultúry Handlová. Podujatie je i spomienkou na bývalého starostu obce Lipník Ľudovíta Vojtku, ktorý stál pri zrode tejto tradície. Starostovia handlovskej doliny jej však dali najmä benefičný rozmer.